30 Ağustos: Zafere Giden Yolda Esnafın Rolü

Bu yılın bizler için özel bir anlamı var. Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı, kurtuluş savaşımızın en önemli safhalarından olan 30 Ağustos Zafer Bayramı’nın 100. yılına ulaştık. Bir ulusun tüm dünyaya bağımsızlık isteğini yüksek sesle haykırdığı bu zafer, yediden yetmişe toplumun her kesiminden yurttaşın çabası ile kazanıldı. Zafere giden yolda taşın altına elini koyan kesimlerden biri de şüphesiz ki esnafımızdı. Yoksulluğun hakim olduğu, yiyecek bir parça ekmeğin bile bulunmadığı yıllarda ellerinin emekleri ve bileklerinin gücü ile Türk ulusuna destek olan esnafımızın bağımsızlık mücadelesindeki katkılarını sizler için derledik. Gelin, bu en değerli desteğe birlikte yakından bakalım.

Sosyal Medyada Müşteri Memnuniyeti

Bugün birçok işletme ya sosyal medya üzerinden satış yapıyor, ya da müşterileri ile buradan iletişim kuruyor. Dünya çapında artık milyarlarca kullanıcısı olan bu platformlarda müşteriler sorularına ve mesajlarına ilgi ve cevap bekliyor. Bazen alacağı ürün ile ilgili soru sorarken, bazen de şikayetlerle geliyor. Her mesajlaşmayı memnuniyete dönüştürebilecek müşteri yönetimi yöntemlerini, bu yazımızda inceliyoruz.

Karbon Ayak İzimizi Azaltma Yolları

Yaşamımızın ve işimizin kaçınılmaz parçası, attığımız her adımda doğa ile iç içeyiz. O bizi etkiliyor, biz de onu. Onun bize etkisi, bizim onu ne kadar koruduğumuza bağlı. İşte bu yüzden karbon ayak izimiz önemli. Karbon ayak izi, doğayı ne kadar etkilediğimizi ölçmenin en yaygın yolu. İnternette bu konuda birçok dijital ölçüm aracı bulunuyor. Bu araçlara aktivitelerinizi girerek, karbon ayak izinizi ölçebiliyorsunuz. Bugün birçok şirket ve işletme karbon ayak izini azaltacak adımlar atıyor. Gelin bu adımları beraber inceleyelim.

İnternetten İş Yönetimi İçin Anahtar Araçlar

Son yıllarda internet işlerimizin ayrılmaz bir parçası haline geldi. Mesajlaşma uygulamaları, sosyal medya, internet üstünden gelen müşteriler ve satışlar, buralardan bulduğumuz tedarikçiler derken görüşmelerimizi planlarken veya günün işlerini hallederken birçok araç kullanıyoruz. Bu yazımızda, size zaman kazandıracak ve işleri kolaylaştıracak bazı internet araçlarını inceliyoruz.

Renklerin Dili: Hangi Renk Müşteriye Ne Hissettirir?

Dükkanımızın duvarlarında, tanıtım malzemelerimizde iş dönüp dolaşıp illa ki bir renk seçmeye geliyor. Bu rengi rastgele seçmektense, hangi rengin bakanları nasıl etkilediğini bilmek iyi olmaz mı? Acaba seçtiğimiz renklerle misafirlerimize veya potansiyel müşterilerimize neler hissettiriyoruz? Kartvizitlerimizi, broşürlerimizi ne renk yapmalı? Bu yazımızda, kırmızının vuruculuğundan, siyahın liderliğinden bahsedeceğiz.

Yeni Yıl Kararlarından Satış İpuçları

Yeni bir yıl, çoğumuz için taze başlangıçlar demek. Bu dönemde birçok kişi, yeni yıl kararlarıyla beraber hayatlarına yeni bir yön verirken, bu kararlarını gerçekleştirmek için alışverişte de belirli ürünlere yöneliyor. Bu yazımızda, en popüler yeni yıl kararlarından ve bu kararlarını gerçekleştirmeleri için müşterilerimize hangi ürünleri sunabileceğimizden bahsedeceğiz.

Yeniden Yükselen Değer: El Emeği Ürünler

Her ne kadar çevremiz ve dükkanlarımız fabrika ürünleriyle dolu olsa da, el emeğiyle üretilmiş ürünlerin değeri asla kaybolmuyor. Üstelik dünyada bu ürünlere rağbet de giderek artıyor. Sadece ev dekorasyonunda değil, aynı zamanda kişisel kullanım ve hediyelik eşya olarak da tercih edilen bu eserler, hediye sezonlarında daha da değerli oluyor. El işi ürünler konusunda dünyanın en becerikli ülkelerinden birinde esnaflık yaptığımıza göre, gelin beraber müşterilerin dikkatini çekmemizi sağlayabilecek yükselişteki el yapımı ürünleri inceleyelim.

Kışın Dükkanı Sıcak Tutacak İpuçları

Soğuk bir günde alışverişe çıkmış bir müşterinin dükkana girmesini ve içeride daha çok zaman geçirmesini sağlayan en önemli konulardan biri dükkanın yalıtımı. Tabii ki dükkanın soğuk olmaması sizin sağlığınız ve bütçeniz için de önemli. Hem sizin hem de misafirlerinizin rahat etmesi, işleri büyütmek için şart. Gelin birlikte, dükkanı sıcak tutmak için faydalı olabilecek bazı teknik ve pratik ipuçlarını inceleyelim.

İlk Görüşte Satış: Daha Etkili Bir Dükkan Tabelası Yapmak

Blog'umuzda şimdiye kadar dükkanımızın dekorasyonundan ve vitrininden sık sık bahsettik. Peki tabelamızın potansiyel müşteriler için ne kadar önemli olduğunun farkında mıyız? Vitrinimize ve dükkanın içine çekeceğimiz birçok müşterinin önce tabelamıza baktığını düşünürsek, bu konuya eğilmenin önemini de fark etmiş oluruz. Bu yazımızda, dükkan tabelasını daha etkili hale getirmek için kullanabileceğimiz bazı yöntemleri paylaşıyoruz.

Dükkanı Tanıtmak İçin Alternatif Yöntemler

Dükkanımızın mutlaka bir tabelası var, belki dağıttığımız broşürler, kartlar ve magnetler de var. Peki kullanabileceğimiz her alanı sonuna kadar kullanıyor muyuz? Daha fazla insanın dükkanımızı tanıması için başka ne yöntemler bulabiliriz? Hem klasik hem dijital alanları nasıl daha iyi kullanabiliriz? Bu yazıda, dükkanımızın herkes tarafından tanınması için yapabileceklerimizi inceleyeceğiz.

Birlikten Kuvvet Doğar: Diğer Dükkanlarla Ortak İşler

Her dükkan için misafirler, müşteriler önemli. Bizim dükkanımızla ilgilenebilecek müşterilerin diğer dükkanlara da uğradığını, oradan başka alışverişler yaptığını düşününce, aklımıza şu soru geliyor: Acaba güçlerimizi birleştirip müşteriler için ortak kampanyalar yapabilir miyiz? Gelin birlikte inceleyelim

Esnaf İçin Etkili Zaman Yönetimi

Zaman, herkes için kıymetli, ama dükkandayken daha da kıymetli. Her gün yapacak o kadar çok iş var ki, zamanı doğru kullanmak gittikçe daha önemli hâle geliyor. Dükkanı ayakta tutmak, siparişe koşturmak derken gün nasıl geçiyor anlamıyoruz. Bu yüzden de bu yazımızda, zaman yönetimi uzmanlarına göre işleri daha çabuk ve kolay halletmenin yollarını inceliyoruz.

Küçük Alanda Büyük İşler: Dükkanı Daha İyi Kullanma Yolları

Dükkanın küçük olması, bazen sınırlayıcı gibi görünebilir. Ancak en küçük alanı bile doğru taktiklerle ekmek teknesine çevirebiliriz. Bu yazımızda, dükkanınızdaki her santimetrekareyi değerli kılmak için pratik fikirler paylaşacağız. İşte size dükkanın her santimini en iyi şekilde kullanmak için birkaç pratik öneri:

Çalışan Motivasyonunu Arttırmanın 6 Yolu

Her dükkanın vazgeçilmezi, zor zamanları beraber atlattığımız, başarıları beraber yaşadığımız çalışanlarımız. Onlarla gün içinde işleri yürütmek dışında ne kadar ilgilenebiliyoruz? Birlikte çok daha iyi işler yapmak için hangi yöntemleri kullanabiliriz? Bu yazımızda, dünyanın önde gelen çalışma uzmanlarından topladığımız tavsiyeleri sizin için derledik.

Daha Çok Satış İçin Dükkan Düzenlemeleri

Belki de en zor adımı attık ve müşterimizin dükkana girmesini sağladık. Peki kim bilir kaç müşterimizin dükkana girip de ürünlere biraz baktıktan sonra bir şey almadan çıktığına şahit olduk? Dükkanda yapacağımız birkaç değişiklikle satışı arttırmayı sağlayabilir miyiz? Bu yazıda, dükkanımızda yapacağımız bazı değişikliklerle bu konuda yapabileceklerimizi inceleyeceğiz.

Dayanılmaz Bir Vitrin İçin 7 İpucu

Yeni bir müşteriye dükkanımızı ilk gösteren yer: Vitrinimiz. Büyük mağazaların vitrinleri tasarlamak için uzmanlara ne kadar yüksek paralar ödediğini biliyor muydunuz? Peki bu uzmanlar vitrinleri tasarlarken nelere dikkat ediyorlar? Yeni müşterileri vitrini görünce durduran, vitrine bakan bir müşteriyi dükkanın içine çeken detaylar neler? Bu yazıda, bu konudaki ipuçlarına değineceğiz.

Tatil Fırsattır: Dükkanı Tatil Dönemine Uyarlamanın Yolları

Bazı müşterilerimiz olduğumuz şehre tatil için geldiler, bazı müşterilerimiz ise tatil öncesi son alışverişlerini yapmak için alışverişe çıktılar. Bu müşteriler için dükkanlarımızda küçük değişiklikler yaparak onlara daha çok satış yapabilir miyiz? Ne gibi küçük ürünler ekleyebiliriz? Bu ipuçlarıyla, tatil sezonunu işlerimiz için de birer satış fırsatına çevirmek mümkün.

7 Dijital Platformun Esnaf İçin Püf Noktaları

Her gün yeni bir dijital araçla hayatımız kolaylaşıyor. Her yeni dijital araç hem fırsatlar, hem de bu fırsatları değerlendirenler için kazançlar yaratıyor. Bu değişimden müşteriler kadar esnaflar olarak biz de nasibimizi alıyoruz. Bu yazıda sizin için, işlerimizi arttırabilecek veya ürünlerimizi müşterilerimize ve potansiyel müşterilerimize daha kolay ulaştırmamızı sağlayacak sosyal ağları ve harita uygulamalarını belki de şimdiye kadar kullanmadığınız yönleriyle tanıtacağız.

İşler Değişirken Gerçek Dükkanların 6 Önemli Avantajı

Bugün artık birçok tüketici ürünleri internet üzerinden almayı tercih ediyor gibi görünebilir. Ama dünya üstünde hâlâ gerçek dükkanlar ve satın aldığı ürünü görüp, elleriyle seçmeyi tercih edenler var. Hem de bu tercihi yapanlar çoğunlukta. Esnaflar olarak dijital dönüşümden geri kalmamanın önemli olduğunu çok iyi biliyoruz. Bunu bilirken bir yandan da dükkanımızın avantajlarını da iyi kullanmalıyız. Bu yüzden, biraz da tüketicinin neden gerçek dükkanları tercih ettiğini inceleyelim istedik.

 

Tavlanın akıl almaz hikayesi

Dostlarla fırsat bulduğumuz anda, hatta dükkanın önünde açıp karşılıklı oynadığımız, geçen oyunun rövanşını almak için açtığımız, kaybedenin koltuğunun altına aldığı, düşeşini sevdiğimiz, kapısını aldığımız tavlanın 5.000 yıllık bir geçmişi olduğunu kaçımız bilir? Bu ayki yazımızda, tavlanın nasıl ortaya çıktığını, nerelerden geçtiğini ve ilginç öyküsünü anlatacağız. Ve esnaflığı nasıl güzel temsil ettiğini keşfedeceğiz.

Dünyanın dört köşesinden çay çeşitleri

Bizim için dükkanda yaptığımız kahvaltıdan gün sonu raporunu çıkarırken içtiğimiz o son bardağa kadar vazgeçilmez bir tat: Çay. Aslında herhangi bir lezzetli bitkinin sıcak suyla karıştırmak en eski geleneklerden biri. Bu yazımızda, dünyanın çayı nasıl içtiğini inceleyeceğiz. Belki müşteri dükkanımızda beklerken ona farklı bir lezzet ikram ederek keyfini arttırırız, belki yabancı ülkeden misafirimizi bilgimizle şaşırtırız. Çünkü, listemizi okuyunca göreceksiniz, bildiğimiz çayla dünya yolculuğuna çıkmak aslında çok kolay.

Dünya esnaflarının ilginç inançları

Dünyanın her yerinde esnaf, işlerin rast gitmesinin biraz kısmet işi olduğunu biliyor. Birçok ülkede bu yüzden esnafın hareketlerini etkileyen ilginç inanışlar var. Bunların bazıları artık unutulmaya yüz tutmuş, bazıları hâlâ yaygın olarak insanları etkiliyor. Burada araştırıp bulduğumuz inanışlar bize değişik gelse de, unutmamak gerek ki her kültürün kendine göre bir geleneği var. Ülkemize ilk defa gelen yabancı bir ziyaretçi de bizim giden yolcunun arkasından su dökmemizi garipseyebilir. Ama bu gelenekler her ülkede günlük hayata işler.

Esnaf lezzetleri: Bazı lezzetler ancak esnafta yenir

Evde itinayla yapılan yemeğin lezzeti bir başka. Kimimiz annemizin, kimimiz eşimizin elinden çıkan yemeklerden, kimimiz de kendi hazırladığımız tariflerden ayrı bir tat alırız. Ama bazı lezzetler sokakta bir başkadır. Hepimizin esnaf mekanlarında yemekten vazgeçemediği bazı lezzetler vardır. Bu yazıda, evde asla sokaktaki kadar lezzetli olmayan lezzetlerin bir listesini ve en iyisini nerede yiyebileceğimizi inceleyeceğiz.

Doğal Afetlere Karşı Dükkanda Alınması Gereken Önlemler

Müşterinin dükkana girdiği an, onunla doğru iletişim kurmak önemli. Her müşteri bize ne istediğini hemen söylemeyebilir. Acaba sırf meraktan mı girdi, yoksa ürünlerden biriyle ilgileniyor da açıktan söylemiyor mu? Aklından geçenleri daha iyi tahmin edebilsek iyi olmaz mıydı? Neyse ki vücut dili bilimi var. Bu yazıda, müşteriyle sık karşılaşan dükkan sahiplerinin işlerini kolaylaştıracağız.

Doğal Afetlere Karşı Dükkanda Alınması Gereken Önlemler

Esnaf olarak satış bizim işimiz. Ama sadece bizim değil, aslında dünyanın en büyük şirketlerinde milyonlarca dolarlık satış yapanların ve dünyanın en iyi üniversitelerinde satış öğretenlerin de her gün aklında satış var. Peki onların sık kullandıkları teknikler neler? Bizim günlük yaptığımız satışlarda işimize yarayabilirler mi? Belki de aynı yöntemleri kullanıyoruz? Bu yazıda bu teknikleri inceleyeceğiz.

Doğal Afetlere Karşı Dükkanda Alınması Gereken Önlemler

 Dükkanlarımız, hem ekmek teknemiz hem de günümüzün büyük kısmını geçirdiğimiz yerler. Doğal afetlerde onları koruyabilmek, hem kendimizi, hem çalışanlarımızı, hem de müşterilerimizi korumak demek. Bu da afet kapımızı çalmadan önce doğru önlemleri almayı gerektiriyor. Sizinle şimdiden alınabilecek bazı önlemleri paylaşarak bizim de katkımız olsun istedik.

Telefonunuzda Mutlaka Olması Gereken 6 Acil Durum Uygulaması

Telefonlarımız artık her gün, alarmıyla uyandığımız andan uyurken o alarmı kurana kadar yanımızda tuttuğumuz araçlar haline geldi. Acil durumlarda da bazen hayatımızı kurtarmak için çok önemli roller oynayabiliyorlar. Önemli olan, yüklediğimiz uygulamalarla onları başımıza gelebilecek acil durumlara hazırlıklı hâle getirmek. Sonuçta biz telefonlarımızı nasıl şekillendirirsek, onlar da bize o konularda hizmet verebiliyorlar. Gelin hep beraber, telefonlarımızda mutlaka olması gereken acil durum uygulamalarına bakalım.

Bu uygulamalardan bazıları resmî kurumlara ait. Bunların yedeği yok ve mutlaka telefonunuzda bulundurun. Çünkü afet durumlarında bu kurumlardan gelecek yardım ve organizasyon hayat kurtaracak. Özel bazı uygulamalar için ise alternatifler var. En güvenli kullanım için yedeklerini de bulundurun. 

Müşterileri Cezbedecek 6 Detay

Müşteriyi dükkana veya mağazaya çekmek için çok çaba sarf ediyoruz. Onca emekten sonra içeri gelen müşteriyi alışveriş yapmadan göndermek üzücü olabiliyor. Öyle yöntemler var ki, müşterinin ürünleri daha iyi anlamasını, mağazadan bir şey almadan çıkmamasını sağlıyor. Bu yöntemleri sizin için derledik. Umarız faydalı olur. Bol kazançlar.

Esnafımız için 2023 trendleri

Yeni yıl kapıda. 2022’nin bitmesine sayılı günler kala hepimizi yeni heyecanlar, umutlar ve gelecek planları sardı. Bu heyecanı herkes gibi esnafımız da yakından hissediyor. Onlar için işin bir diğer önemli tarafı ise yeni yılın ticarete getireceği yeni trendler. Zaman geçtikçe değişen ticari trendler şüphesiz ki 2023’te de kendini iyiden iyiye hissettirecek. Biz de esnafımız için yeni yıla yönelik öne çıkan trend öngörülerini bir araya getirdik. Gelin, tamamına yakından bakalım. 

Esnafın Favori Günü “Şahane Cuma” Nedir?

Şahane cuma, muhteşem cuma, nefis cuma… İsmi zaman zaman değişse de değişmeyen gerçek, esnafımızın en sevdiği günlerden olan alışveriş cumasının yaklaştığı, kapıda olduğu. Bu yıl tüm dünyada 25 Kasım tarihinde kutlanacak olan şahane cuma, bilindiği üzere markaların ürünlerinde ve hizmetlerinde indirime gittiği bir alışveriş günü. Bilinen gerçek bu, peki detaylar neler? Gelin, hep birlikte şahane cumayı masaya yatıralım ve ne olduğuna yakından bakalım. 

 

Aktar esnafından şifalı kış baharatları

Havaların iyice soğuduğu sonbahar ve kış mevsimleri geldiğinde birçoğumuz için aktarlar vazgeçilmez dükkanlar haline gelir. Bu dönemde özellikle kadınların yoğun ilgisi ile karşılaşan aktar esnafı, sindirim sisteminden metabolizmaya, öksürükten nezleye kadar çok sayıda alanda sayısız faydası bulunan baharatlarını görücüye çıkarır. Doğanın bizlere birer armağanı olan bu baharatlar yediden yetmişe herkes için birer şifa kaynağı görevi görür. Yeni blog yazımızda yaklaşan soğuk havalarda sağlığınızı korumanızı sağlayacak baharatları listeledik. Şu sıralar aktar esnafına uğramayı ve kış için baharat stoklarınızı hazır etmeyi unutmayın. 

Gerçek bir terapi: Kırtasiye gezileri

Esnaf dükkanlarına yapılan ziyaretler hepimize iyi gelir. Bunu özellikle pandemi süreci bize daha net gösterdi. Ancak öyle bir dükkan var ki onun içinde vakit geçirmek insan bünyesi için belki de en iyi terapiden bile çok daha faydalı olabilir. Elbette Alice Harikalar Diyarı’nı andıran iç yapısı, rengarenk ürünleri ve hatta kendine has kokusu ile müşterilerine harika bir deneyim yaşatan kırtasiye dükkanlarından bahsediyoruz. Gelin, gezmesi en keyifli dükkanlardan olan kırtasiyelerde eğlenceli bir tura çıkalım! 

Hangi Esnafta Yemeli: Cheesecake

Cheesecake, bir veya birden fazla katmandan oluşan bir tatlı çeşidi. Ana katmanında taze peynir kullanılan cheesecake’in alt katmanında genellikle ezilmiş kurabiye, bisküvi ve benzeri malzemeler kullanılıyor. Cheesecake’in anavatanı New York olarak bilinse de bu tatlının aslında Yunanistan’ın Samos adasından geldiğine inanılıyor. Hatta cheesecake’in 4 bin yıl kadar öncesine dayanan bir tarihe sahip olduğu düşünülüyor. Roma İmparatorluğu’nun Avrupa’yı fethetmesi ile Avrupa ve daha sonra da Amerika kıtası cheesecake ile tanışıyor. Ve zamanla bu tatlı, her ülkenin kendi yeme içme kültürüne göre şekil değiştiriyor. Dünyanın her yerinde sevilerek yenen cheesecake’i yerli esnafımız dahil birçok esnaftan yemek mümkün. Gelin, sizinle ülkemizde ve dünyada yenen cheesecake’lere birlikte bakalım. 

Anadolu’da 700 yıllık bir gelenek: Esnaf duası

 

Esnafımızın asırlara dayanan gelenekleri, geçmiş deneyimler ışığında bizlere her zaman değerli öğretiler sunar, her daim konuşulur ve nesilden nesile aktarılır. Yeni blog içeriğimizde bunlardan biri ile karşınızdayız. Bolu’nun “sakin şehir” olarak bilinen ilçesi Mudurnu’da 700 yıldır sürdürülen esnaf duası, ahilik kültürünün bir parçası olarak bugüne kadar ulaşmayı başaran bir gelenek. Geçtiğimiz yıllarda bir kültür mirası olarak Unesco’ya da aday olan bu geleneği yakından inceledik. Gelin, sizlerle birlikte esnaf duasına ortak olalım ve onu yakından tanıyalım. 

Şekerci Esnafının Dillere Destan Lezzetleri

 

Kabul edelim, bazı esnaf kollarının bizdeki yeri bir hayli başka. Bunda, bizlere sundukları ürünlerin veya hizmetlerin katkısı yoktur dersek hata olur. Her daim damak tadımızı tatlı tutan şekerci esnafı da bu esnaf kollarından. Gerek çocuklar gerekse de yetişkinler için harika lezzetlere imza atan bu esnaf kolunun el emeği göz nuru ürünlerine yakından baktık. Hadi, tatlı mı tatlı bir içeriğe birlikte yelken açalım! 

7 Bölgemizin 7 Meşhur Esnafı

 

Ülkemiz, tüm bölgeleri ve bu bölgelerin kültürleriyle birçok farklı dokuya sahip. Bu farklılıkların bereketiyle en çok da esnaflarımızda karşılaşıyoruz. Her bölgenin kendine has özelliğe sahip esnafı var. Biz de ülkemizin 7 bölgesinden tüm bu farklı özellikteki esnafları sizin için listeledik. Gelin, ülkemizin yedi bölgesini turlarken buradaki köklü esnaflara birlikte bakalım.

Esnafımızın Dükkanlarına Verdiği Sıradışı İsimler

 

Dükkanın ismi her esnaf için özel bir anlam taşır. Bu isim üzerine daha dükkan açılmadan uzun uzun düşünülür, eşe dosta danışılır. Sonunda içe sinen bir isim bulununca da o dükkan açılmış gibi sevinir esnafımız. Ülkemizde her ne kadar dükkan isimleri ağırlıklı olarak kişilerin soy isimlerinden ya da yaptığı işten ifadeler barındırsa da öyle isimler var ki gördüğümüzde yüzümüzde bir tebessüm belirir. Biz de esnafımızın bu ilginç isim tercihlerini sizler için derledik. Gelin, ülkemizin dört bir yanından sıradışı dükkan isimlerine beraber bakalım.

Sümerlerden dükkanlara: Nazar boncuğu

 

Nazar boncuğunun kültürümüzdeki yeri bir hayli derin. Bugün evlerden dükkanlara hemen hemen her yerde karşımıza çıkan bu değerli objenin, mekanları ve orada yaşayan insanları kem gözlerden koruduğuna inanılıyor. Günümüzde esnafın da geçim kaynakları arasında yer alan nazar boncuğunun dünden bugüne hikayesini ve kökenini inceledik. Hadi, bu güzel boncuğun geçmişine yakından bakalım..  

Çamurdan Sanata: Bir Seramik Hikayesi

 

Bugün size Anadolu’nun ortasından tüm dünyaya yayılan bir esnaf zanaatinden bahsedeceğiz. Toprak ve suyun birleşmesi ile doğan seramiğin yolculuğu; önceleri tabak, çanak ve fincan gibi ihtiyaca yönelik eşyaların yapılması ile başlıyor. Daha sonraları seramikten heykeller, vazo gibi dekoratif eşyalar ve takılar üretiliyor. Seramik işçiliğinin tarihi de oldukça eskilere dayanıyor. Bu işçilik, insanlara hem geçim kaynağı hem de sanatsal üretim zemini hazırlıyor. Gelin seramiğin dününe ve bugününe birlikte bakalım.

Güneydoğu esnafının menüsünden lezzetler

 

Türkiye’nin her bölgesi farklı esnaf lezzetlerine ev sahipliği yapıyor. Ancak bu bölgelerden biri var ki ülkemizin en meşhur tatları buradan çıkıyor. Hepinizin Güneydoğu dediğini duyar gibiyiz! Güneydoğu mutfağı, Türkiye’den dünyaya açılan birçok lezzetin ilk durağı. Çok eski zamanlardan beri esnaf kültürünün yaşadığı bu bölgede, birbirinden farklı lezzetleri tatmanız mümkün. Gelin, Güneydoğu mutfağına bir de esnafların gözünden bakalım…

Esnaf sohbetlerine eşlik eden çayın öyküsü

 

En koyu sohbetlerin, en tatlı dinlenmelerin ve yemek sonralarının olmazsa olmazı olan çay, kültürümüzde oldukça değerli ve özel bir yere sahip. Aynı zamanda ülkemizin en çok tüketilen içeceklerinden olan çayın, çok köklü bir geçmişi de var. Ve elbette bu köklü geçmiş, çaya dair ilginç çok sayıda bilgiyi barındırıyor. Biz de bu güzel içeceğin geçmişten bugüne uzanan hikayesine yakından baktık. Gelin, birlikte dumanı üstünde, lezzetli bir yolculuğa çıkalım. 

Dijital esnaf için yaklaşan önemli tarihler

Esnafımız, sadece fiziksel dükkanında satış yapan kişilerden olmuşmuyor. Bugün, dijital dünyada da ekmeğinin peşinde olan, esnaf olarak nitelendirebileceğimiz çok sayıda kişi bulunuyor. Ve onlar için çok önemli bir dönem kapıda. Yılın son çeyreğinde karşılaştığımız alışveriş dönemleri, tüm esnafımız için oldukça önemli. Önemli satışların yapılabildiği ve hacimli kazançların elde edilebildiği bu önemli alışveriş dönemlerini, gerek fiziksel dükkana sahip gerekse de dijital dünyada varlığını sürdüren esnaflarımız için bir araya getirdik. Listemizin katkı sağlamasını diliyor, derlediğimiz önemli tarihlere göz atmaya başlıyoruz. 

Taşın sanata dönüşme hikayesi

Taş işçiliği için “taşın esere ve hatta sanata dönüşme yolculuğu” ifadesini kullanmak çok doğru olacaktır. Geçmişi Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine kadar uzanan bu değerli işçiliğin en nadide eserlerini ülkemiz sınırları içinde görmek mümkün. Taşın incelikle elden geçirildiği ve muhteşem eserlere dönüştüğü taş işçiliğini 5 maddede ele aldık. Gelin, sadece ülkemizde değil, tüm dünyada büyük saygı gören bu kadim işçiliğe yakından bakalım.