Dünyanın dört köşesinden çay çeşitleri

Dükkanın Mutfağından Müşteri Şaşırtacak Çay Tarifleri

Bizim için dükkanda yaptığımız kahvaltıdan gün sonu raporunu çıkarırken içtiğimiz o son bardağa kadar vazgeçilmez bir tat: Çay. Aslında herhangi bir lezzetli bitkinin sıcak suyla karıştırmak en eski geleneklerden biri. Bu yazımızda, dünyanın çayı nasıl içtiğini inceleyeceğiz. Belki müşteri dükkanımızda beklerken ona farklı bir lezzet ikram ederek keyfini arttırırız, belki yabancı ülkeden misafirimizi bilgimizle şaşırtırız. Çünkü, listemizi okuyunca göreceksiniz, bildiğimiz çayla dünya yolculuğuna çıkmak aslında çok kolay.


Fas

Faslıların çayları bizimkine hem benziyor hem benzemiyor. Çayı servis ederken bizim pirinç sürahilere benzeyen demlikler kullanıyorlar. Ama asıl ilginç kısmı servis etme şeklinde. Demlikteki Fas çayı, misafire üç seferde ikram ediliyor. İlk servis en demlisi oluyor. Sonra demliğe sıcak su, nane ve şeker koyuluyor. Böylece çay biraz açılıyor. Böylece ikinci servis biraz daha tatlı oluyor. Tekrar sıcak su, nane ve şeker ekleniyor. Son servis çay iyice açık ve tatlı oluyor. Bu kadar ülke içinde neden Faslılar çaya nane ekliyor? Çünkü yazın sıcaklık 40 dereceye kadar çıkıyor. Havalar ısınınca sıcak dükkanda biz de belki deneyebiliriz. 


ABD

Dünyanın geri kalanından uzakta, ABD’de işler tersine dönüyor. Amerikalıların günlük hayatında sıcak çayın yeri yok. Yüz yıldan fazla zamandır Amerikan evlerinde çay soğuk hazırlanıyor. Biz bu çayın kutuda satılanını biliyoruz ama Amerikalılar için soğuk çay aslında evde hazırlanan bir tarif. Bunun için de bildiğimiz siyah çayı kaynatıp buzdolabına koyuyorlar, soğutuyorlar, içine buz ve şeker ekliyorlar. Bu kadar. Yaz gelirken dükkanda sağlıklı soğuk çay içebileceğimizi bilmek bile insanı ferahlatıyor açıkçası. 


Rusya

Rusların bizim kadar çay bağımlısı olması sizi şaşırtmayabilir ama bu şaşırtacak: Rus geleneğinde semaverin ayrı bir yeri var. Hatta bazı kaynaklara göre semaver kelimesi bile Rusça’dan geliyor. Soğuk havalardan olsa gerek, Ruslar çaylarını genelde şekerli seviyorlar. Bizdeki “kıtlama” geleneğinde olduğu gibi, şekeri ağzına atıp çayı yudumlamak da Ruslar arasında yaygın. Çayın yanında reçel ve hamur işi ikramı da bir Rus geleneği. Bu da demek oluyor ki, Rus müşterilerimiz ziyarete gelirse çayın yanında tatlıyı eksik etmiyoruz.


İngiltere

İngilizler de en az Ruslar kadar çay bağımlısı ama tabii semaverin onlarda bir yeri yok. Küçük demlikler kullanıyorlar. Tıpkı Ruslar gibi İngilizler de yanında tatlı tüketmeyi seviyorlar ama İngiliz çayının bahsettiğimiz tüm çaylardan bir farkı var: Sütle karıştırılarak içilmesi. Bu gelenek bize biraz yabancı. Alışık olmayanlar için tercih edilecek bir lezzet olmayabilir. Ama oralardan bir müşteri geldiğinde çay ikram ederken aklımızda tutulabilecek ilginç bir bilgi olarak kenara yazmak faydalı olabilir.

 


Çin ve Japonya

Bu iki ülkeyi listeye eklememizin sebebi, buralardan müşteri misafirimiz geldiği zamanlar için bir tavsiye vermek: Bu misafirlerimize doğrudan bildiğimiz tanıdığımız Türk çayını ikram etmek en güzeli. Çünkü hem Çin’in hem de Japonya’nın çay çeşitleri ve gelenekleri bizim alıştığımızdan o kadar farklı ki, dükkanda ne malzemesini, ne demliğini, ne de fincanını bulmamız mümkün. Hazırlığı da çok ince. Mesela Çin kültüründe kuru çay yapraklarını demliğe koymak için özel bir kaşık var ve yaprağın türüne göre suyun miktarının kuralı belli. Bu durumda en güzeli, misafirimize dünyaca ünlü tavşan kanı Türk çayını hazırlamak. Çünkü esnaflık biraz da, en iyi bildiğini en iyi şekilde yapmak.