7 Bölgemizin 7 Meşhur Esnafı

Geçmişi 1300’lere dayanıyor

Mudurnu’nun, Osmanlı’ya ait Ahilik kültürü ile tanışma süreci, bölgenin 1307 yılında Rumlar’dan Osmanlı’ya geçmesi ile başladı. İlçenin Osmanlı Devleti’ne katılması ile, şu anki Kırşehir konumunda doğan Ahilik, etkilerini Mudurnu’da da göstermeye başladı. Bölgede müslüman nüfusun artması ve inanışa yönelik uygulamaların yaygınlaşması ile Ahilik kültürünün bir parçası olan esnaf duası da giderek daha fazla esnaf nezdinde kabul görmeye ve uygulanmaya başlandı.


Her Cuma yapılıyor 

Bursa’nın güzel ilçesi Mudurnu, tarihi yapıların korunduğu, örf ve adetlerin ise yaşatılmaya devam edildiği, mutlaka görülmesi gereken bir ilçe. Bölge esnafı her Cuma günü seladan sonra işyerlerinin önüne çıkarak esnaf duasına katılıyor. Duayı hoca söylerken, esnaf ise “amin” diyerek duaya katılıyor. Dua sonrasında ise vefat eden yakınlarının ruhuna dua okunmasını isteyenler sembolik olarak ekmek, lokum gibi elde yenebilecek yiyecekler dağıtıyor. Bu yiyecekleri alanlar ve yiyenler de o kişiler için dua ediyor. 


Berekete giden yol

Bir bereket duası olarak görülen esnaf duası, Mudurnu’da Orta Çarşı ve Demirciler Çarşısı olmak üzere iki ayrı yerde aynı anda yapılıyor. Orta Çarşı’da yapılan duaya esnaflar ayakta amin derken, Demirciler Çarşısı’daki esnaf ise duaya oturdukları yerden amin diyorlar. Bunun nedeni ise Orta Çarşı esnafının tüm hafta boyunca oturarak, Demirciler Çarşısı esnafının ise ayakta çalışması ve bu şekilde demir dövmeleri. Her iki esnaf da Ahilik geleneğinden gelen bir saygı neticesinde duaya iştirak ediyorlar. 


İşyerlerinin ilk anahtarı

Esnaf duasının Mudurnu için bir başka önemi daha bulunuyor. İlçede hayata geçecek yeni işyerleri, esnaf duasının yapılmasının ardından açılıyor ve hizmet vermeye başlıyor. Açılışı yapılacak dükkan, dua sonrası halka anons ediliyor ve ziyaretçiler, dükkanın önüne giderek orada işlerin bereketli olması, hayırlı kazançlar getirmesi için hep birlikte dua ediyor.


Unesco’ya aday

Tarihi Ahi kenti Mudurnu, Unesco Dünya Miras Geçici Listesine dahil olmuş bir bölgemiz. İlçenin 700 yıllık Esnaf Duası da aynı şekilde bir kültür mirası olarak Unesco’ya aday gösterildi. Geçmişi asırlara dayanan bu geleneğin listeye dahil olması bekleniyor. Bize de bu değerli geleneği yaşatma ve gelecek nesillere aktarma görevleri düşüyor. Çok sayıda kültürün, milletin ve inancın hoşgörü ile yaşadığı topraklarımızda Esnaf Duası gibi pek çok geleneğin var olduğunu biliyoruz. Bu geleneklerin daha uzun yıllar boyunca bizlerle olmasını diliyoruz.