Doğal Afetlere Karşı Dükkanda Alınması Gereken Önlemler

Afet Çantası Bulundurun

Halk arasında genelde “deprem çantası” olarak bilinen “afet çantası”, beklenmedik durumlar ortaya çıktığında ihtiyaç duyacağımız bazı eşyaları hemen yanımıza almamızı sağlıyor. Hazır da satılan bu çantayla ilgili bir yanlış bilgiyi de bu noktada düzeltmekte fayda var: Afet çantasının görevi, bir enkazda veya afet alanında hayatımızı kurtarmaktan ziyade, afet alanında ulaşamayacağımız hayati bazı eşyaları bulundurmak. Çanta için tavsiye edeceğimiz bazı malzemeler: El feneri, su, tok tutacak kraker benzeri besleyici yiyecekler, düdük, telefonunuz için şarj kablosu, yara bandı, ağrı kesici, iç çamaşırı, çakı, hijyen malzemeleri ve önemli belgelerinizin fotokopileri. Afet çantası ile ilgili önemli bilgileri AFAD internet sitesinden edinebilirsiniz.


Yangın Önlemlerinizi Alın

Yangını genelde günlük hayattaki kazalar sonucunda gerçekleşen bir olay gibi düşünürüz ama birçok doğal afet de dükkanımızda yangına sebep olabilir veya orman yangını gibi durumlarda dışarıdan gelen yangınlar dükkanımızı etkileyebilir. Afet anındaki bir kısa devre veya devrilen bir cihaz yangını tetikleyebilir. Her şeyden önce, dükkandaki yangın söndürücülerimizi sadece birer formalite gibi düşünmemeliyiz. Çalışır durumda olmaları ve acil durumda ulaşabileceğimiz bir noktada durmaları ihtiyaç anında hayat kurtarır. Zamanı gelince bakımını yaptırmak gerekir. Geniş dükkanlarda yangın dedektörleri yerleştirmek çok faydalı bir çözümdür. Yangında zehirli gazlar çıktığı için, bir gaz maskesi çok faydalı olabilir. Önemli malzemeleri yanmaz dolaplarda korumak da, onları korumak için hayatımızı tehlikeye atmamızı engeller. 


Kolon ve Kirişleri Önemseyin

Dükkanımızın içinde olduğu binanın taşıdığı yük, çimento, demir ve üstünde yaşayan insanların eşyalarıyla birlikte tonlarla ölçülüyor. Binayı tasarlayan mimarlar ve mühendisler, binanın yükünü taşıması için kolon ve kirişlerin hem yerlerini hem de malzemelerini incelikle hesaplıyorlar. Bunlarda yapacağımız en ufak değişiklik binanın tamamını tehlikeye atabiliyor. Ne sebeple olursa olsun, dükkanın kolon ve kirişlerinin nerede olduğunu öğrenmek ve bunları hiç değişmeyecek şekilde düşünmek en doğrusu. 


Hayat Üçgeni Oluşturun

Evlerimiz için AFAD’ın bize hep hatırlattığı Hayat Üçgeni, dükkanlarımız için de geçerli. Hatta belki de dükkanda, raflarımız eşyalarla dolu olduğu için daha da önemli. Dükkanın sık durduğunuz noktasına yakın bir yerini Hayat Üçgeni olarak belirleyin. Mesela tezgahımızı sağlam metal veya ahşap malzemelerden yaptırarak, sürekli durduğumuz tezgah arkasını bir hayat üçgenine dönüştürebiliriz. Bu üçgeni daha da güvenli hale getirmek için, tezgah arkasındaki rafları yere sabitlemek iyi bir çözüm olacaktır.

 


Değerli Eşyalarınızı Çıkışa Yakın Koyun

Herhangi bir afet anında, ilk şoku atlattıktan sonra hayatımızı kurtardığımızı düşünüyoruz ve değerli eşyalarımızı dükkandan kurtarmak istiyoruz. Mesela bir yangında aslında en tehlikeli zaman, dükkanın içinin zehirli gazlarla dolu olduğu zamanlar. Mutlaka kurtarmak isteyeceğimiz eşyaları ve belgeleri dükkan çıkışına yakın noktalara koymak, afette kaçarken hızlıca yanımıza almamızı sağlayabilir veya en azından ilk anda çıktıktan sonra dönüp en az tehlike ile bu eşya ve belgeleri alıp tekrar çıkmamızı kolaylaştırabilir.


Dükkan Girişini Suya Karşı Koruyun

Ülkemizde en sık karşılaştığımız doğal afetlerden biri de sel baskınları. Dükkanlarımız, iş gereği genelde binaların giriş veya bodrum katlarında olduğundan, sel baskınlarında da ilk etkilenen yerler oluyor. Böyle durumlarda dükkanımızı koruyabilmek için bazı önlemler alabiliriz. Unutmayın ki baskın başladığında önemli olan, dükkanınıza suyun gireceği noktaları en aza indirmek. Bunu, dükkanın ve deponun pencerelerini izole ederek sağlayabilirsiniz. Eğer dükkan veya depo kapısı yerin altındaysa, buraya inen merdivenin çevresini betonla veya su geçirmeyecek başka bir malzemeyle kapatabilirsiniz. Çok büyük sellerde tamamen engellemese bile size zaman kazandırır.