Esnaf lezzetleri: Bazı lezzetler ancak esnafta yenir

Esnaf Lezzetleri

Evde itinayla yapılan yemeğin lezzeti bir başka. Kimimiz annemizin, kimimiz eşimizin elinden çıkan yemeklerden, kimimiz de kendi hazırladığımız tariflerden ayrı bir tat alırız. Ama bazı lezzetler sokakta bir başkadır. Hepimizin esnaf mekanlarında yemekten vazgeçemediği bazı lezzetler vardır. Bu yazıda, evde asla sokaktaki kadar lezzetli olmayan lezzetlerin bir listesini ve en iyisini nerede yiyebileceğimizi inceleyeceğiz.


Tantuni

Toz biberi, pamuk yağı, buharda yumuşatılmış lavaşıyla gece aniden kazınan midelerin vazgeçemediği Mersin’den çıkma bir tat, tantuni. İyi bir tantuninin ustalığı hem pişireninde hem sacında diyenler var. Yani her akşam tekrar tekrar tantuniler pişiren o sac bir anlamda kazandığı tecrübeyi pişirdiği tantunilere de aktarıyor. Öyle olunca, evde yapmak için güzel tarifleri bulunsa da, ustasının ince ince kıydığı etiyle tecrübeli bir sacda pişmiş tantuninin tadı da her yerde bulunmuyor.


Mısır

Ailece çıkılan huzur dolu yürüyüşlerin olmazsa olmaz durağı, mısır tezgâhı tabii ki. O hafif yanık kokusunu veren közde pişirilmiş bir mısır olsun, ister suda haşlanmış, bir süt mısırı, bir yandan sevdiklerimizle sohbet ederken bir yandan sıra sıra mısır tanelerini yemek büyük keyif. Ülkemizde adeta sokak kültürümüzün bir parçası hâline gelen mısır, Güneydoğu’dan Karadeniz’e, Marmara’ya ve Ege’ye kadar her yerde yetişiyor. Ülkemizin ortak lezzeti desek yeridir.


Kestane

Yaptığımız yürüyüşte bir mısır arabası gördükten sonra, özellikle de hava serinse, mutlaka bir kestane arabası da karşımıza çıkar. Tavada güzelce kebap hâline gelmiş kestaneler önce kese kağıtlarına dolar, sonrada güzel kokusunu bırakarak, sabırla kabuğu soyularak bitirilir. Birçoğumuzun çocukluğunda sobanın üstünde pişen kestaneleri hatırlattığından mıdır bilinmez, kestane hem lezzet hem de biraz huzur veren bir sokak lezzetidir. Mısırla birlikte geleneksel kırmızı arabalarıyla İstanbul sokaklarını mutlaka süsler.


Dondurma

Havalar ısınmaya başlarken bu listeye dondurmadan başlamamak olmaz. Çevremizde birçok dondurma markası olsa da, esnaf tarifleriyle yapılan dondurmaların yeri başkadır. Türkiye’de tabii ki dondurmanın yeri, kendine has sütünden yapılan yoğun kıvamıyla Kahramanmaraş. Bu tarifin sırrını bilen bir dondurmacıda yenilen bir külah sade Maraş dondurması, üzerine biraz da fıstıkla, insanda başka aroma ihtiyacı bırakmıyor. Dünyada meşhur olan dondurmalara gelecek olursak, Hindistan’ın “kulfi” dondurması, İtalyanların “gelato”su ve kahve içine dondurma koyarak yaptıkları “affogato”su sayılabilir.


Simit

Türkiye’ye yurt dışından gelen biri, eğer güzel bir çayın yanında taze simit yediyse o tadı bir daha asla unutamaz. Büyük şehirlerde yaşayanlar, kahvaltı fırsatı bulamadıklarında bir parça peynirle birlikte güne onunla başlarlar. Son yıllarda başka ülkelere de açılan ve belki de Türkiye’nin sembollerinden biri hâline gelen simitin en iyisi nerde yenir sorusuna belki de en iyi cevap: “Türkiye’de yenir”.