Rukiye Kanat Arran
Ülkemizde ilkleri başaran kadınlar denince, akla gelen ilk isimler arasında Rukiye Kanat Arran yer alır. Lisans eğitimi alan Arran, ülkemizin ilk eczacısıdır. Yaşadığı dönemin zorluklarına rağmen okulunu başarıyla bitiren Arran, kendi eczanesini açmış ve çok sayıda kişiye hizmet vermiştir. Arran’ın, kadınlara iş hayatının kapılarının açılmasında önemli etkileri olmuştur.
Melek Nimet Özden
Melek Nimet Özden yani nam-ı değer Nimet abla sahip olduğu ünü, bir çoğumuzun bildiği üzere Milli Piyango bilet satıcılığından alıyor. Özden, 1928 yılında Eminönü Yeni Cami önündeki meydanda bulunan tütüncü ve sarraflık dükkanında müşterilerine Türk Tayyare Cemiyeti’nin çıkardığı piyango biletlerini satmaya başladı ve zamanla ün kazanarak Nimet abla ismini aldı. Bugün ülkemizde Milli Piyango denince akla hala ilk olarak Nimet abla gelir.
Naciye Suman
İlk profesyonel Müslüman kadın fotoğrafçı olan Naciye Suman, 1919 yılında “Türk Hanımlar Fotoğrafhanesi” ismiyle bir fotoğrafçı dükkanı açtı. I. Dünya Savaşı’nda eşinin cepheye gitmesiyle ailenin geçimini üstlenen Suman, açtığı fotoğrafçı dükkanıyla sadece kadınlara hizmet vermeye başladı. Naciye Suman, daha sonra dükkanının dışına çıkarak düğünlere fotoğraf çekmeye gitti ve sarayda Sultan Reşat’ın torunlarına fotoğraf dersleri verdi.
Semrah Doğan
11 çocuklu bir ailenin en küçük kızı olan Semrah Doğan, aynı zamanda Türkiye’nin ilk uzman kadın kasabı. Kendini et profesörü olarak tanımlayan Doğan, küçük yaşlardan itibaren kasap olmanın hayalini kurmuş. Ardahanlı olan Semrah Doğan, bugün pişirdiği birbirinden lezzetli etlerle kendi et restoranında müşterilerine hizmet veriyor. Doğan, kadınların isterse her şeyi başarabileceklerinin en güzel örneklerinden.
Behire Hakkı
Son olarak ilk kadın terzimizin hikayesine değineceğiz. 1913 yılında Osmanlı Türk Hanımları Esirgeme Derneği'nden ayrılan Behire Hakkı, kendi terzi dükkanını kurdu. Hakkı, bu dükkanda sadece gelen siparişleri dikmekle yetinmedi. Yetenekli terzi, kendisine başvuran kadınlara biçki ve dikiş dersleri verdi, böylece kısa süre içerisinde çok sayıda kadının meslek sahibi olmasını sağladı. Behire Hakkı, kadınlar için oldukça başarılı bir rol model oldu.