Adsız Kopyası

İstanbul’un dillere destan tarihi çarşıları

Mısır Çarşısı

Eminönü'nde Yeni Camii'nin arkasında ve Çiçek Pazarı'nın yanında bulunan Mısır Çarşısı, İstanbul'un en eski kapalı çarşıları arasında yer alıyor. Bu tarihi çarşı, her yıl yüzbinlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor. Rivayete göre tarihi süreçte Mısır’dan gelen ürünler çok daha fazla olduğu için 18. yüzyılla birlikte bu pazar alanına Mısır Çarşısı adı verilmiş. Mısır Çarşısı’nın açılış tarihi olarak 1660 yılı işaret edilir.


Sahaflar Çarşısı

500 yıllık geçmişe sahip olan Sahaflar Çarşısı, İstanbul’un Beyazıt semtinde ziyaretçilerini ağırlıyor. Geçmişten günümüze çok sayıda değerli kitabın ve eserin bulunduğu çarşı, turistlerin, öğrencilerin, öğretmenlerin ve kültür-sanat alanına ilgi duyanların uğrak noktası konumunda. 1950 yılında yaşadığı büyük yangının ardından tekrar eski günlerine dönmeye başlayan Sahaflar Çarşısı, kendine has atmosferiyle herkesi etkilemeye devam ediyor.


Mahmutpaşa Çarşısı

İstanbul’un Mahmutpaşa semtinde bulunan çarşı, Fatih Sultan Mehmet devri sadrazamlarından Veli Mahmud Paşa tarafından kendi adıyla anılan camiyle birlikte yaptırıldı. Şehrin en popüler çarşılarından olan Mahmutpaşa Çarşısı, semtteki Mahmutpaşa Yokuşu olarak anılan eğimli yolun iki yanındaki çok sayıda dükkândan oluşuyor. Her daim rengârenk ve telaşlı haliyle İstanbul’un en uğrak pazarlarının başında gelen Mahmutpaşa Çarşısı’nda 256 dükkân hizmet veriyor.


Bakırcılar Çarşısı

Bir dönem çekiç seslerinin eksik olmadığı Bakırcılar Çarşısı’nda bugün hala az da olsa bakır ustalarının sesine denk gelmek mümkün. Beyazıt’ta bulunan ve yaklaşık 20 kadar ustanın çalıştığı çarşı, İstanbul’un en orijinal mekanlarından biridir. Bakırcılar Çarşısı’nda usta ellerden çıkma bakır testiler, kazanlar, sebiller, sahanlar, bakraçlar, ibrikler ve tepsiler bulabilirsiniz. Burada gezinirken tarihi soluduğunuzu fark edeceksiniz.


Arasta Çarşısı

İstanbul’da Sultanahmet Camisi’nin hemen arkasındaki Torun Caddesi’nin kuzey kanadında yer alan Arasta Çarşısı, el sanatları türünden çeşitli eşyaların satıldığı bir çarşıdır. Yetmişten fazla dükkânın bulunduğu çarşı, Osmanlı zamanında sipahi malzemelerinin satılmasından dolayı Sipahiler Çarşısı olarak da anılmaktadır. 1912 yılında çıkan yangında tahrip olan çarşı, 1980’li yıllarda Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilerek tekrar faaliyete sokuldu.