İnternetten İş Yönetimi İçin Anahtar Araçlar

Takvim Uygulamaları

Artık her telefonun kendine has kullanışlı takvim uygulamaları var ama bu uygulamaları illa sadece toplantısı olanlar kullanacak diye bir şey yok. Bir iki taktikle her türlü iş için takvim uygulamalarını kullanabiliriz. İki örnek yöntem önerelim: Belli bir günde bir yere gitmeyi veya dükkanda durmayı gerektirecek işler varsa bunların saatlerini planlamak önemli (Mesela tesisatçının gelmesi ya da tedarikçi ziyareti gibi). Bu tür işleri yapacağını güne yazıp "Bütün Gün" olarak işaretleyin. Böylece en azından hangi günün ne kadar yoğun olacağını tahmin edebilir ve işleri günlere dağıtabilirsiniz. İkinci yöntem ise, dükkandan çıkmanızı gerektirecek işleri takvimle planlamak. Mesela Çarşamba günü tedarikçiye gitmek gerekecekse ve 3 saat sürecekse, gideceğiniz saatten dönene kadar takviminizde işaretleyin. Her işi böyle işaretleyince plan yapmanız kolaylaşacak. Dükkanda duramayacağınız zamanları önceden görebileceksiniz


İş Listeleri

Bazen en çok unutulan işler, en küçük işler olabiliyor. Bunun önüne geçmek için iş listesi tutmamızı sağlayan uygulamalar çok faydalı. Cep telefonları ile birlikte gelen Anımsatıcılar uygulamasını kullanabileceğiniz gibi, indirebileceğiniz başka bazı kullanışlı yazılımlar da var. Dünya çapında bu amaç için en çok kullanılan uygulamalardan ikisi: Todoist ve Asana. Bu uygulamalarda sadece iş listesi yapmakla kalmıyor, işlerinize tarih veya sıralama koyabiliyor, birden fazla kişi kullanarak işleri ekip içinde istediğiniz kişiye atayabiliyorsunuz. Hangi işler tamamlandı takip edebiliyorsunuz.


Takvim Paylaşma

Eğer zaman zaman görüşmeler yapıyorsanız, karşı tarafla ortak uygun zamanları bulmanın ne kadar zahmetli olduğunu biliyorsunuzdur. Karşıdaki kişinin hangi gün ve saatlerde uygun olduğunu öğrenip, kendi takviminize bakmak bile yoğun bir günde insanı zorlayabilir. Bir de üç-dört kişilik bir görüşme ayarlanacaksa işler daha da karışıyor. Takvim paylaşma uygulamaları bunu çözmek için var. Calendly adlı uygulamayı takviminize bağlıyorsunuz, uygun saatlerinizi seçiyorsunuz ve elinizde size ait bir link oluyor. Ne zaman biriyle görüşme ayarlayacaksanız bu linkten kendine uygun zamanı seçebiliyor. Bu özellik artık Google takvimlerinde de var. Doodle adlı bir başka uygulama ise daha kalabalık buluşmalar için. Seçenekleri belirliyorsunuz ve o buluşmaya gelecek kişiler kendilerine uyan zamanları seçiyorlar.

 


Randevu Düzenleme

Bazı işlerde en önemlisi randevu saatlerini müşterilere dağıtmak. Genelde de bunu telefon üzerinden yapıyoruz. Hem ekibin zamanını alıyor hem de müşteri yoruluyor. Randevu düzenleme uygulamaları bu yükü ortadan kaldırıyor. Bir randevu düzenleme uygulaması kurduğunuz zaman müşteriler sitenize giriyor ve randevu alabilecekleri zamanları bir takvimde görüyor. Bu zamanlardan birini seçip isimleri ve iletişim bilgileri ile randevularını kendileri alıyor. Bu sayede hem müşterilerin işi kolaylaşıyor, hem de yoğun telefon trafiğinden kurtuluyorsunuz. Bu konuda Mangomint, Meevo, Qalendo, Phorest, Randevuyonet gibi yerli ve yabancı birçok uygulama var. 


E-Ticaret

Eğer internetten satılabilecek ürünleriniz veya hizmetleriniz varsa ve henüz denemediyseniz, bu alandaki uygulamaların çok geliştiğini ve yönetiminin eskisine göre daha kolay olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Ürün satışı yapılan Shopify, Woocommerce, Ikas gibi birçok platform artık kısa sürede size ürün envanterini oluşturup bir adres üzerinden hazır site kurma imkanı verirken, Wix gibi websitesi hazırlama sitelerin de de artık e-ticaret için hazır altyapılar var. Ayrıca her türlü hizmeti satmak için kullanabileceğiniz Fiverr, Upwork, Bionluk, Armut gibi kullanışlı platformlardan kendi ihtiyaçlarınız için uzmanlar da bulabilirsiniz.


Yapay Zeka Araçları

Son bir yılda yapay zeka kullanan araçlar oldukça gelişti ve işleri farklı açılardan destekleyebilecek hâle geldi. ChatGPT ve Bard gibi çok kullanılan yapay zeka araçları artık Türkçeyi iyi anlıyor ve konuşuyor. Birçok insan bu araçları birer asistan gibi kullanıyor. Yapılması gereken işlerle ilgili detayları ChatGPT veya Bard'a anlatıp, bununla ilgili çözümler sorduğumuzda bize hemen mükemmel bir çözüm vermeyebilir ama hiç aklımıza gelmeyecek fikirler önererek işe yardımcı olabiliyor. Bu araçlardan iyi yararlanmak için ilk sorumuza verdiği cevaptan sonra tıpkı bir insanla konuşur gibi daha fazla detay istemek, biraz daha soru sormak tavsiye ediliyor. Bu araçları çeviri yaptırmak, kampanya fikirleri bulmak veya dükkanı iyileştirecek tavsiyeler almak için kullanabilirsiniz.