Floransa’nın tuzsuz ekmeği
İtalya’nın Toskana bölgesinde yer alan Floransa’da ekmekler çok uzun yıllardır tuzsuz yapılıyor. Bunun sebebi ise çok eskilere dayanıyor. İtalya site devletleriyle yönetilirken tuz, önemli bir ticaret malıydı ve tekeli Pisa devletindeydi. Floransa ve Pisa arasında dönem dönem yaşanan gerginlikler sebebiyle Pisa, verdiği tuzlardan yüksek oranda vergi almaya başladı. Buna itiraz eden Floransa halkı, tuzsuz ekmek yapmaya başladı. Öyle ki tuzsuz ekmek, Floransa’nın diğer devletlere bağlı kalmadığını gösteren bir özgürlük sembolü haline geldi. Bugün hala bölgede tuzsuz ekmek yapılıyor ve keyifle yeniyor.
Tek çizgili ekmek
Ülkemizde ekmeklerin üzerinde tek bir çizgi bulunuyor. Bir rivayete göre bu tek çizginin anlamı Osmanlı İmparatorluğu’na kadar dayanıyor. Hikaye şöyle anlatılıyor: Bursa’nın fethinden sonra Orhan Gazi, bölgedeki fırınları gezer ve ekmeklerde neden üç çizgi bulunduğunu sorar. Fırıncı da Hristiyan inancına göre Tanrı, oğul ve kutsal ruhu hatırlatsın diye üç çizgi çektiklerini söyler. Durumdan çok etkilenen Orhan Gazi; ‘‘bundan sonra bütün Müslüman fırıncılar, Allah’tan başka ilah olmadığına işaret etmek için ekmeğin üzerine bir çizgi çeke’’ diye bir ferman yayınlar. Rivayete göre o günden beri ülkemizde ekmeklerin üzerine tek çizgi çekiliyor.
Tam bin çeşit ekmek
Dünyada tam olarak kaç çeşit ekmek üretildiği bilinmiyor. Ancak ülkemizde bin çeşitten fazla ekmek üretildiğini biliyoruz. Coğrafi bölgelere göre şekil ve malzeme değiştiren ekmeklerimizin, ana maddeleri arasında farklı un çeşitleri yer alıyor. Mayalama farklılıklarına göre de değişen ekmek çeşitleri; beyaz, esmer ve sarı ekmek olarak üçe ayrılıyor. Bu ekmekler arasında; papatya, susamlı, cevizli, zeytinli, haşhaşlı, yoğurtlu, tahinli, vişneli ve mısırlı gibi çeşitler bulunuyor. Çeşidiyle ünlü ekmeklerimiz arasında hamsili ekmek bile yer alıyor.
En yumuşak ekmek
Hamur işleri ile ünlü İtalyan mutfağı, ekmek üretimi konusunda da oldukça başarılı. Bu ekmeklerin en güzel örneklerinden biri ise Ciabatta Ekmeği. Bu ekmeğin özelliği oldukça yumuşak olması. Buğday unu, tuz, maya ve su ile yapılan Ciabatta, özellikle sandviç ve dürüm yapımında kullanılıyor. Bu ekmeğin ilginç bir de hikayesi bulunuyor. Hikayeye göre; Arnaldo Cavallari, sert bir ekmek olarak bilinen Fransız baget ekmeğine tepki olarak 1982 yılında daha yumuşak bir ekmek yapma çalışmalarına başlıyor ve sonunda ortaya Ciabatta ekmeği çıkıyor. Gıda sektörü için önemli bir hareketin miladı olarak kabul edilen bu olay, ekmeğin yumuşak da yapılabileceğini kanıtlıyor.
Damper ekmeği
Damper ekmeği, Avustralya’nın geleneksel lezzetleri arasında yer alıyor. Bu ekmeğin orijinal tarifi Aborjinlere kadar dayanıyor. Eski dönemlerde özellikle çobanların yediği bir ekmek türü olan Damper, hayvanları otlatırken üşümemek için çobanların yaktığı ateşin küllerinde pişiriliyordu. Bu nedenle çobanlar, sıklıkla bu ekmeği yemeyi tercih ediyordu. Günümüzde Damper ekmeği, içerdiği zengin protein ve karbonhidrat sebebiyle özel diyet programları içinde yer alıyor.