Adsız (1120 × 774 piksel) (2400 × 572 piksel)

Güneydoğu esnafının menüsünden lezzetler

Katmer

İçindeki bol Antep fıstığı oranı, kaymağı ve incecik açılan çıtır çıtır hamuru ile katmer, Güneydoğu esnafının en sevilen tatlısı! Gaziantep’te meşhur olan bu tatlı, Güneydoğu’nun hemen her şehrinde yapılıyor. Bu enfes tatlının kokusu, Gaziantep’in sokaklarını sarıyor. Öyle ki Gaziantep sokaklarında gezerken birden bir katmer dükkanına rastlamak ve yapılışını izlemek oldukça olağan bir durum. Ancak sizi şimdiden uyaralım! Katmercilerin önlerinde bitmeyen kuyruklarla karşılaşabilirsiniz :)

Adsız (880 × 880 piksel)

Adsız (880 × 880 piksel)

Kibe dolması

İşkembe denince akla ilk gelen lezzetler tabii ki Güneydoğu’da! Bu lezzetler arasında yer alan Kibe dolması, diğer ismiyle işkembe dolması olarak da biliniyor. Kibe dolması, Mardin’li Süryanilere ait bir esnaf lezzeti. Aynı dolma türü ülkemizin farklı bölgelerinde mumbar/bumbar olarak da pişiriliyor. Kibe dolmasının iç malzemesinde kuzu eti, bulgur ve reyhan gibi çeşitli baharatlar kullanılıyor. Dolmanın içi hazırlandıktan sonra iç malzeme, işkembelere doldurulup pamuk ipliklerle dikiliyor. Hazırlanması oldukça zahmetli olan bu yemek, işkembe severlere harika bir alternatif sunuyor!


Buhara pilavı

Özbekistan’a ait olan Buhara pilavı, Adıyaman bölgesinde oldukça popüler bir lezzet. Buhara pilavı, ismini Özbekistan’da bulunan Buhara kentinden alıyor. Bu pilav, çeşitli baharatlarla marine edilmiş kuzu etiyle pişiriliyor. Pilavın içinde etin yanı sıra birçok sebze de bulunuyor. Pilav pişirilirken içerisinde tam yedi çeşit baharat kullanılıyor. Buhara pilavı; lezzeti, çeşitliliği, rengi ve kokusuyla tam bir iştah kabartıcı!

Adsız (880 × 880 piksel)

Adsız (880 × 880 piksel)

Çiğ Köfte

Çiğ köfte, Güneydoğu Anadolu bölgesinde çok tüketilen bir yemek. Bu lezzet o kadar popüler ki onu ülkemizin her şehrinde ve hatta dünyanın birçok ülkesinde bulmak mümkün! Çiğ köftenin oldukça ilginç bir hikayesi de bulunuyor. Hikayeye göre Kral Nemrut, İbrahim peygamberi ateşe atmaya karar verdiğinde krallıktaki bütün ağaç ve odun parçalarını bir meydanda toplar. Artık halk, evlerde yemek pişirmek için bir odun parçası dahi bulamaz. Dağdaki bir avcı evine pişirmesi için et getirir. Ancak eşi ona eti pişiremeyeceğini ve kralın koyduğu ateş yasağını anlatır. Bunun üzerine emre itaat eden avcı, etin but kısmını ayırır ve ince taşla döverek ezer. İçine bulgur ve baharat katarak eti iyice yoğurur. İşte rivayete göre çiğ köfte, bu şekilde ortaya çıkar.


Lahmacun

Güneydoğu mutfağının sevilen bir diğer lezzeti de lahmacun! Farklı bölgelere göre yapılış şekli değişen lahmacun kısaca açılmış hamurun üzerine; kıyma, maydanoz, soğan, sarımsak, isot ve çeşitli baharatlarla hazırlanan bir çeşit pide. Lahmacun, hamurunun güzel lezzetini taş fırında pişmesinden alıyor. Aslen Orta Doğu’ya ait olan bu lezzet, diğer ülkelerde Türk pizzası olarak da biliniyor. Ancak lahmacun, Türkiye’nin yanı sıra Azerbaycan, Ermenistan, Lübnan, Suriye ve İsrail’de de yapılan bir lezzet. 

Adsız (880 × 880 piksel)
Adsız (880 × 880 piksel)

Beyran

Beyran, Gaziantep’in en meşhur esnaf lezzetlerinden biri. Bir çorba türü olan beyran, bölgede özellikle sabaha karşı ve kahvaltıda tüketiliyor. Bu nedenle beyran dükkanları gece 4’te açılıyor. Bu çorbanın içerisinde koyunun boyun ve yanak eti kullanılıyor. Çorbayı oluşturan diğer malzemeler ise pirinç, sarımsak sosu, tereyağ, biber sosu ve Halep pul biberi. Beyranın yapılışı da diğer çorbalardan farklı. Normal çorbalarda her malzeme tek tencerede birleştiriliyor. Ancak beyranın malzemeleri ayrı ayrı pişiriliyor. Çorba servis edileceği zaman malzemeler bakır bir çukur tabakta birleştirilip, odun ateşi üzerinde ısıtılıyor.