Ana Görsel 1120x600 Kopyası

Esnafın sağ kolu çıraklardan alabileceğimiz 5 hayat dersi

Ağaç, yaşken eğilir.

Çıraklık kültüründe öğrenim oldukça erken yaşlarda başlar. Çırak, küçük yaşlarda ustasının yanında işi öğrenmeye başlar ve bir gün ustalığa kadar yükselir. Gerçek hayatta da durum farksızdır. Erken yaşlarda kendimize kattıklarımız bir ömür boyu bizimle gelir. Bunlar hayatımızın her aşamasında bize katkı sağlamaya devam eder. Asla unutmadığımız bilgiler ve karakterimize işleyen özelliklerimiz, küçük yaşlarda edindiklerimizdir.

Adsız Kopyası

Adsız Kopyası

Deneyim: En iyi eğitim

Çıraklar, mesleki eğitimleri boyunca işi birebir uygulamalarla, ustalarının yıllara dayanan deneyimleri ışığında öğrenirler. Bu sayede her geçen gün işe daha hakim olur, yıllar geçse de bilgilerinden bir şey kaybetmezler. Bu, bize bir yerden tanıdık geliyor. Gündelik hayatımızda da deneyim, hepimiz için en iyi öğretmen niteliğindedir. Bilgiyi bir şekilde farklı kaynaklardan edinebilsek de bizzat deneyimleyerek veya deneyimli kişilerden faydalanarak kazandığımız öğrenimler, çok daha kalıcı ve değerli olmaktadır.


Sabreden kazanır.

Ustalığa giden yolda çıraklar, yoğun sabır gerektiren günlerden geçerdi. Usta sahip olduğu tüm bilgiyi ve deneyimi çırağa aktarırken kimi zaman aşırı sert olabiliyordu. Bu aslında gerçek hayatın zorluklarını kavrayabilmesi için çırağa ustalarca özellikle uygulanan bir yaklaşımdı. Elbette bu sadece usta-çırak ilişkisinin gerçeği değil. Hayat da bizden bu sabrı istiyor. Karanlığın sonundaki ışığa ulaşabilmemiz için çoğu zaman sabırlı olmamız ve güçlüklere direnmemiz gerekiyor.

Adsız Kopyası

Adsız Kopyası

Tevazu, her şeyin ilacı.

Günümüz toplumsal yaşantısında olduğu gibi usta-çırak ilişkilerinde de her zaman kazanan tevazu olmuştur. Olaylara alçak gönüllü bir şekilde yaklaşan, yapıcı olan ve ustasına saygıda kusur etmeyen çıraklar, başarılı geçen eğitimlerinin ardından birer usta olmuş ve kendi çıraklarını da bu doğrultuda yetiştirmişlerdir. Bugün de kazanan daima tevazu sahibi kişiler olmakta. Yıllar geçse, devirler değişse de bazı gerçekler asla değişmiyor.


Öğrenim, ömür boyu sürer.

Gerek çıraklığın gerekse de ustalığın en değerli prensiplerinden biri, öğrenimin asla bitmemesi ve ömür boyu sürmesidir. Bu sayede her iki meslek grubu için de her daim güncel kalmak ve sürekli gelişmek söz konusu olmaktadır. Bu durum, gündelik yaşamlarımızda da başarıyı getiren faktörler arasında yer alır. Öğrenmekten usanmayanlar, hayatta birkaç adım önde olurken, bir yerde öğrenimini bitirenler çağın ve yaşamın gerisinde kalmaya mahkum olurlar.

Adsız Kopyası