Adsız Kopyası Kopyası

Erzurum esnafının incisi oltu taşı

Geçmişi eski, çıkarması zor

Ağaç reçinesi, kil ve linyit karışımından oluşan oltu taşı, çıkarıldığı ilk anda çok yumuşak olan, hava ile temas ettiğinde ise sertleşen bir maden. 200 yıl önce keşfedilen bu değerli madeni çıkarmak bir hayli emek gerektiriyor. Oltu taşının yatakları genellikle yüksek ve kayalıklı bölgelerde bulunurken, taşı çıkarırken çabuk kırıldığı için çok hassas olmak gerekiyor. Oltu taşının yumuşak yapısı ise işleme sırasında ustalara önemli kolaylık sağlıyor.


Farklı renkleri mevcut

Oltu taşı siyah renk ile özdeşleşmiş olsa da bu değerli taşın koyu kahve, sarı, gri ve yeşil gibi farklı renkleri de bulunuyor. En çok siyah renkli türü var olduğu için oltu taşına “siyah inci” de denmiş. Bu taştan; anahtarlıktan broşa, gerdanlıktan tarağa kadar farklı çok sayıda obje yapılabiliyor. Oltu taşının hayat verdiği en meşhur obje ise tahmin edeceğiniz üzere tesbih. Bu taş kullanılarak birbirinden şık ve parlak tesbihler yapmak mümkün.


Babadan oğula geçen bir uğraş

Büyük bir kısmı Erzurum’un Oltu ilçesinden çıkarılan bu taş, babadan oğula geçen bir zanaatkârlıkla, oldukça mütevazı atölyelerde birbirinden değerli eserlere dönüşüyor. Şehirde bu eserlere dair çok sayıda imalatçı ve satıcı dükkânı bulunan yer ise Kanuni Sultan Süleyman’ın sadrazamı Rüstem Paşa tarafından yaptırılan Rüstem Paşa Bedesteni’dir. Yolunuz Erzurum’a düşerse hediyelik eşyalar almak için buraya uğrayabilirsiniz.


İnsana olumlu etkileri var

Yasalarımıza göre kıymetli taşlar arasında yer alan oltu taşı, bugün çeşitli üniversitelerde ve meslek yüksekokullarında atölyelere sahip. Yerkabuğundan çıkarılan ve tanıştığı herkeste etkileyici bir hava bırakan bu taşın, insan üzerinde olumlu etkiler yarattığına inanılıyor. Taşın, çakraları olumsuz enerjiden arındırma gibi çok sayıda faydalı özelliğinin bulunduğu düşünülüyor.


Sahteciliğe dikkat etmeli

Hayatın her alanında olduğu oltu taşında da sahtecilik durumları görülebiliyor. Bu tarz durumlarla karşı karşıya kalmamak için uygulayabileceğiniz birkaç yöntem bulunuyor. Öncelikle, taşı başka bir cisme sürterek elektriklenmesini sağladığınızda, eğer mıknatıs özelliği gösteriyor ise bu orijinal bir oltu taşıdır. Diğer bir yöntem ise ses testi. Taşı hafifçe bir yere vurduğunuzda tok bir ses çıkıyorsa yine orijinal bir siyah inciye denk gelmişsiniz demektir.