Adsız Kopyası Kopyası Kopyası

Dünya esnafından şaşırtıcı bilgiler

Şekerleme saati

Akdeniz iklimin getirdiği yüksek sıcaklıklar, bölge ülkelerinde siesta adlı geleneği ortaya çıkarmış. Örneğin, bu ülkelerden olan Yunanistan’da her gün 15:00 ile 17:00 saatleri arasında hayat duruyor, herkes dinlenmek üzere evlerine çekiliyor. Elbette esnaf da geleneğe uyarak bu saatlerde kepenklerini indiriyor. Bugün siesta, Kıbrıs ve İtalya gibi ülkelerde de uygulanan bir gelenek. Bu ilginç gelenek, esnafa her gün şekerleme imkanı tanıyor. 

Adsız Kopyası

Adsız Kopyası

Öğlen sandviç keyfi 

Hollanda’da esnaf, öğle yemeğine para vermemesiyle biliniyor. Bu noktada esnaf, gün içinde kazandığı paranın hiçbir şekilde azalmaması mantığını benimsiyor. Yemekler genelde sandviç, çorba ve aperatif öğünler olarak evden geliyor, asla molalarda ve öğle aralarında dışarıda yemek yenmiyor. Başta Hollanda olmak üzere Avrupa’nın birçok ülkesinde, çalışma hayatında detaylı bir öğle yemeği alışkanlığının olmadığını da belirtelim.


Mesai kavramına saygı  

Avrupa’nın mesai şampiyonu olarak bilinen Almanya’da esnaf, İtalya ve Yunanistan gibi ülke esnaflarının aksine çalışkanlığıyla nam salmış durumda. Disiplinli olmasıyla bilinen Alman esnaf, mesai kavramına sıkı sıkıya bağlı ve saygı duyuyor. Öyle ki Alman esnaf için mesai saatlerinde mola, mola saatlerinde ise mesai yapmadıkları söylenir. Farklı ülkelerden çalışmak için Almanya’ya gelenler, başlangıçta bu duruma alışmakta ciddi anlamda zorluk çekebiliyor. 

Adsız Kopyası

Adsız Kopyası

Çalışmaya bir süre ara 

İtalya, esnafın en rahat çalıştığı ülkelerin başında geliyor. Ülkenin milli bayramlarından olan ve her yıl 15 Ağustos’ta kutlanan Ferragosto, İtalya’da tatil sezonunun başlangıcı olarak kabul ediliyor. Bu tarihten itibaren yaklaşık 2 ay boyunca ülkede tüm esnaf kepenk indiriyor. Yani İtalya’da yaşıyorsanız 15 Ağustos’a gelmeden tüm alışverişinizi yapmış olmanız gerekiyor. Yoksa bir süre ciddi erzak sıkıntısı çekebilirsiniz. 


Kasaplıktan bahçıvanlığa 

Gelin, bir dönem dünyaya hükmeden kendi atalarımıza da bir bakalım. Osmanlı Devleti zamanında, kasaplardan, içlerindeki merhamet duygusunun kaybetmemeleri için 6 ay kasaplık yaptıktan sonra 1 ay bahçıvanlık yapmaları istenirdi. Böylece sürekli can alan ve kan gören insanların, belirli bir süre boyunca canlı yetiştirerek içlerindeki öldürme güdüsünü köreltmek ve insani güzelliklerini korumak amaçlanırdı. Böyle de ince düşünceli insanların torunlarıyız.

Adsız Kopyası
Adsız Kopyası

Nehir üzerinde satış

Satış sadece karada mı olur? Tabii ki hayır. Endonezyalı esnaf, ürünlerini küçük teknelere yükleyerek nehir üzerinde satıyor. Çiftçi elbiseleri ve şapkalarıyla suyun üzerinde günlerini geçiren esnaf, kendi üretimleri olan ürünleri tüketicilerle buluşturuyor. Esnaf bu ilginç satış yöntemiyle birbirinden lezzetli tropikal meyveleri, sebze çeşitlerini ve ev yapımı ürünleri pazarlıyor ve ekmek parasını kazanıyor.