Adsız Kopyası

Dünden bugüne esnafın Ramazan ritüelleri

Ramazan temizliği

Tüm Müslüman alemi, Ramazan gelmeden günler önce temizliğe başlar. Evler, sokaklar ve yaşanılan her yer bu kutsal dönem için detaylıca temizlenir. Elbette bu, esnafın da uyduğu ritüeller arasında yer alıyor. Esnafımız Ramazan yaklaşınca dükkanını bir güzel temizler, ürünlerin tozlarını alır, Ramazan’a tertemiz bir dükkanla girer. Esnaftaki bu temizlik telaşını Ramazan’a sayılı günler kala gözlemleyebilirsiniz.


Komşu esnafla iftar

Esnafımız, Ramazan geldi mi dükkanını adeta bir iftar çadırına dönüştürür. Burada, komşu esnafla iftarlar yapılır, en güzel yemekler en keyifli sohbetler eşliğinde yenir. Kökleri Osmanlı Devleti’ne dayanan bu güzel gelenek, bugün hala Anadolu’nun çeşitli kentlerinde sürmektedir. Bu yıl, bu geleneğe de salgın önlemleri kapsamında ara vermemiz gerekecek.


24 saat mesai

Ramazan gelince esnafımız için standart mesai kavramı ortadan kalkar. Dükkanlar hiç kapanmayan, sohbetin ve yardımlaşmanın bitmediği yerler haline gelir. Sabaha kadar açık kalan dükkanlar, sahur ve iftar göz önünde bulundurularak sürekli hizmet verir. Esnaf gelen eşi, dostu ve komşuyu dükkanında ağırlar; ikramlar sunulur, muhabbetler döndürülür. Bu güzel geleneği de bu yıl pandemiden dolayı maalesef görme fırsatımız olmayacak. 


Su ve hurma ikramı

Ramazan, ikram ve hoşgörü ayıdır. Esnafımız da bunu çok iyi bilir. İkramı her daim seven esnafımız, Ramazan ayında, özellikle sahur ve iftar vakitlerinde su ve hurma ikramı yapmaya özen gösterir. Bunun, dükkanındaki bereketi ve hoş sohbeti artıracağını bilen esnafımız “veren el, alan elden üstündür.” sözünü hayata geçirmeyi önemser. Bu doğrultuda Ramazan boyunca dükkanına gelenlere, yoldan geçenlere ve esnaf komşularına sürekli ikramda bulunur. Bu güzel gelenek, nesilden nesile aktarılarak devam eder.


Yardım ve dayanışma

Yardımlaşmayı ve dayanışmayı seven esnafımız için bu konunun önemi Ramazan’da bir kat daha artar. Bu ay, esnaf arasındaki iş birliği ve destek artar. Bu dönemde özellikle Anadolu şehirlerinde veresiye defterlerinin silindiği, dükkanlarda yardım kolilerinin hazırlandığı ve esnafın yardıma muhtaç kişileri ziyaret ettiği hep konuşulur. Esnafımız, kardeşlik ayı Ramazan’ın hakkını fazlasıyla verir.