Fed’in Faiz Politikası Siyasi Formata Dönüşüyor

Global altın fiyatları üzerine yılın başında beklentilerimizi paylaşmış ve 2016 sonrası dönemde geçilemeyen $1350-$1375 bölgesine dikkat çekmiştik. Bu bölge birçok kez denenmiş ve geçilememişti dolayısıyla Altın fiyatları son 1-2 sene içerisinde $1200-$1350 geniş bant bölgesinde dalgalanmaktaydı. Geçtiğimiz 2. çeyrekte ve de özelikle Mayıs ayı içerisinde oldukça baskılanan ve güçsüz görünen altın fiyatlarına destek yine Fed tarafından geldi. Böylece Fed’in olası hareket tarzına göre güçsüz yönünü çok kısa süre içerisinde yukarı yönlü momentuma çeviren altın fiyatları hızlıca $1350-$1375 bölgesini geçerek Haziran ayının sonlarına doğru $1439 seviyesini gördü. Burada kritik olan önemli bölgenin geçilmesinin yanı sıra altın fiyatlarının oldukça hızlı hareket etmesi ve temelde 2019 yılının ikinci yarısına dair Fed beklentilerine dayanması. Bu yazımızda bahsettiğimiz kritik hususları kısaca hem temel hem de teknik açıdan yılın geri kalanına dair ışık tutabilmesi açısından değerlendirmeye çalışacağız.
Öncelikle ABD Başkanı Trump’ın Fed üzerinde faizlerle ilgili baskı kurması ve bu baskıyı Çin ticaret görüşmeleri ve AB ile ilişkilere bağlaması Fed faiz politikasını ekonominin yanı sıra siyasi formata da dönüştürüyor. Siyasete dönüştürmesi ABD dolarının bilinçli şekilde değerinin düşürülmesine yol açabilir ve bu ABD dolarının rezerv para birimi olması özelliğinden dolayı egemen gücünü zedeleyebilir. Bu hususta tek dengeleyici unsur Fed üyeleri dolayısıyla Fed üyelerinin makro gelişmeleri ve dengeleri hangi yönde ele alacağı global ekonomi ve önümüzdeki yıllar açısından oldukça kritik. Diğer yandan euro gibi halihazırda negatif bölgede faizleri olan bir yapının daha da negatif ve bilinmeyen yönlere doğru gitmesinin de yolu açılabilir ki bu da bilinmeyen belirsizliğe yolculuk gibi küresel para politikaları açısından. Euro gibi ana rezerv para birimi olmayan ülkelerde ise hızlıca ABD dolarına karşı kurların korumaya alınmasına yani kur savaşları ya da ticaret savaşları şeklinde nitelenen gelişmelerin daha da şiddetlenmesine yol açabilir.
 
Görüldüğü üzere temel açıdan bu olasılıklar Haziran ayında hızlıca Altın fiyatlarının yükselmesine olanak sağladı ancak henüz ortada net bir durum yok, temel anlamda sinyaller bahsettiğimiz şekilde evriliyor görünse de somut aksiyonlar alınmadıkça piyasada Altın fiyatları için bahsedilen uçuk rakamların altı boş. Temel anlamda bir diğer kritik husus ise Altının tarihsel ve geleneksel olarak enflasyon koruması sağlaması. Tüm bu faiz indirimleri ve negatif faizler ise enflasyonun görünürde olmamasından kaynaklıyor. Yine bu açıdan da 2011-2012 dönemindeki gibi uçuk Altın fiyatları tahmini yapmanın alt yapısı yok.
 
Teknik açıdan baktığımızda ise $1200-$1350 bölgesinin geçilmesi, yeni bir bandı önümüze getiriyor, o da $1350-$1500 bölgesi. Temelde bahsettiğim ana unsurlar ve belirsizlikler açısından yeni bir $150 bandında hareket etmesi 2019 yılının ikinci yarısı açısından daha makul görünmekte. Bu bağlamda Fed’in duruşunda herhangi bir değişiklik olursa Altın fiyatlarının yönünü yeniden değerlendireceğiz ancak Temmuz ayı başı itibariyle altın fiyatlarında aşırı bir fiyatlama olduğunu düşünmeye devam ediyorum.

 

Dr. K. Dağhan Gökçe

Uzman Hakkında

Dr. Öğr. Üyesi K. Dağhan Gökçe
Yatırım Danışmanlığı

Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden lisans derecesi, ABD California Eyalet Üniversitesi ve UC Berkeley ortak programından işletme-iş idaresi alanında yüksek lisans, yine Boğaziçi Üniversitesi’nden ekonomi ve finans alanında yüksek lisans derecesine sahiptir. Gökçe, İstanbul Üniversitesi'nde finans doktora çalışmalarını 2016 yılında tamamlamıştır. Bilgi Üniversitesi’nde matematik finans dersleri veren K. Dağhan Gökçe, Nisan 2021’den bu yana Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Bununla birlikte makro-ekonomi alanında global piyasaları günlük olarak İngilizce, Fransızca, İtalyanca ve İspanyolca takip etmekte, global emtia piyasaları, hisse senetleri, vadeli ve türev piyasalar ile ilgili günlük yorumlarda bulunmaktadır. Boğaziçi Üniversitesi’nde risk yönetimi ve KOBİ danışmanlığı üzerine de çalışmalarda bulunmaktadır. Uzmanlık alanı politik-ekonomi, finansal yatırım ürünleri ve KOBİ risk danışmanlığıdır.

 

2002 yılında California İş Geliştirme Merkezi’nde Pazarlama Müdür Yardımcılığıyla başladığı kariyerine Fiat Auto’da Yedek Parça Ürünleri Pazarlama ve Satış Yöneticisi, makro ekonomi ve bölgesel gelişim alanlarında 23. Dönem TBMM Milletvekili Danışmanlığı, Hisar Şirketler Grubu’nda Finansal Yönetim, Forextraview dergisinde köşe yazarlığı, Turkey Tribune web sitesinde köşe yazarlığı ve yazarlık, Halkbank SMES Yatırım Danışmanlığı, Risk Turk’te Eğitim Danışmanlığı, Saxo Bank’ta Makro Ekonomist, Boğaziçi Üniversitesi’nde misafir öğretim üyeliği yaparak devam etmiştir. K. Dağhan Gökçe; Hisar Ev Aletleri ve Polathan Dayanıklı Tüketim şirketlerinde finans ve planlama sorumlusu, Turkey Tribune web sitesinde makro global ekonomi ve Merkez Bankası faaliyetleri ile ilgili köşe yazarıdır.

Tüm Uzmanlar
Uzmanın Diğer Makaleleri