Ticaret Bakanlığı tarafından verilen farklı türdeki destekler, https://kolaydestek.gov.tr/ adresinden erişilebilen internet sayfasında anlaşılır bir biçimde muhataplarına tanıtılmaktadır. Bu destek türlerine baktığımızda, temel olarak “mal ihracatına” ve “hizmet ihracatına” yönelik olmak üzere ikiye ayrıldıklarını görmekteyiz.
“Mal ihracatı” altında;
● Yurtdışına gidip yeni pazarlar keşfetmek, müşteri bulmak isteyen firmalar için Sektörel Ticaret Heyeti Desteği,
● Yurtdışında ürünlerinin reklamını yapmak veya yurtdışında bir iş yeri edinmek isteyen firmalar için Ofis-Mağaza Depo Desteği, Yurtdışında Şirket Satın Alma Desteği, Reklam Desteği ve Marka Tescil Desteği,
● Müşterilerini ve rakiplerini tanımak, pazarını öğrenmek isteyen firmalar için sunulan destekler,
● Ülkemizdeki sektörel ve uluslararası nitelikteki fuarlara katılmak isteyen firmalara yönelik Yurtiçi Fuar Desteği,
● Sanal Fuar Destekleri,
● Sektörüyle birlikte hareket etmek isteyen firmalar için UR-GE Desteği, Alım Heyeti Desteği,
● Küresel firmalarla çalışmak isteyen firmalar için Küresel Tedarik Zinciri Yetkinlik Projeleri Desteği gibi destekler yer almaktadır.
“Hizmet ihracatı” altında ise;
● Hizmetinin reklamını yapmak ya da yurtdışında bir iş yeri edinmek isteyen firmalar için çeşitli destekler,
● Müşterilerini tanımak, pazarını öğrenmek isteyen firmalar için sunulan Rapor desteği ve Danışmanlık Desteği,
● Hizmet sunum kalitesini artırmak isteyen firmalara yönelik Belgelendirme Desteği, Acente Komisyon Desteği, Tercümanlık Desteği,
● Kendi bilgisayar oyununu ya da mobil uygulamasını geliştirmek isteyen firmalara yönelik destek,
● Sektörüyle birlikte hareket etmek isteyen firmalara yönelik Ticaret ve Alım Heyeti Desteği ve Hizmet Sektörü Rekabet Gücünün Artırılması Projesi (HİSER) Desteği,
● Yurtdışına gidip müşteri bulmak isteyen firmalara yönelik Bireysel ve Milli Fuar Katılım Desteği,
● Dünya markası olmak isteyen firmalara yönelik Markalaşma/Turquality Destek Programı,
● Dijital tanıtım faaliyetlerine katılmak isteyen firmalar için Sanal Fuar Katılım Desteği, Sanal Fuar Organizasyonu Desteği ve Sanal Ticaret Heyeti Desteği gibi destekler mevcuttur.
Burada özetlemeye çalıştığımız tüm destekleri daha detaylı bir biçimde öğrenmek, her bir destek sayesinde ne kazanılacağını görmek, başvuru koşulları ve uygulama adımlarına, desteklerle ilgili iletişim kişilerine ulaşmak için https://kolaydestek.gov.tr/ internet sitesi ayrıntılı bir şekilde incelenmelidir.
Kaynakça:
Ticaret Bakanlığı destekleri internet sitesi, https://kolaydestek.gov.tr/
Sena Gürsoy
25.04.2024
Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden 1999 yılında mezun oldu. 2006 yılında aynı üniversiteden Kamu Yönetimi-Yönetim Bilimleri alanında yüksek lisans derecesini aldı.
Çalışma hayatına 2002 yılında İçişleri Bakanlığı bünyesinde İl Planlama Uzman Yardımcısı olarak başlayan Gürsoy, 2005’te İl Planlama Uzmanlığı’na atandı. 2008 yılından bu yana İzmir Kalkınma Ajansı’nda çalışan Sena Gürsoy, ajansın farklı birimlerinde uzman ve birim başkanı olarak görev yaptı, Genel Sekreterlik görevini vekâleten yürüttü. İyi derecede İngilizce bilen Gürsoy, evli ve bir çocuk babası.
Sorunuz başarılı bir şekilde uzmanımıza gönderilmiştir. Uzmanımız en kısa zamanda sorunuza yanıt verecektir.