Sinema, Yayıncılık ve Medya Sektörünü Bekleyen Fırsatlar

Avrupa Birliğinin “Creative Europe” programı sinema, yayınevi, yapım, film ve sanat endüstrisine ciddi fırsatlar sunuyor. 2014-2020 dönemi için ayrılan toplam bütçe 1.42 milyar euro. Creative Europe sadece sinema değil, kültürel, sanatsal ve dijitalin de dâhil olduğu medya projelerine destek sağlıyor. 31 Ekim 2014'te yapılan anlaşma ile Türkiye bu programa katılım hakkı sağladı.

Program;
  1. Aday ülke statüsünde olan Türkiye’nin de dâhil olduğu Avrupa ülkelerinin kültürel çeşitliliğinin yaygınlaştırılmasına yönelik çalışmalara
  2. Ekonomik gelişmeye katkı sağlayacak etkinliklere
  3. Sanatsal sektörün dijitalleşmeye ve globalleşmeye adaptasyonunu sağlayacak çalışmalara
  4. Uluslararası bir pazar oluşturacak ürünlere
  5. Ekonomik gelişmeye katkı sağlayacak her türlü kültürel ve sanatsal çalışmaya mali destek sağlıyor.
Creative Europe 4 ana bölümde ele alınabilir;
  1. Medya: Film,  uluslararası film, belgesel ve yapım (prodüksiyon) gibi çalışmaların tüm Avrupa’yı kapsayacak şekilde ele alması
  2. Kültür: Uluslararası turlar, etkinlikler, fuarlar, festivaller ve yayın sektörünü kapsayan tercüme çalışmaları
  3. İş Birliği: Prodüksiyon, medya ve sinema sektöründe faaliyet gösteren profesyonellerin uluslararası muadilleri ile işbirliği yaparak bir sinema, film ve etkinlik gibi bir çalışmayı ortaya koyması.
  4. Ödül: Program her yıl düzenlediği ödül programları ile kültürel ve sanatsal etkinliklere ödül vermektedir.
Bu program aynı zamanda kitap yayıncılarına da fırsatlar sunuyor. Creative Europe – Tercüme (Literary translation) programı ile eserlerinizi faklı dillere tercüme ettirebilir ve destek alabilirsiniz. Tercüme ve o eserin ülke dışında basımı, dağıtımı ve pazarlanması için proje başına verilen destek miktarı 60.000 euro'nun üstünde. Tercüme programı çağrıları her yıl Şubat ayında açılıp Nisan ayında kapanıyor.
 
Creative Europe programı içerdiği alt başlık programları ile medya, sinema, kültür ve yayıncılık sektöründe faaliyet gösteren işletmelere ciddi fırsatlar sunuyor. İşletmelerimiz bu fırsatları etkin şekilde değerlendirmeli.

Fatih Öncü

Uzman Hakkında

Sena Gürsoy
Teşvik ve Hibe Destek

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden 1999 yılında mezun oldu. 2006 yılında aynı üniversiteden Kamu Yönetimi-Yönetim Bilimleri alanında yüksek lisans derecesini aldı.

Çalışma hayatına 2002 yılında İçişleri Bakanlığı bünyesinde İl Planlama Uzman Yardımcısı olarak başlayan Gürsoy, 2005’te İl Planlama Uzmanlığı’na atandı. 2008 yılından bu yana İzmir Kalkınma Ajansı’nda çalışan Sena Gürsoy, ajansın farklı birimlerinde uzman ve birim başkanı olarak görev yaptı, Genel Sekreterlik görevini vekâleten yürüttü. İyi derecede İngilizce bilen Gürsoy, evli ve bir çocuk babası.

Tüm Uzmanlar
Uzmanın Diğer Makaleleri