Siber Güvenlik, İşletme ve Üniversitelere Sunulan Fırsatlar...

Siber güvenlik (Cybersecurity), her geçen gün sadece işletmeler, üniversiteler ve devler için değil, bireyler olarak bizler için de önemli bir konu hâline geliyor. Sık sık hacker hikâyeleri duyuyoruz. Siber saldırılar karşısında işletmeler, üniversiteler, bankalar yalnızca bilgi kaybı ile değil, ciddi rakamların konuşulduğu maddi kayıplarla da karşı karşıya kalıyorlar. Geçmişte alınan önlemler, her geçen gün gelişen bilgi ve iletişim teknolojileri karşısında yetersiz kalıyor. Bu da saldırganların işini kolaylaştırıyor.

International Data Corporation’ın (IDC) araştırmasına göre 2016 yılında, bu alanda yapılan harcama 73,7 milyar dolar. 2020 yılına geldiğimizde ise 2016’ya kıyasla yüzde 38’lik bir artışla siber güvenlik harcamalarının 101,6 milyar dolara ulaşacağı belirtiliyor. Bu rakamın yaklaşık %40’lık kısmı Amerika’da, yüzde 30’luk kısmı da Batı Avrupa’da yapılıyor. 

Cybersecurity Ventures kurucusu Steve Morgan’a göre 2017 ile 2021 arasını kapsayan 5 yıllık süreç içerisinde siber güvenlik alanında geliştirilecek olan teknolojilere, ürün ve hizmetlere harcanacak olan para 1 trilyon dolar.
 
Siber saldırılar özellikle küçük ve orta ölçekli işletmeler için ciddi tehditler oluşturuyor. Çünkü KOBİ’ler bu alanda yatırım yapmakta yetersiz kaldıkları için ciddi güvenlik zafiyetleri ile saldırganların kolay hedefi hâline dönüşüyor. Siber güvenlik oldukça karmaşık ve hızlı gelişen bir alan olduğu için KOBİ'ler için çalışan güvenlik uzmanları ve uzmanların sürekli bir öğrenme sürecinde olmaları gerekiyor.
 
Yatırım ve harcama yapmadan siber güvenlik önlemi almanız maalesef mümkün değil. Bu kötü haber. Güzel haber; siber güvenlik için bizi bekleyen fırsatlar da var. 80 milyar Euro bütçeli ve 2020 yılına kadar devam edecek Horizon 2020 programı önümüzdeki günlerde açacağı programlarla işletmelere, üniversitelere ve kamuya ciddi destekler sağlayacak. Kısaca bu programlara bir göz atalım:
 
Siber Güvenlik Hazırlığı (Cybersecurity preparedness-cyber range, simulation and economics)

Bu program ile işletmelerin ve toplumun eleştirel olarak bağlı olduğu dijital altyapıyı esnek ve güvenilir yapacak projeler desteklenecek. Artan siber tehditlere rağmen güvenli kalacak çalışmalar isteniyor.
 
KOBİ’ler İçin Siber Güvenlik

KOBİ’lerin siber güvenlik altyapı çalışmalarını güçlendirecek projelere destek sağlanıyor. Program 2019’un Ağustos ayına kadar devam edecek.
 
Elektrik ve Enerji Sistemlerine Yönelik Siber Güvenlik (Electrical Power and Energy System/EPES)

Siber saldırılarına ve veri ihlallerine karşı bir zırh oluşturacak projeler desteklenecek. Program 2019’un Ağustos ayına kadar sürecek.
 
Kritik Sektörlerde Dijital Güvenlik

Kritik sektörlerde dijital güvenlik, gizlilik, veri koruma ve hesap verebilirliğe yönelik yapılacak çalışmalar desteklenecek. Program 2019’un Ağustos ayına kadar devam edecek.
 
Bu programların değerlendirilmesiyle ilgili işletme ve üniversitelere büyük görev düşüyor. Projelerde ortaklık zorunluluk. Bundan dolayı, kendinize ait projeniz yoksa bile Avrupa Birliği’nden sunulan projelere ortak olmak yapılacak işlerin başında geliyor.
 

Fatih ÖNCÜ

Uzman Hakkında

Sena Gürsoy
Teşvik ve Hibe Destek

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden 1999 yılında mezun oldu. 2006 yılında aynı üniversiteden Kamu Yönetimi-Yönetim Bilimleri alanında yüksek lisans derecesini aldı.

Çalışma hayatına 2002 yılında İçişleri Bakanlığı bünyesinde İl Planlama Uzman Yardımcısı olarak başlayan Gürsoy, 2005’te İl Planlama Uzmanlığı’na atandı. 2008 yılından bu yana İzmir Kalkınma Ajansı’nda çalışan Sena Gürsoy, ajansın farklı birimlerinde uzman ve birim başkanı olarak görev yaptı, Genel Sekreterlik görevini vekâleten yürüttü. İyi derecede İngilizce bilen Gürsoy, evli ve bir çocuk babası.

Tüm Uzmanlar
Uzmanın Diğer Makaleleri