İyi Bir Girişimci Olmanın Altın Kuralları...

50’ye merdiven dayamış bir kişi olarak girişimcilik ruhum hiçbir zaman eksilmedi. 20’li değil hatta ergenlik yaşlarımda başlayan bir şeyler kurma, sahip olma hevesim hiç tükenmedi. O ateş aynı hızla devam etti. Bir şeyler kurdum, yaptım, sattım, kazandım, iflas ettim, toparladım, tekrar bir şeylere başladım ve hâlen başlamak istediğim daha birçok iş var. 20 yıla yakın iş tecrübemle elde ettiğim sonuç nedir? İyi bir girişimci olmanın temel kuralları nedir? Şimdiki aklım olsaydı, 20’li yaşlardan sonra ne yapardım? Bu soruların yanıtlarını kısaca aktarayım… 
 
Risk almak ve cesur olmak her ne kadar bir girişimcinin taşıması gereken temel iki unsur olsa da bunlar başlı başına yeterli değildir. Ötesinde gerekli doneler vardır. Bunların tümünü veya tümüne yakınını bir araya getirirseniz başarılı bir girişimci olursunuz.  
 
Para biriktirin: Atalarımız ne güzel söylemiş; “Damlaya damlaya göl olur.” Kendi “start up” (başlangıç) sermayenizi biriktirin. Biriktirmeye olduğunca erken başlayın. Kendi birikiminiz olmadan girişimcilik olmaz. Birikiminiz iş kurduktan sonra da devam etsin.
 
Size ihtiyacı olanları bulun: İşe başlayacağınız alanla ilgili olarak sizin girişiminize ihtiyaç duyabilecek insanları bulun ve fikrinizi onlarla paylaşın. İhtiyaçlarının ne kadarını sizden karşılarlar, bunları tespit edin. Onlar size gelmeden siz onlara gidin. 
 
Yatırımcı gibi düşünün: Bodoslama dalış yapmayın. 3 koyduysanız 4-5 ve hatta daha fazlasını elde edin.  Sonra bunları çoğaltın. Geliri garanti ettikten sonra işinize yeni gelir kanalları bulun ve yatırım yapın. Gerektiğinde işi bırakmayı veya devretmeyi veya satmayı da ihmal etmeyin. Bugün cazip olan işiniz yarın cazibesini yitirebilir. Böyle bir durumda çıkış kapısını görmezden gelmeyin.
 
Finans dilini iyi anlayın: Rakamlar, muhasebe, vergi, gelir-gider tablolarından iyi anlayın.  Süreci sadece muhasebecinize bırakmayın. 
 
Legal olsun: Yaptığınız işin legal olduğundan emin olun. Kuralları ve kanunları iyi analiz edin. İleride başınızı ağrıtacak çalışma ve girişimlerden kaçının.  
 
Yatırımcılar çevrenizde: Bulunduğunuz ilde, ülkede hatta dış ülkelerde işinize yatırım yapacak kişiler bulabilirsiniz. Bu insanları bulun ve girişiminizi onlarla paylaşın. 
 
İnovasyon: Girişiminizin yenilikçi bir yönü mutlaka olsun. Herkesin yaptığı bir işi yapıyorsanız işiniz oldukça zor. Sizi rakiplerinizden ayıracak en önemli unsur girişiminizin yenilikçi tarafı olacak.
 
İK: Ne kadar teknoloji odaklı olursa olsun, kuracağınız çalışma takımı üyelerini iyi seçmelisiniz.  Sorumluluk sahibi, disiplinli, iyi eğitim almış ve yabancı dil bilen kişilerden oluşacak bir takımın başarılı olma olasılığı oldukça yüksektir.
 
İstek ve sevgi: Olmazsa olmazlardandır. Sahip olmak istediğiniz para kadar değerlidir.
 
Rakipleriniz çevreniz: Girişiminizi veya fikrinizi paylaştığınız çevrenizdeki insanlar olumsuz görüş belirterek isteğinizi kırabilir veya moralinizi bozabilir. 2000 yılında “ePazarlama” kitabımı yazdığımda çevremdeki hiçbir insanı e-ticaretin cazibesine ikna edememiştim. 2017 yılında gelinen nokta ortada.  Onun için birileri size “Olmaz bu iş!” dediğinde dikkate almayın, tabii siz yapacağınız işe inandıysanız.  
 
Kredi: Bankalar girişimcilere cazip faiz oranlarıyla kredi desteği sağlıyor. Araştırmanızda fayda var.
 
Fon & Hibe: Başta TÜBİTAK, KOSGEB ve kalkınma ajansları olmak üzere Avrupa Birliği’nin de çok sayıda girişimciye yönelik hibe programları mevcut. Bunları değerlendirin.
 

Fatih ÖNCÜ

Uzman Hakkında

Sena Gürsoy
Teşvik ve Hibe Destek

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden 1999 yılında mezun oldu. 2006 yılında aynı üniversiteden Kamu Yönetimi-Yönetim Bilimleri alanında yüksek lisans derecesini aldı.

Çalışma hayatına 2002 yılında İçişleri Bakanlığı bünyesinde İl Planlama Uzman Yardımcısı olarak başlayan Gürsoy, 2005’te İl Planlama Uzmanlığı’na atandı. 2008 yılından bu yana İzmir Kalkınma Ajansı’nda çalışan Sena Gürsoy, ajansın farklı birimlerinde uzman ve birim başkanı olarak görev yaptı, Genel Sekreterlik görevini vekâleten yürüttü. İyi derecede İngilizce bilen Gürsoy, evli ve bir çocuk babası.

Tüm Uzmanlar
Uzmanın Diğer Makaleleri