Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da 20. Muhasebe Kongresi düzenlendi. Farklı ülkelerden katılımcıların olduğu kongrede birbirinden değerli konuşmacılar vardı. Bunlardan biri Işık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemal İbiş’ti. Cemal Hoca, hızla gelişen teknoloji ve iletişim araçlarının işletmelere yeni fırsatlar sunduğunu belirterek dört alandaki gelişmeleri yakından takip etmeleri gerektiği konusunda uyarıda bulundu. İşletme alfabesi olarak tanımladığı bu kavramlar şunlar;
A- Artificial Intelligence (Yapay zekâ)
B- Blockchain (Blok zinciri)
C- Cyber Security (Siber güvenlik)
D- Data Analizi (Veri analizi)
Sadece işletmelerin değil, toplumun da çalışma ve yaşam biçimini tamamen değiştirmesi beklenen bu kavramlar nelerdir ve nasıl bir etki oluşturacaktır kısaca inceleyelim. Toplumu tamamen değiştireceği beklenen bu kavramların esasında çalışma hayatımızda yer aldığını ve belirli aşamalarda uygulamada olduğunun da altını çizmemizde fayda var.
Artificial Intelligence (Yapay zekâ): Robotların çeşitli faaliyetleri insan davranışlarına yakın bir şekilde yerine getirme kabiliyeti olarak tanımlayabiliriz. Yapay zekâ ile çok yakın bir tarihte şoförsüz araçlarla seyahat edebileceğiz, kargolarımızın dağıtımı postacı olmadan yapılacak, şoför hatalarından kaynaklanan trafik kazaları da minimum seviyeye indirilecek. Yapay zekâ ile birlikte birçok meslek tarihe karışacak. Şimdiden Google’ın üzerinde çalıştığı Google Talk ve Amazon’un Alexa’sı kişisel asistanlığın yerini almaya başladı bile.
Dünyanın en prestijli üniversitelerinden MIT, 1 milyar dolarlık bir yatırımla yapay zekâ fakülteleri kuruyor. İlerleyen süreçte yapay zekâ üzerine çalışacak mühendislerin sayısının artması ile birlikte yapay zekânın gelişimi de farklı bir boyut alacak.
Blockchain (Blok zinciri): Son yıllarda çok duyduğumuz bu kavramı şöyle anlatayım. Yıl 1992 ve ben size burada internetin varlığından ve internetin işletmelere ne kazandıracağını anlatıyorum. İnternetin gelişimi ile birlikte yeme içme ihtiyaçlarımız dahil birçok işi internetten yapacağımızı anlatıyorum. Sizin için bu söylemler ne ifade eder? İnanıyorum ki birçoğunuz için hiçbir şey. Blockchain de böyle bir şey. 1990’lı yılların başında internet nasıl birçok kurum ve kuruluş tarafından kullanılırken ve işletmeler için bir fırsat oluştururken Blockchain teknolojisi de günümüzde özellikle finans çevresinde kullanılıyor ve işletmeler için ciddi fırsatlar oluşturuyor.
Cybersecurity (Siber güvenlik): İnternet üzerindeki işletmenizin temel taşıdır. Hızla büyüyen internet kullanıcı sayısı işletmeler için büyük bir fırsat oluştururken aynı derecede zorluk ve tehditleri de beraberinde getiriyor. Siber güvenlik ile işinizle ilgili kritik öneme sahip işlevlerin kullanılabilir olmasını, operasyon ve bilgi güvenliği sayesinde gizli verilerin korunmasını sağlayabilirsiniz.
Data analizi (Veri analizi): İşletmeler rekabet gücünü artırmak, pazar alanlarını genişletmek için müşteriler, ürünler ve hizmetlerle ilgili bilgi ve verileri elde etmeli, bunların analizini yapmalı. Alıcılar, sosyal işletme siteleri ve web site etkileşimleri gibi yeni kaynaklardan gelen tıklama akışı vb. veriler işletmelerin iş akışı ihtiyaçlarını da değiştirmektedir.
İşletmelerin hızla büyüyen rekabetçi bir ortamda ayakta kalabilmenin temel taşı bu alfabeyi iyi öğrenmede ve uygulamada geçmektedir. Dün bildiklerimiz bugün geçerli değil artık. Yarın için ne yapmamız gerektiğinin sırrı da bu alfabede yatıyor. Bu alfabeden işletmelerin en etkin şekilde faydalanabilmesi için gerek Avrupa Birliği gerekse TÜBİTAK, TTGV, Kalkınma Ajansları ve KOSGEB gibi kurumlarımız işletmelere ciddi kaynaklar sağlıyor. Bunları değerlendirmedeki sır da bu alfabenin etkin şekilde kullanılmasında yatıyor.
Fatih ÖNCÜ