Girişimcilik ve Mali Destekler

Girişimcilik ve Mali Destekler
 
Yeni bir fikriniz veya projeniz var ve buna mali kaynak mı arıyorsunuz? TÜBİTAK, KOSGEB, Kalkınma Ajansları ve Avrupa Birliği’nin çok sayıda programı sizin için sunulan fırsatları değerlendirme kaynağı olabilir.
 
İhtiyaç duyduğunuz yatırım miktarı ve projeye göre kaynaklar farklılık gösterebilir. Mesela KOSGEB girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılması ve başarılı işletmelerin kurulması genel hedefine uygun olarak girişimcilerin iş kurma ve yürütme konularında bilgi ve beceri sahibi olmaları, bu süreçte kendi rol ve sorumluluklarının farkına varmaları, kendi iş fikirlerine yönelik iş planı hazırlayabilecek bilgi ve deneyim kazanmalarını hedeflerken TÜBİTAK projelerde daha çok AR-GE ve/veya inovasyon boyutu hedefler.
 
KOSGEB’in bu programından faydalanmak için düzenlenen eğitime katılım zorunlu iken, TÜBİTAK girişimcilik programlarına direkt proje sunmak yeterli olabilir.
 
KOSGEB’in Girişimcilik programı sınırlı ve karşılaştırıldığında TÜBİTAK ile AB programlarına göre destek limiti daha az. Projeniz düşük bütçe ile gerçekleşebilecek ve AR-GE boyutu içermiyorsa KOSGEB iyi bir başlangıç olabilir.
 
Projenizin AR-GE’nin yanı sıra inovasyon boyutu varsa ve ihtiyaç duyduğunuz rakam yüksekse TÜBİTAK en iyi alternatif olabilir.
 
Tekno Girişim Sermaye destek programı (BIGG),
Girişimcilik ve Yenilikçilik Yarışma programı,
Girişim Sermayesi Destekleme Programı (GİSDEP)
Yenilik Girişimcilik Alanlarında Kapasite Artırılmasına Yönelik Destekleme Programı, 
Girişimcilik ve Yenilikçilik Eğitim ve Araştırma Faaliyetlerini Destekleme Programı
faydalanabileceğiniz programlardan sadece birkaçı. Programlar hakkında detaylı bilgi TÜBİTAK sayfalarında mevcut.
 
AB destekleri ise TÜBİTAK destekleri gibi, fakat biraz daha uluslararası boyutu olan ve bütçe olarak da daha fazla destek sağlayan programlar. TÜBİTAK destekleri bir kaç yüz bin TL veya Euro ile sınırlı iken AB destekleri birkaç milyon Euro olabilir.  
 
AB fonları konusunda çok sayıda program mevcut, fakat olmazsa olmazı veya incelemeniz gereken ilk program Horizon 2020 programı olmalı. 2020 yılına kadar açık olan programı toplam bütçesi daha önceki makalelerimde de belirttiğim gibi 80 milyar Euro civarında... Bu program sadece proje sahibine değil, projeye ortak olan işletme ve kuruluşlara da destek sağlıyor. AR-GE projesi olan her işletmenin incelemesi gereken bir program.
 

Fatih ÖNCÜ

Uzman Hakkında

Sena Gürsoy
Teşvik ve Hibe Destek

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden 1999 yılında mezun oldu. 2006 yılında aynı üniversiteden Kamu Yönetimi-Yönetim Bilimleri alanında yüksek lisans derecesini aldı.

Çalışma hayatına 2002 yılında İçişleri Bakanlığı bünyesinde İl Planlama Uzman Yardımcısı olarak başlayan Gürsoy, 2005’te İl Planlama Uzmanlığı’na atandı. 2008 yılından bu yana İzmir Kalkınma Ajansı’nda çalışan Sena Gürsoy, ajansın farklı birimlerinde uzman ve birim başkanı olarak görev yaptı, Genel Sekreterlik görevini vekâleten yürüttü. İyi derecede İngilizce bilen Gürsoy, evli ve bir çocuk babası.

Tüm Uzmanlar
Uzmanın Diğer Makaleleri