Fon Programlarına Proje Yazmanın Püf Noktaları

Avrupa Birliği, Kalkınma Ajansları,  TÜBİTAK, Sivil Toplum Kuruluşları, KOSGEB, bakanlıklar, bankalar ve dış merkezli kuruluşlar… Baktığımızda çok sayıda kurum ve kuruluş projelere mali  destek (hibe, fon) vermekte.  Bu fonlardan faydalanmanın ana kuralı proje yazmak.

Proje, belirli bir amaca ulaşmak için dikkatlice planlanan ve tasarlanan bir girişimdir. Süreç içerisinde çeşitli aşamaları yapılandırarak düşünceden eyleme geçilmesini sağlayan bir yöntemdir.  Fon programlarına proje yazarken dikkat etmemiz gereken hususlardan bazıları şunlar:

Projede talep edilen bilgilere kısa, anlaşılır ve net cevap veriniz.  Gereksiz uzatmalardan kaçının. Projelerde özellikle AB programlarında proje yazarken size verilen sayfa sayısı sınırlıdır.  Bu sınırı etkin bir şekilde kullanın.

Projenizi uzman birine mutlaka okutturun.  İki yönlü okutun:  Bir, teknik olarak o konunun uzmanına;  iki, dilbilgisi olarak edebi yönünü.  Projeniz İngilizce ise ana dili İngilizce olan birine okutun.

Yazdığınız metinlerde BÜYÜK HARF kullanmayın.  Büyük harf özel durumlarda veya KOSGEB, TÜBİTAK, AB, TC gibi özel isimlerde kullanılabilir. Paragraf veya başlıklarda kullanılmaz.  Teknoloji kültüründe büyük harf kullanmak,  karşındakine , yani okuyan kişiye bağırmak anlamı taşır.

Projeyle doğrudan ilgili olmayan eklerden kaçının. Çok fazla ek vermek, çok iyi anlamını taşımaz. Ne gerekiyorsa veya projenizi ne tür belgeler destekliyorsa onları temin edin.  Bazı fon programlarına istenen zorunlu ek bilgiler vardır.  Bunları da eksiksiz temin etmeyi unutmayın.

Projenize mümkün ve gerekli olduğunca katılımcı ortak bulun.  Ortaklık bazı fon programlarında zorunludur.  Bu zorunluluk sayıyla belirtilir. En az 1 ortak veya en az 3 ortak gibi…  En az 3 ortak ise bunun anlamı 3 ortakla sınırlı değil. Bunların sayısını artırın. Ortakların projeyle uyumlu  olmasına dikkat edin. Kurumlar ve sektörler arası açık bir iş birliği ve ortaklık içeren projeye her zaman öncelik tanınır.

Dezavantajlı, engelli bireyleri içeren; kadın-erkek eşitliğine vurgu yapan ve katkı sağlama potansiyeli içeren projelere öncelik tanınır.  Mümkünse dezavantajlı grupları içine dâhil edin, fakat avantaj sağlamak adına gerekli değilse yapmayın.

Güncel başvuru formunu kullanınız.  Bugün kabul olmayan projelerin yüzde 50’den fazlası teknik hatadan dolayıdır.  Güncel proje formunun kullanılmaması bunlardan biridir.

Başvuru formunu el yazısıyla değil, bilgisayar kullanarak doldurunuz. (İmza ve mühür kısmı hariç.)

Avrupa Birliği fonlarında projeniz Türkçe bile yazılsa, özet kısmı ve mantıksal çerçeve İngilizce istenir.  Projenin İngilizce özetini ve mantıksal çerçeveyi ilgili bölüme yazmayı unutmayın.

Fatih Öncü

Uzman Hakkında

Sena Gürsoy
Teşvik ve Hibe Destek

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden 1999 yılında mezun oldu. 2006 yılında aynı üniversiteden Kamu Yönetimi-Yönetim Bilimleri alanında yüksek lisans derecesini aldı.

Çalışma hayatına 2002 yılında İçişleri Bakanlığı bünyesinde İl Planlama Uzman Yardımcısı olarak başlayan Gürsoy, 2005’te İl Planlama Uzmanlığı’na atandı. 2008 yılından bu yana İzmir Kalkınma Ajansı’nda çalışan Sena Gürsoy, ajansın farklı birimlerinde uzman ve birim başkanı olarak görev yaptı, Genel Sekreterlik görevini vekâleten yürüttü. İyi derecede İngilizce bilen Gürsoy, evli ve bir çocuk babası.

Tüm Uzmanlar
Uzmanın Diğer Makaleleri