KOBİ’lerde teknolojik dönüşüm

Günümüzde rekabetin temel belirleyici unsuru müşteri taleplerinin hızlı ve ihtiyaç doğrultusunda karşılanmasıdır. İşletmeler hangi ölçekte olursa olsun teknolojinin sunduğu yeni fırsatları kullanabilme imkânına sahiptir. Küçük bir lokanta işletmesinin küçük bir yatırımla sipariş programı kullanmaya başlaması müşteri siparişlerinin hatasız şekilde takibini kolaylaştırabilmektedir. Market ya da hazır giyim alanında faaliyet gösteren işletmeler, kullandıkları stok takip programları ile stoklara yatırım maliyetlerini daha iyi yönetebildiği gibi müşteri taleplerini de kolaylıkla yerine getirebilmektedir. Üretim yapan bir işletme kullandığı SAP programı sayesinde, satın almadan, finansa, insan kaynakları, satış ve dağıtıma kadar entegre modül sayesinde tüm süreçlerini rahatlıkla yürütebilmektedir.

Her işletmenin kendi alanında işini kolaylaştıracak teknoloji yatırım fırsatı vardır. İster hizmet sektöründe ister üretim sektöründe faaliyet gösteren bir işletme olun teknolojik dönüşümü başarabilirsiniz.

Teknolojik dönüşüm neden gerekli?

Çünkü, daha hızlı hizmet verebilmek ve daha fazla müşteriye ulaşabilmek için. Hizmet ve ürün kalitesini standartlaştırabilmek için. Artan müşteri taleplerini zamanında ve sorunsuz bir şekilde karşılayabilmek için. Maliyetleri aşağıya çekmek için. Hızlı ve doğru raporlama yapabilmek için. Aslolan kişiler değil, sistemin olabilmesi için. Müşteri şikayet ve taleplerine hızlı cevap verebilmek için. Müşteri veri tabanını daha kolay izleyebilmek için. Kurumsallaşmak ve daha değerli şirket haline gelebilmek için.

Teknolojik dönüşümü her işletme yapabilir mi?

İşletmenin ölçeği yada sektörü ne olursa olsun her işletmenin mutlaka yaptığı işe entegre edebileceği teknoloji vardır.

Dönüşüm maliyetli mi? Geri dönüş alınabilir mi?

İşletmenizin ihtiyaçları doğrultusunda yapmanız gereken yatırımların belirli maliyetleri olsa da işletmenize dönüşü hızlı olacaktır.

Nereden başlamalıyım?

Böyle bir konuda iyi bir araştırma şart. Öncelikle işletmenizin ihtiyaçlarını tespit etmelisiniz. Bu ihtiyaçları çözebilecek çözümleri araştırmalısınız. Böyle bir konuda içeriden bakış açısı yeterli olmayabilir. Mutlaka sektöründe uzmanlardan destek alınması gerekir.
 
En çok yapılan hatalar?

Her teknolojik dönüşüm verimlilik ya da hızlı dönüş anlamına gelmiyor. Daha önce denenmiş ve başarısız olmuş uygulamaların işletmenizde uygulanması mucize sonuçlar vermeyecektir. Bu zaman ve kaynak israfıdır. Önemli olan işletmenize uygun çözümleri bulabilmek. Yüksek maliyetli ve işletmenizin ihtiyacını karşılayamayacak çözümlerden kaçının.
 

Doç. Dr. Kadir TUNA

Uzman Hakkında

Prof. Dr. Kadir Tuna
KOBİ'lerin Kurumsallaşması

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi İngilizce İktisat Bölümü’nden 1999 yılında mezun oldu. Yüksek lisans ve doktorayı aynı üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde tamamladı.
İstanbul Üniversitesi öğretim üyesi ve Bankacılık Araştırma Merkezi Müdürü’dür.

Başta İstanbul Üniversitesi olmak üzere çeşitli üniversitelerde bankacılık ve finans konularında lisans ve yüksek lisans düzeylerinde dersler vermektedir. 2003 yılında 5411 sayılı Bankacılık Kanunu Tasarısı TBMM Bütçe Plan Komisyon üyesi, 2005 yılında DPT 9. Kalkınma Planı Finansal Hizmetler Özel İhtisas Komisyon üyesi, 2008 yılında T.C Ulaştırma Bakanlığı İntermodal Finansman Özel İhtisas Komisyonu üyesi ve 2012 yılında T.C Kalkınma Bakanlığı 10. Kalkınma Planı Finansal Hizmetler Özel İhtisas Komisyon üyesi olarak görev yaptı. Tuna, aynı zamanda Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu Çatı Dergisi Danışma Kurulu üyesi, Halkbank Beraber dergisi ve Takvim Gazetesi köşe yazarıdır. Televizyonlarda ekonomi alanında yorumculuk yapan Tuna’nın uzmanlık alanı ekonomi, bankacılık ve finanstır.

Tüm Uzmanlar
Uzmanın Diğer Makaleleri