Milyonlarca emeklinin ve memurun alacağı yılın ikinci zam oranı için geri sayım devam ediyor. %68.80 olarak açıklanan nisan ayı enflasyonu ile birlikte dört aylık oran da ortaya çıkmış oldu. Aralık ile mayıs arasında oluşan dört aylık enflasyon oranı %18.72 olarak hesaplandı. Bu oranın üzerine mayıs ve haziran enflasyonları da eklenecek ve emekliler ile kamu çalışanların temmuz ayında alacakları yılın ikinci zam oranı şekillenmiş olacak,
Üç Ayaklı Artış Oldu
Ocak ayında %37.57 olarak çıkan altı aylık enflasyon %49.25’e tamamlanmış ve tüm memurlar ile tüm emeklilere bu oranda zam yapılmıştı. Böylece SSK ve BAĞ-KUR emeklilerine 11.68 puanlık refah payı eklenmişti. Ardından ikramiyeler üç bin liraya çıkartılmış ve promosyon rakamları da beş bin lira ile 12 bin lira arasında değiştirilmişti. Bankalar rekabet ortamı içinde bu rakamları 18 bin liraya kadar yükseltmişti. Şimdi yılın ikinci zammı için de refah payı ve taban maaş artışı beklentileri var. Ortaya çıkan dört aylık %18.72 oranındaki enflasyon rakamının maaşlar üzerinde etkileri ve beklentiler şöyle oluştu:
SSK ve BAĞ-KUR emeklileri: Her yıl ocak ve temmuz aylarında oluşan altı aylık enflasyon oranında artış alan SSK ve BAĞ-KUR emeklileri için dört aylık %18.72’lik oran kesinleşmiş oldu. Buna göre SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin dört aylık enflasyon artışı şu anda %18.72. Bu oranın üzerine mayıs ve haziran enflasyonları da eklenecek. Böylece altı aylık oran ortaya çıkacak ve emeklilerin de altı aylık zamları kesinleşecek. Burada tahminler yıl sonunda %25-30 civarında bir altı aylık enflasyonun çıkması yönünde. Bu gerçekleştiğinde SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin enflasyon artışı %25-30 bandında olacak. Bunun üzerine eklenmesi düşünülen refah payı ile birlikte zam oranının %35-40 bandında gerçekleşmesi bekleniyor.
Memurlar ve memur emeklileri: Yılda iki kez zam alan bir başka kesim ise kamu çalışanları ve Emekli Sandığı emeklileridir. Memurlar ve memur emeklileri her yıl ocak ve temmuz aylarında toplu sözleşmede imzalanan oranlarda zam alıyor. Bunun üzerinde oluşan altı aylık enflasyon farkı da zam oranına ekleniyor. Ocak ayında %15 toplu sözleşme artışı ve oluşan enflasyon farkıyla birlikte %49.25 oranında zam alan memurlar ve memur emeklileri temmuz ayında da %10 toplu sözleşme zammı alacak. %15’lik ocak zammının üzerinde oluşacak enflasyon ise fark olarak ödenecek. %18.72’lik dört aylık enflasyon düşünüldüğünde memurlar ve memur emeklileri için de fark ödenmesi kesinleşti. Mayıs ve haziran enflasyonunun da eklendiği varsayıldığında bu fark daha da artacak. Altı aylık enflasyon tahminlerine göre memurlar ve memur emeklilerinin de maaş zammının %25-30 bandında çıkması, 15 puanın üzerinde bir enflasyon farkının oluşması bekleniyor. Burada ocak ayındaki gibi bir refah payı uygulandığında SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin %35-40 bandındaki zammıyla eşitlenme de söz konusu olabilecek.
Sosyal yardımlar: Yaşlılık maaşı, engelli maaşı, evde bakım aylığı gibi sosyal ödemeler de her yıl ocak ve temmuz aylarında artıyor. Buradaki artış oranı ise memurlar ve memur emeklilerinin zam oranlarıyla aynı oluyor. Memur emeklileri için yapılacak %10’luk toplu sözleşme ve enflasyon farkı sonrası ortaya çıkacak oran sosyal yardımlara da uygulanacak. Refah payı uygulanırsa bu ilave oran da sosyal yardımları aynı şekilde artıracak.
Taban maaşlar: Temmuz ayı için bir başka beklenti ise taban maaşlarla ilgili. Ocak ayında 7.500 TL’den 10 bin TL’ye çıkarılan en düşük emekli maaşı temmuzda yeniden belirlenecek. Taban maaşa yapılacak artış ile daha düşük aylığı olan emeklilere yapılan seyyanen desteği de artırmış olacak. Burada artışın altı aylık enflasyon kadar olması bekleniyor. Ya da yıl sonu enflasyon oranı da uygulanabilir. Her iki formülde de taban maaşların 14-15 bin TL bandına çıkması bekleniyor. Temmuz artışları kök maaşlara yapılacak. Bu artışlar sonrası belirlenen taban maaşın altında kalan emekli aylıkları seyyanen ödemelerle taban maaşa tamamlanacak.
Faruk Erdem
10.05.2024
Faruk Erdem, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun oldu. Üniversite yıllarında başladığı gazeteciliğe birçok gazete, televizyon, radyo ve haber ajansında devam etti. Hâlen Takvim Gazetesi’nde Ekonomi Müdürü olarak görev yapan Faruk Erdem aynı zamanda Sabah ve Yeni Asır gazetelerinde köşe yazarlığı yapmakta, A Haber televizyon kanalında her sabah ekonomi gündemini yorumlamaktadır. Ayrıca A Para kanalında her cuma akşamı yayınlanan çalışma hayatı, vergi, tüketici hakları ve sosyal güvenlik konularını içeren “Bize Sorun” adlı bir programın da yorumculuğunu üstlenmiştir. Erdem, bir dönem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Hayatı Danışma Kurulu üyeliği de yapmıştır. Sürekli sarı basın kartı sahibi olan Faruk Erdem, Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkan Yardımcısı ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyesidir. Emeklilik sistemlerini konu alan “Ah Bir Emekli Olsam!” isimli kitabın da yazarıdır.
Sorunuz başarılı bir şekilde uzmanımıza gönderilmiştir. Uzmanımız en kısa zamanda sorunuza yanıt verecektir.