Kamuda Maaşlar Değişiyor

Bu yıl, kamuda çalışan 3.2 milyon memur ile 1.9 milyon Emekli Sandığı emeklisi için çok önemli bir sene. Çünkü onların 2018 ve 2019 yıllarını kapsayan zam ve sosyal haklarının belirleneceği toplu sözleşme görüşmeleri bu ay tamamlanacak. Ağustos ayı başı itibarıyla Kamu İşveren Heyeti Temsilcileri ile Memur-Sen, Türkiye Kamu-Sen ve KESK buluşarak bu şartların pazarlıklarını yapıyorlar. Öncelikle memurların ve memur emeklilerinin 2018 ve 2019 yıllarında alacakları 4 ayrı zam oranı bu toplantılarda kesinlik kazanacak. Buna ilaveten hizmet kollarının kadro ve diğer talepleri de karara bağlanacak.

Memur sendikaları ay başı itibarıyla taleplerini hazırlayarak hem kamuoyu ile paylaştı hem de hükümet temsilcilerine dosyalarını sundu.

Toplu sözleşme görüşmelerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu başkanlık yapıyor. Kamu İşveren Heyeti temsilcileri ile Memur-Sen, Türkiye Kamu-Sen ve KESK yetkililerinin katılımıyla gerçekleşen görüşmelerde, memur konfederasyonları memurlara ve emeklilere yönelik taleplerini masaya taşıyor. İşte masada tartışılan talepler şöyle:

MEMUR-SEN: Maaşlara kümülatif olarak yıllık en düşük yüzde 16.60, 2 yıllık yüzde 38.52 zam yapılmasını içeren 3 alternatifli zam teklifi hazırladı. Enflasyon farkının gerçekleştiği aydan itibaren yansıtılmasını da talep eden konfederasyon, kamu görevlilerinin maaşlarına 1 Ocak  2018'den itibaren 2017'de gerçekleşen büyümenin yarısı, 1 Ocak 2019'dan itibaren 2018'de gerçekleşen büyümenin yarısı oranında refah payı kaynaklı ek zam yapılmasını talep ediyor. İşte 3 alternatifli zam teklifi:

*Aylık, taban aylık ve yan ödeme katsayılarına 2018'de yüzde 10+6, 2019'da yüzde 10+8 zam.
*1 Ocak 2018 ve 1 Ocak 2019'dan itibaren taban aylıkta 75'er lira net artış. Aylık, taban aylık ve yan ödeme katsayılarına da 2018'de yüzde 7+7, 2019'da yüzde 7+7 zam.
*1 Ocak 2018'den geçerli olmak üzere ek ödeme oranlarına 15 puan ilave zam. 2018'de yüzde 6+6, 2019'da yüzde 10+8 zam.
*Kamu görevlilerinin yüzde 15 vergi diliminin üstünden alınan gelir vergisi tutarları kamu işvereni tarafından tazmin edilsin.
*Kıdem aylığı gösterge rakamı 5 kat artırılarak 100'e çıkarılsın.
*Hâlen 2 lira 5 kuruş olan 1 yıllık kıdem aylığı 10 lira 27 kuruşa çıksın.
*Kıdem aylığındaki 25 yıl sınırlaması kaldırılsın.
*Toplu sözleşme ikramiyesi 102 liraya yükseltilsin. Yetkili sendikaların üyelerine 204 lira olarak ödensin.
*Eş yardımı 410, çocuk yardımı 102 liraya yükseltilsin.
*Kamu görevlilerine ilave doğum yardımı ödeneği verilsin.
*426 lira kreş yardımı ödeneği sağlansın.
*Kamu görevlilerine Ramazan ve Kurban bayramlarında bin 915 lira ikramiye ödensin.
*Kamu görevlilerine 4 bin 878 lira evlenme yardımı ödeneği verilsin.
*Kıyafete ilişkin sınırlamalar sona erdirilsin.
*Yemeklerde 'Helal Gıda Sertifikası' şartı aransın.
*Kamu görevlilerinin yemek ücretlerinde artış yapılsın.
*4B'li ve 4C'liler kadroya geçirilsin.

TÜRKİYE KAMU-SEN: 2018'de seyyanen net 150 lira, yüzde 10+10 artış ve bu artışların üzerine ekonomik büyüme ve refah paylarını içeren yüzde 3'lük zam ile 2019'da seyyanen net 150 lira ve yüzde 8+8 artış ile yüzde 3 ekonomik büyüme ve refah payı artışı.

*Kamu görevlileri üzerindeki vergi yükü hafifletilsin.
*4B'li ve 4C'li personel kadroya geçirilsin.
*Memur maaşını oluşturan bütün kalemler ile özel hizmet tazminatı, ek ödeme, ek ders, döner sermaye, fazla çalışma ücreti, ikramiye, sosyal denge tazminatı gibi diğer ödemeler de emekli keseneğine dahil edilsin.
*Sosyal yardım miktarları artırılsın.
*Ek gösterge ve özel hizmet tazminatı adaletsizliği giderilsin.
*Ek ders, fazla mesai, nöbet ve harcırah gibi ödemeler yükseltilsin.
*Yardımcı hizmetler sınıfı personeline de ek gösterge verilsin.
*Ramazan ve Kurban bayramlarında kamu görevlileri ve emeklilerine bayram ikramiyesi verilsin.
*Kıdem aylığındaki 25 yıllık sınır kaldırılarak çalışılan her kıdem yılı için 20 lira kıdem aylığı ödensin.

KESK: Diğer konfederasyonlardan farklı olarak yüzdelik artışlar yerine en düşük kamu çalışanı maaşının kira, yakıt, çocuk ve aile yardımı hariç 3 bin 450 liraya çıkarılmasını talep ediyor.
 

Faruk ERDEM

Uzman Hakkında

Faruk Erdem
Emeklilik ve Sigorta

Faruk Erdem, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun oldu. Üniversite yıllarında başladığı gazeteciliğe birçok gazete, televizyon, radyo ve haber ajansında devam etti. Hâlen Takvim Gazetesi’nde Ekonomi Müdürü olarak görev yapan Faruk Erdem aynı zamanda Sabah ve Yeni Asır gazetelerinde köşe yazarlığı yapmakta, A Haber televizyon kanalında her sabah ekonomi gündemini yorumlamaktadır. Ayrıca A Para kanalında her cuma akşamı yayınlanan çalışma hayatı, vergi, tüketici hakları ve sosyal güvenlik konularını içeren “Bize Sorun” adlı bir programın da yorumculuğunu üstlenmiştir. Erdem, bir dönem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Hayatı Danışma Kurulu üyeliği de yapmıştır. Sürekli sarı basın kartı sahibi olan Faruk Erdem, Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkan Yardımcısı ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyesidir. Emeklilik sistemlerini konu alan “Ah Bir Emekli Olsam!” isimli kitabın da yazarıdır.

Tüm Uzmanlar
Uzmanın Diğer Makaleleri