Emekliye Ek Zam Hesabı

Emekliye Ek Zam Hesabı

 

Milyonlarca emekli ve memur temmuz ayında yılın ikinci artışını alacak. SSK ve BAĞ-KUR emeklileri her yıl ocak ve temmuz aylarında bir önceki 6 aylık enflasyon kadar artış alırken, Emekli Sandığı (memur) emeklileri ile kamu çalışanları yine ocak ve temmuz aylarında toplu sözleşme artışına ilaveten enflasyon farkı alıyor. Böylece emeklilerin ve memurların artış oranlarında enflasyon oranları belirleyici oluyor. Bu sene de temmuz ayında açıklanacak olan haziran enflasyon oranı ile birlikte 6 aylık rakam ortaya çıkacak. Böylece temmuz ayında tüm emekliler ve memurlar için uygulanacak oran belli olacak.

Ancak 6 aylık enflasyon beklenirken bununla ilgili ipuçları da gelmeye devam ediyor. Nisan ayı enflasyonu ile birlikte 4 aylık oran yüzde 31,71 olarak belirlenirken mayıs enflasyonu ile birlikte 5 aylık enflasyon oranı yüzde 35,64 oldu. Böylece emekli ve memurların zam oranlarının belirlenmesine sadece bir veri kaldı. Haziran enflasyonunun açıklanacağı 4 Temmuz tarihinde zamlar kesinleşmiş olacak. Bu arada Merkez Bankası’nın piyasa anketindeki yüzde 2,97 oranındaki haziran tahminine göre bir hesaplama yapıldığında ise 6 ay sonunda endeksin 959,44’e çıkacağı böylece 6 aylık enflasyon oranının ise yüzde 39,67 olacağı anlaşılıyor.

 

MAAŞLARA NASIL YANSIYACAK?

SSK ve BAĞ-KUR emeklileri temmuz ayında aralık ile haziran arasında oluşan 6 aylık enflasyon kadar artış alacak. Mayıs ayı enflasyonunun açıklanmasıyla birlikte SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin 5 aylık enflasyon artış oranı yüzde 35,64 olarak gerçekleşti. Şimdi 1 aylık (haziran) enflasyon daha buna eklenecek. Merkez Bankası’nın 2,97’lik haziran tahminine göre ise 6 aylık enflasyon artışı SSK ve BAĞ-KUR emeklileri için yüzde 39,67 olacak. Kesin oran 4 Temmuz’da belli olacak.  Mayıs enflasyonunun açıklanmasının ardından memur ve memur emeklilerine de fark verilmesi kesinleşmiş oldu. Memur ve memur emeklileri de SSK ve BAĞ-KUR emeklileri gibi yılda 2 kez zam alıyor. Ocak ve temmuz aylarında alınan bu zamlar toplu sözleşme ile belirleniyor. Memur ve memur emeklileri toplu sözleşme zam oranını geçen enflasyon kadar da fark alıyor. Mayıs enflasyonuna göre 5 aylık veriler ise ortaya çıkmış oldu. Memur ve memur emeklileri ocak ayında 2,5 puanlık ek zam ile birlikte yüzde 7,5 oranında toplu sözleşme zammı almışlardı. Temmuz’da ise yine yüzde 7 oranında toplu sözleşme zammı alacaklar. Memur ve memur emeklilerine temmuz ayında yüzde 7,5 oranındaki ocak zammını geçen 6 aylık enflasyon kadar da fark ödenecek. Mayıs ayı enflasyonuna baktığımızda 5 aylık oran yüzde 35,64 çıktı. Bu durumda memur ve memur emeklilerinin 5 aylık enflasyon farkı yüzde 28,14 oldu. İlk 5 aylık verilere göre memur ve memur emeklilerinin zam oranı da yüzde 7 +28,14 yani yüzde 35,14 olarak gerçekleşti. Bu rakama haziran enflasyonu da eklenecek. Merkez Bankası’nın anket tahminine göre ise bu durumda temmuz ayında artış oranı yüzde 39,17 olacak.

EK ARTIŞ OLACAK MI?

Emekliler ve memurlar için ocak ayında TBMM’den çıkartılan yasalarla ek zam imkânı tanınmıştı. Buna göre SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin taban maaşları 1500 TL’den 2.500 TL’ye çıkartılmıştı. Yine memur ve memur emeklilerinin toplu sözleşmede yüzde 5 olan zam oranları enflasyon farkı hariç 2,5 puan artırılarak yüzde 7,5 yapılmış ve enflasyon farkıyla birlikte oran yüzde 30,95 olmuştu. Temmuz ayında da yapılacak değerlendirmeler sonrasında memur ve memur emeklilerinin yüzde 7 olan toplu sözleşme zam oranlarının artırılması gündeme gelebilecek. SSK ve BAĞ-KUR emeklileri için de bir taban maaş belirlemesi de söz konusu olabilecek. Çalışma Bakanı Vedat Bilgin’in verdiği maliyet rakamı olan 13 milyar TL’den yapılan hesaba göre en düşük maaş 3500 ile 4000 TL arasında çıktığında 2.850 TL olan en düşük emekli maaşı da bu rakamlara tamamlanmış olacak. Memur ve memur emeklilerine 2.5 puanlık bir artış daha yapılırsa bu kez zam oranları yüzde 41,67 olarak güncellenecek. Bu artışlar için 4 Temmuz’da açıklanacak enflasyon verisinden sonra bir değerlendirme yapılacak.

 

ZAMLAR NETLEŞİYOR

5 Aylık Enflasyon: Yüzde 35,64

MB Haziran Tahmini: Yüzde 2,97

6 Aylık Tahmini Enflasyon: Yüzde 39,67

 

SSK ve BAĞKUR Emeklisi

5 aylık enflasyon artışı: Yüzde 35,64

6 aylık tahmini artış: Yüzde 39,67

 

Memur ve Memur Emeklisi

5 aylık toplu sözleşme ve enflasyon artışı: Yüzde 35,14

6 aylık tahmini enflasyon ve toplu sözleşme artışı: Yüzde 39,17

5 aylık enflasyon farkı: Yüzde 28,14

6 aylık enflasyon farkı: Yüzde 32,17

 

En Düşük Memur Maaşı

5 aylık enflasyona göre: 8.688,20 TL

6 aylık enflasyon tahminine göre: 8.947,24 TL

 

 

En Düşük Memur Emeklisi Maaşı

5 aylık enflasyona göre: 5.796,15 TL

6 aylık enflasyon tahminine göre: 5.969,00 TL

 

En Düşük SSK Emeklisi Maaşı (2000 Öncesi)

5 aylık enflasyona göre: 4.465,27 TL

6 aylık enflasyon tahminine göre: 4.597,94 TL

 

En Düşük SSK Emeklisi Maaşı (2000 sonrası)

5 aylık enflasyona göre: 2.768,42 TL

6 aylık enflasyon tahminine göre: 2.850,67 TL

 

En Düşük BAĞ-KUR Esnaf Emeklisi Maaşı

5 aylık enflasyona göre: 3.998,67 TL

6 aylık enflasyon tahminine göre: 4.117,48 TL

 

Faruk Erdem

Uzman Hakkında

Faruk Erdem
Emeklilik ve Sigorta

Faruk Erdem, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun oldu. Üniversite yıllarında başladığı gazeteciliğe birçok gazete, televizyon, radyo ve haber ajansında devam etti. Hâlen Takvim Gazetesi’nde Ekonomi Müdürü olarak görev yapan Faruk Erdem aynı zamanda Sabah ve Yeni Asır gazetelerinde köşe yazarlığı yapmakta, A Haber televizyon kanalında her sabah ekonomi gündemini yorumlamaktadır. Ayrıca A Para kanalında her cuma akşamı yayınlanan çalışma hayatı, vergi, tüketici hakları ve sosyal güvenlik konularını içeren “Bize Sorun” adlı bir programın da yorumculuğunu üstlenmiştir. Erdem, bir dönem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Hayatı Danışma Kurulu üyeliği de yapmıştır. Sürekli sarı basın kartı sahibi olan Faruk Erdem, Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkan Yardımcısı ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyesidir. Emeklilik sistemlerini konu alan “Ah Bir Emekli Olsam!” isimli kitabın da yazarıdır.

Tüm Uzmanlar
Uzmanın Diğer Makaleleri