Emekliye Ara Zam Formülü

Yaklaşık 16 milyon emekli her yıl ocak ve temmuz aylarında maaş artışı alıyor. Bu artışlar SSK ve BAĞ-KUR emeklileri için 6 aylık enflasyona göre yapılırken Emekli Sandığı emeklileri için ise toplu sözleşme artışı ve enflasyon farkı şeklinde gerçekleşiyor. Son dönemde bu artışlara ilaveten taban maaş uygulaması ile seyyanen ödeme ve refah payı uygulaması da devreye girdi.

Son olarak geçtiğimiz temmuz ayında tüm emeklilere refah payı ile birlikte yüzde 25 artış yapıldı. Ancak bu artış özellikle taban maaş olan 7.500 TL’nin altında aylık alan emekliler açısından kök maaşa zam yapıldığından ödenen miktarı değiştirmedi. Bu noktada emekliler için bir ara zam formülü konuşulmaya başlandı.

Daha önce Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın emeklilerle ilgili çalışma yapılması talimatını verdiği, hazırlıkların başladığı açıklanmıştı. Başkan Erdoğan son açıklamasında memur zammı ile ilgili çalışmanın ağustos ayı sonuna kadar devam edeceğini belirterek, "Memurlarımıza zam gelirken, emeklilerimize hiçbir şeyin gelmemesi olacak bir şey değil. Onları da inşallah memnun edecek adımları atacağız" dedi.

Emeklilerle ilgili bir iyileştirmenin hangi formül ile yapılacağı kulislerde konuşulmaya başlandı.

Bu yılın ocak ayında zam oranı SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinde yüzde 15,40, memur emeklilerinde yüzde 16,48 çıkmış, ek iyileştirmeyle bu oran yüzde 30’a yükseltilmişti. Aynı ayda ayrıca en düşük emekli aylığı ödemesi de 3 bin 500 liradan 5 bin 500 liraya çıkartılmıştı. Nisan ayı ödeme dönemi itibari ile taban aylık ödemesinde bir iyileştirme daha yapılmış, en düşük ödeme 7 bin 500 lira olarak belirlenmişti.

Temmuz ayında ise SSK ve BAĞ-KUR emeklilerinin yüzde 19,77, memur emeklilerinin yüzde 17,55 çıkan zam oranı ek iyileştirmeyle yüzde 25’e yükseltildi. Şimdi gözler önümüzdeki dönemde yapılacak artışlara çevrilmiş durumda.

Önümüzdeki ocak ayında SSK ve BAĞ-KUR emeklileri bu yılın ikinci yarısında gerçekleşen enflasyon oranında zam, memur emeklileri de toplu sözleşme artışı ve enflasyon farkı alacak. Ancak bir iyileştirme de gündemde. Bu iyileştirme ocak artışıyla birlikte yapılabileceği gibi, öncesinde de hayata geçirilebilecek.

Yapılacak iyileştirme için birkaç alternatif bulunuyor. Bunlardan birisi seyyanen artış. Başkan Tayyip Erdoğan’a sunulacak formüllerden birinin de seyyanen artış olabileceği belirtiliyor. Özellikle 7.500 TL’nin altında maaş alanlar başta olmak üzere belirlenecek bir miktar ile seyyanen artış yapılabilir. 
Memurlara geçtiğimiz ay 8 bin 77 lira seyyanen artış yapılmıştı. Burada hem tutar hem de ne zaman maaşlara yansıtılacağı çalışmalar sonucunda belli olacak.

Emeklilere iyileştirme için gündeme gelen bir diğer formül de yüzdelik artış. Bu yıl emeklilere yapılan iyileştirmelerde bu formül uygulanmıştı. Ortaya çıkan zam oranlarına bir ilave yapılmıştı. Yine benzer bir düzenlemenin yapılabileceği konuşuluyor. Ocak ayında maaşlara yansıtılacak zam oranının iyileştirmeyle yükseltilebileceği belirtiliyor. Başkan Erdoğan’a sunulacak formüllerden birinin de oransal artış olması bekleniyor. Oransal artış konusunda karar verilmesi hâlinde, ocak ayının beklenmesi de şart olmayacak. Belirlenen tarihte belirlenen yüzdelik oranda artış yapılabilecek.

Emeklilere yönelik çalışmalarda ele alınacak konulardan biri de taban aylık olacak. Hâlen en düşük emekli aylığı ödemesi 7 bin 500 lira. Bu tutarın yükseltilmesi de masaya yatırılacak.

Emeklilere ilişkin iyileştirme yasal düzenleme ile hayata geçirilebilecek. Meclis de ekim ayında açılıyor. Bu nedenle emeklilerin gelirini artıracak düzenleme en erken ekim ayında Meclis’e taşınacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yapacağı çalışma Başkan Tayyip Erdoğan’a sunulacak. Hem artışın hangi yöntemle ve ne kadar olacağı hem de ne zaman yürürlüğe gireceği konusunda son kararı Başkan Erdoğan verecek.

Faruk Erdem

25.08.2023

Uzman Hakkında

Faruk Erdem
Emeklilik ve Sigorta

Faruk Erdem, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun oldu. Üniversite yıllarında başladığı gazeteciliğe birçok gazete, televizyon, radyo ve haber ajansında devam etti. Hâlen Takvim Gazetesi’nde Ekonomi Müdürü olarak görev yapan Faruk Erdem aynı zamanda Sabah ve Yeni Asır gazetelerinde köşe yazarlığı yapmakta, A Haber televizyon kanalında her sabah ekonomi gündemini yorumlamaktadır. Ayrıca A Para kanalında her cuma akşamı yayınlanan çalışma hayatı, vergi, tüketici hakları ve sosyal güvenlik konularını içeren “Bize Sorun” adlı bir programın da yorumculuğunu üstlenmiştir. Erdem, bir dönem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Hayatı Danışma Kurulu üyeliği de yapmıştır. Sürekli sarı basın kartı sahibi olan Faruk Erdem, Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkan Yardımcısı ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyesidir. Emeklilik sistemlerini konu alan “Ah Bir Emekli Olsam!” isimli kitabın da yazarıdır.

Tüm Uzmanlar
Uzmanın Diğer Makaleleri