Asgari Ücret Hayatımıza Dokunuyor

Bu ay milyonlarca çalışanın merakla beklediği asgari ücret yeniden belirlenecek. Böylece 2018 yılında uygulanacak asgari ücret ortaya çıkacak. Asgari Ücret Tespit Komisyonu ay başından itibaren çalışmalarına başladı. Komisyonda işçi kesimini Türk-İş, işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) temsil ediyor. Tabii Hükümet kanadını da Çalışma Bakanı Jülide Sarıeroğlu başkanlığındaki Çalışma Bakanlığı bürokratları temsil ediyor.

Toplantılarda hem işveren kesiminin üzerindeki yükü artırmayacak hem de çalışanların refah seviyesini yukarı taşıyacak bir ücrette anlaşılacağını ümit ediyoruz. Hükümetin bu yıl uyguladığı asgari ücret teşviklerinin 2018’de de süreceği yönündeki açıklamalar ümit verici. Böylece rakamın bir miktar daha yukarı çekilmesi, işverenin maliyet ve rekabet gücü korunarak mümkün olabilecek. Rakamı en geç 30 Aralık’ta öğreneceğimizi tahmin ediyoruz.

Asgari ücret tek başına bakıldığında aslında işçiye “Bundan daha az maaş veremezsin.” anlamına geliyor. Fakat uygulamada genel olarak “Bu maaş verilmeli.” algısı yaygın. Dolayısıyla da asgari ücretli sayısı neredeyse toplam kayıtlı çalışanların yarısına yakın. Burada gerçek maaşın saklanıp asgari ücretten gösterilmesi uygulamasının yaygınlığının da etkisi var.

Asgari ücret ilk bakışta direkt olarak çalışanları ilgilendiriyor gibi görünse de birçok ödemenin ve borçlanmanın parametresi olarak kullanıldığı için aslında toplumun hemen her kesimini etkiliyor. İşçiden ev hanımına, işsizden esnafa herkese dokunuyor. Bu yazımızda biraz bu etkilerden bahsetmek istiyoruz.

İŞVERENİN MALİYETİ: Asgari ücretin brüt rakamı işverenin işçi maliyetlerini, ödediği prim miktarlarını belirliyor. Bu anlamda istihdama direkt etkisi bulunuyor.

BAĞ-KUR PRİMİNİ BELİRLİYOR: Kendi nam ve hesabına çalışan BAĞ-KUR’lular yeni adıyla 4B’liler için ödenecek primin alt ve üst sınırlarını da asgari ücretin brüt rakamı belirliyor. Yine gündelikçiler için ödenen sigorta miktarları da bu noktada artıyor.

BORÇLANMALAR YÜKSELİR: Erken emeklilik için kullanılan doğum ve askerlik borçlanmaları da geçerli brüt asgari ücrete göre belirleniyor. Böylece asgari ücret borçlanmaları da belirliyor. Bu noktada bir hatırlatma yapalım; bu ay borçlanma yapılırsa 2018’e göre kazançlı çıkılacaktır. Borçlanma düşünenler imkânları varsa bu yılki asgari ücretten borçlanabilir.

İŞSİZİN MAAŞI ARTIYOR: Asgari ücret çalışanlar kadar işsizler için de önemli. İşsizlik maaşları geçerli brüt asgari ücretten hesaplanıyor. İşsizlik maaşının en düşük miktarı asgari ücretin yüzde 40’ı kadar oluyor. En yüksek maaş da brüt asgari ücretin yüzde 80’ini geçemiyor.

BES ÖDEMESİ DEĞİŞİYOR: Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) otomatik katılımda olan çalışanların ödeyecekleri en düşük miktar da asgari ücrete göre belirleniyor. Bu durumda BES ödemesi ve devlet katkısı da artıyor.

YARDIM ÖDEMELERİNİ ETKİLİYOR: Bakım parası, 65 yaş aylığı gibi sosyal ödemeler de asgari ücretin etki alanında. Bu maaşların ödenmesine karar verilirken haneye giren gelirlere bakılıyor ve kişi başı gelirlerin asgari ücretin üçte birinden az olması isteniyor.

GSS PRİMİNİ BELİRLİYOR: Genel Sağlık Sigortası primleri daha önce üç ayrı miktarda hesaplanırken şimdi teke indirildi. Bu yıl ödenen 53,35 liralık aylık prim miktarı da yeni asgari ücrete göre artacak.

ASGARİ GEÇİM İNDİRİMİ ARTIYOR: Çalışanlara evlilik ve çocuk durumlarına göre verilen asgari geçim indirimi miktarları da asgari ücretle birlikte artıyor.
 

Uzman Hakkında

Faruk Erdem
Emeklilik ve Sigorta

Faruk Erdem, İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun oldu. Üniversite yıllarında başladığı gazeteciliğe birçok gazete, televizyon, radyo ve haber ajansında devam etti. Hâlen Takvim Gazetesi’nde Ekonomi Müdürü olarak görev yapan Faruk Erdem aynı zamanda Sabah ve Yeni Asır gazetelerinde köşe yazarlığı yapmakta, A Haber televizyon kanalında her sabah ekonomi gündemini yorumlamaktadır. Ayrıca A Para kanalında her cuma akşamı yayınlanan çalışma hayatı, vergi, tüketici hakları ve sosyal güvenlik konularını içeren “Bize Sorun” adlı bir programın da yorumculuğunu üstlenmiştir. Erdem, bir dönem Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Çalışma Hayatı Danışma Kurulu üyeliği de yapmıştır. Sürekli sarı basın kartı sahibi olan Faruk Erdem, Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkan Yardımcısı ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti üyesidir. Emeklilik sistemlerini konu alan “Ah Bir Emekli Olsam!” isimli kitabın da yazarıdır.

Tüm Uzmanlar
Uzmanın Diğer Makaleleri