İhracat ve Dış Ticaretin Önemi

Merhaba,

Ülkemiz için ihracat ve dış ticaret çok önemli. 13 Haziran 2012 tarihinde Yüksek Planlama Kurulu kararı olarak Resmi Gazete’de yayınlanan 2023 Türkiye İhracat Stratejisi “Türkiye’nin ulusal strateji ve politika dökümanlarında öngörülen çerçeveye uygun olarak, Ekonomi Bakanlığı’nın koordinasyonunda, Ekonomi Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) iş birliği içinde hazırlanmıştır.

2023 Türkiye İhracat Stratejisi'nin vizyonu, ‘Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yıl dönümü olan 2023 yılında 500 milyar dolar ihracata ulaşarak, ülkemizin dünya ticaretinde lider ülkeler arasında yer almasının sağlanması’ olarak belirlenmiştir. 2023 Türkiye İhracat Stratejisi ve Eylem Planı ile 2023 yılında Türkiye’nin dünya ihracatından aldığı payın % 1,5’e yükseltilmesi ve dünyanın ilk 10 ekonomisi arasında yer alması hedeflemektedir.”

Hedefler büyük konulmalıdır. Michelangelo’nun yüzyıllar önce dediği gibi “Bizi bekleyen en büyük tehlike büyük hedefler belirleyip ulaşamamak değil, basit hedefler koyup kolayca gerçekleştirmektir.”

KOBİ’ler için, sektörler için ve ulusal düzeyde genel ekonomik refah ve sürekli büyüme için ihracata daha çok yönelmek, kaynaklarımızı bu yöne ayırmak durumundayız. Dünya firmaları nasıl düşünüyor, gelecek stratejileri nasıl biçimlendiriliyor, yeni ticaret alanları neden doğuyor, bizlere etkileri neler olacak, dış ticarette karşılaşılan sorunlar ve çözüm yolları nelerdir? Bundan sonraki dönemde bu köşede sırasıyla bu sorulara cevap arayacağız.

Halkbank ile yollarımızın yeniden kesişmesi benim için hem sevindirici hem de son derece anlamlı. Üniversitede Ankara’da Siyasal Bilgiler Fakültesinde okurken aynı zamanda profesyonel olarak hentbol oynamaya Halkbank Bayan Hentbol Takımı'nda başlamıştım. Birinci ligde mücadele ettik yıllarca. O dönemde Genel Müdürlüğün değerli yöneticileri genç kızlardan oluşan yaklaşık 20 kişilik takımımızı sürdürebilmemiz için hem maddi hem de manevi desteklerini özveriyle açmışlardı bize. Sporla birlikte disiplini, takım çalışmasını, paylaşmayı, hedef koymayı, yılmamayı, morali her zaman sağlam tutmayı öğrendik. Yaşıtlarımızın başka şekilde eğlendiği ortamlar yerine haftanın yedi günü ya antremana ya da maça koşarak gelmeyi tercih ettik. Eve geldiğimizde de ödevlerimizi yapıyorduk.  Hedefe ve birinci gelmeye odaklanmıştık. Bu genç kızlardan; doktorumuz, diş hekimimiz, bankacılarımız, beden öğretmenlerimiz, akademisyenlerimiz, sanatçılarımız, yaşam koçlarımız, dış ticaretçilerimiz çıktı. Hepsi hem profesyonel meslek sahibi hem de güçlü anneler olarak yeni nesillerin yetişmesine adadılar kendilerini. Halkbank’a bizlere sağladıkları bütün imkânlar ve ilk yurt dışı deneyimini kendileriyle yaşama şansı verdikleri için bir kere daha bu ortamda teşekkür etmek istiyorum.

Halkbank KOBİ web sitesinde dış ticarete ilişkin uzmanlık alanlarımla ilgili bilgilerimi sizlerle paylaşacağım.
 
İhracat da bir takım çalışmasıdır. Herkesin bilgisi ile, deneyimi ile elini taşın altına koyması taraftarıyım. Öğrencilerimin de bu felsefeyi içselleştirmelerine önem veriyorum. Bilgi paylaştıkça çoğalır ama önce bilgi ve öngörü sahibi olmak gerekir. Rakip diyerek bir araya gelmediğimiz diğer firmalarla iş birliğini, üniversitelerin ve araştırma kurumlarının kapısını çalmayı, çevremizdeki her türlü kaynağın katkısını almayı öğrenmemiz gerekiyor. Bunu yapmazsanız, örneğin, sizin hiç haberiniz yokken, diğer ülkeler hangi ülke firmasının hangi ülke firmasına hangi ürünü, hangi fiyata, ne zaman sattığını internet üzerinden düşük rakamlarla öğreniyor. Yazılarımda bu konuya da değineceğim.
 
2015’in artan ihracatında web sitemizden yararlanan KOBİ’lerin de olacağına inanıyorum. Başarılar...

Zeynep İyiler

Uzman Hakkında

Dr. Levent Özkardeş
Dış Ticaret

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümü’nden 2000 yılında mezun oldu. 2014 yılında ABD’de Boston Üniversitesi Çokuluslu Ticaret Yüksek Lisans Programı’nı tamamlayarak yüksek lisans derecesini aldı. Doktora derecesini 2020 yılında Yaşar Üniversitesi İşletme Anabilim Dalı’nda, “Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsünün (YYS) Firmaların Rekabet Yapısına Etkisi”ni konu alan tez çalışması ile tamamladı.

Meslek hayatına 2001 yılında gümrük müfettiş yardımcısı olarak başladı; 2005 yılında gümrük müfettişliğine, 2012 yılında da gümrük başmüfettişliğine atandı. Mesleğinde 18 yılı geride bıraktığı 2019’da başmüfettişlik görevinden ayrılarak önde gelen bir gümrük müşavirliği firmasında genel koordinatör olarak çalıştı. Özkardeş, 2021 yılı itibari ile kurucusu olduğu gümrük, dış ticaret denetim ve danışmanlık firması bünyesinde gümrük ve dış ticaret alanlarında eğitim, danışmanlık ve denetim hizmetleri vermekte, aynı zamanda yetkilendirilmiş gümrük müşavirliği yapmaktadır. Ayrıca Yaşar Üniversitesi Dış Ticaret Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak gümrük ve dış ticaret dersleri vermektedir.

İyi derecede İngilizce ve Almanca bilen, birçok dergide makaleleri yayımlanan, dış ticaret ile ilgili panellere konuşmacı olarak katılan Levent Özkardeş, dış ticaret ve gümrük alanlarında uzmanlaşmıştır.

Tüm Uzmanlar
Uzmanın Diğer Makaleleri