Cezayir’e İhracat

Yeni yılın ilk yazısına yeni müjdelerle başlamak isterdim. Ama nasip olmadı.

Yeni yıl Türkiye’nin ihracatında önemli yeri olan Cezayir’in ithalat yasaklarıyla başladı.

Türkiye’nin ihracat yaptığı ülke sıralamasında 2017 de 1,7 milyar dolar ihracatla 20. sırada olan Cezayir 851 istatistik pozisyonundaki ürünün ithalatını yasaklarken 129 istatistik pozisyonundaki ürüne de %30 ila %60 arasında değişen ithalat vergileri koydu. 1 Ocak 2018 tarihi itibarıyla uygulama yürürlüğe giriyor.

Cezayir’e ihracat yapan firmaların ivedilikle bu listeleri kontrol etmesi ve eğer liste kapsamı ürünlerin ihracatını yapmaktaysa alıcıyı bilgilendirmesi gerekmektedir.

Aksi takdirde giden mallar ülkeye giremeyecek ve gidiş-geliş navlun ücretleri zarara sebebiyet verecektir. Ayrıca üretilmiş ürünlerin ne olacağı, alıcı-satıcı arasındaki ödeme durumu anlaşmazlıkların davetiyesi olacaktır.

Bu Cezayir’in ithalat kısıtlayıcı ve korumacı bir adımı olmakla beraber Cezayir’in uyguladığı kur rejimi nedeniyle de oluşabilecek suistimalleri önlemek için atılmış bir adım gibi de görülmektedir.

Fakat bu durum da göstermiştir ki; nasıl ithalat mevzuat danışmanlığı almadan ithalat yapmak riskli bir işlemse artık ihracat danışmanlığı almadan ihracat yapmak da riskli bir işlem olmuştur.

200 civarı ülkenin olduğu bir dünyada her ülkenin ithalat mevzuatının bilinmesiyle ancak ihracat danışmanlığı verilebileceğinden, en sağlam kaynak Ekonomi Bakanlığı’nın ticaret ataşeliklerinden ilgili ülke mevzuatının takip edilmesidir.

Alıcılarla sözleşmeli çalışmak, transit geçiş ülkeleri ve ithalatçı ülkede mevzuat nedeniyle oluşan tüm risklerin alıcıya ait olduğunun sözleşmeye konulması çözüm olmasa da bir önlemdir.
 

Ali KARTAŞ

Uzman Hakkında

Dr. Levent Özkardeş
Dış Ticaret

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat Bölümü’nden 2000 yılında mezun oldu. 2014 yılında ABD’de Boston Üniversitesi Çokuluslu Ticaret Yüksek Lisans Programı’nı tamamlayarak yüksek lisans derecesini aldı. Doktora derecesini 2020 yılında Yaşar Üniversitesi İşletme Anabilim Dalı’nda, “Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsünün (YYS) Firmaların Rekabet Yapısına Etkisi”ni konu alan tez çalışması ile tamamladı.

Meslek hayatına 2001 yılında gümrük müfettiş yardımcısı olarak başladı; 2005 yılında gümrük müfettişliğine, 2012 yılında da gümrük başmüfettişliğine atandı. Mesleğinde 18 yılı geride bıraktığı 2019’da başmüfettişlik görevinden ayrılarak önde gelen bir gümrük müşavirliği firmasında genel koordinatör olarak çalıştı. Özkardeş, 2021 yılı itibari ile kurucusu olduğu gümrük, dış ticaret denetim ve danışmanlık firması bünyesinde gümrük ve dış ticaret alanlarında eğitim, danışmanlık ve denetim hizmetleri vermekte, aynı zamanda yetkilendirilmiş gümrük müşavirliği yapmaktadır. Ayrıca Yaşar Üniversitesi Dış Ticaret Bölümü’nde öğretim görevlisi olarak gümrük ve dış ticaret dersleri vermektedir.

İyi derecede İngilizce ve Almanca bilen, birçok dergide makaleleri yayımlanan, dış ticaret ile ilgili panellere konuşmacı olarak katılan Levent Özkardeş, dış ticaret ve gümrük alanlarında uzmanlaşmıştır.

Tüm Uzmanlar
Uzmanın Diğer Makaleleri