Kritik seçim süreci geçti ve böylece Türkiye'nin yeni yüzyılı başlamış oldu. İlk etapta hayat pahalılığı üstüne gidilecek şekilde planlanan yeni ekonomi programı, başta faizlerin ayarlanmasını sağlayacak ekip ve farklılaşan piyasa-hazine faizlerinin normalleştirilmesi üzerine kurgulanıyor.
Piyasa ve hazine faiz farklılaşmasının normalleşmesi ile kredi arzı da yeniden sağlıklı şekilde başlayabilecektir. Bu bağlamda TCMB'nin haftalık fonlama faizinin ayarlanması adına üç olasılık ön plana çıkıyor; %19.5, %24-%25 ve %30. Bu üç olasılığın amacı aynı olmakla birlikte piyasaya verilecek şok seviyeleri farklılık gösterecektir. Artık TCMB asli görevi olan fiyat istikrarına odaklanabilecek ve bu sayede de faiz-kur-enflasyon dengelenmesi sağlanabilecektir.
Bahsettiğimiz üç farklı senaryonun uygulanma şiddeti yabancı yatırımcı girişlerinin önünü açmasıyla birlikte kurda oluşan dengesizliğin de önünü alabilecektir. Üretici ve tüketici fiyatları arasında oluşan makasın giderek daralması ile çekirdek enflasyon da normalleşecektir. Başta Karadeniz gazı olmak üzere ülkenin farklı bölgelerinde bulunan enerji tedariği ile enerji faturası hafifletilerek cari dengede de iyileşme sağlanacaktır.
Fiyat gelişmeleri konusunda önemle dikkat edilmesi gereken tek husus gıda fiyatları olarak gözükmektedir; Ukrayna tahıl koridoru ile sağlanan bol mahsul ve düşük fiyatın çiftçileri de memnun edebilecek sübvansiyonlarla desteklenmesi orta vadede tarım politikasını olumlu destekleyerek gıda fiyatlarının kur ve dış alem fiyat oynaklıklarından etkilenmesini azaltabilecektir.
Vergi barışı ve verginin tabana yayılması konuları ise artık tek seferlik uygulamalardan çıkarılarak şeffaf bir ajandaya bağlanacak, böylece başta KOBİ'ler olmak üzere iş dünyasının önü açılacak, maliyetler daha doğru şekilde yönetilebilecektir.
Dr. K. Dağhan Gökçe
Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden lisans derecesi, ABD California Eyalet Üniversitesi ve UC Berkeley ortak programından işletme-iş idaresi alanında yüksek lisans, yine Boğaziçi Üniversitesi’nden ekonomi ve finans alanında yüksek lisans derecesine sahiptir. Gökçe, İstanbul Üniversitesi'nde finans doktora çalışmalarını 2016 yılında tamamlamıştır. Bilgi Üniversitesi’nde matematik finans dersleri veren K. Dağhan Gökçe, Nisan 2021’den bu yana Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Bununla birlikte makro-ekonomi alanında global piyasaları günlük olarak İngilizce, Fransızca, İtalyanca ve İspanyolca takip etmekte, global emtia piyasaları, hisse senetleri, vadeli ve türev piyasalar ile ilgili günlük yorumlarda bulunmaktadır. Boğaziçi Üniversitesi’nde risk yönetimi ve KOBİ danışmanlığı üzerine de çalışmalarda bulunmaktadır. Uzmanlık alanı politik-ekonomi, finansal yatırım ürünleri ve KOBİ risk danışmanlığıdır.
2002 yılında California İş Geliştirme Merkezi’nde Pazarlama Müdür Yardımcılığıyla başladığı kariyerine Fiat Auto’da Yedek Parça Ürünleri Pazarlama ve Satış Yöneticisi, makro ekonomi ve bölgesel gelişim alanlarında 23. Dönem TBMM Milletvekili Danışmanlığı, Hisar Şirketler Grubu’nda Finansal Yönetim, Forextraview dergisinde köşe yazarlığı, Turkey Tribune web sitesinde köşe yazarlığı ve yazarlık, Halkbank SMES Yatırım Danışmanlığı, Risk Turk’te Eğitim Danışmanlığı, Saxo Bank’ta Makro Ekonomist, Boğaziçi Üniversitesi’nde misafir öğretim üyeliği yaparak devam etmiştir. K. Dağhan Gökçe; Hisar Ev Aletleri ve Polathan Dayanıklı Tüketim şirketlerinde finans ve planlama sorumlusu, Turkey Tribune web sitesinde makro global ekonomi ve Merkez Bankası faaliyetleri ile ilgili köşe yazarıdır.
Sorunuz başarılı bir şekilde uzmanımıza gönderilmiştir. Uzmanımız en kısa zamanda sorunuza yanıt verecektir.