Varlık Sınıfı Olarak Hisse Senetleri

Küresel piyasaların geneline varlık sınıfları bazında baktığımızda, 2008 global krizinden bu yana istikrarlı şekilde getiri sağlayan tek bir varlık olduğunu görüyoruz; hisse senetleri ve borsalar. Diğer varlık sınıflarında aşırı hareketler dönem dönem oluşmuş olsa da 2008 kırılma yılı sonrası dalgalı hareketler sergilediğini görüyoruz. Örnek olarak 2019 yılının ikinci yarısından bu yana altın fiyatları üzerine hemen her alanda fiyat spekülasyonları görebiliyorsunuz; ancak altın fiyatları 2011 senesinde gördüğü zirve seviyeden hâlâ %25-%30 aşağıda fiyatlanmaya devam ediyor.

Son yıllarda popülerleşen dijital paralar tarafı ise altın ile kıyaslanmasına karşın altının fiyat dalgalanmalarının hem teknik hem de temel anlamda uzağında diyebiliriz. Sabit getiriler ve faiz tarafındaki fiyatlamalarda ise yine gelişmiş ülkeler tarafında benzer dalgalanmayı görmekteyiz; yükselmeye başlayan ve aşırı yükselmesi beklenen faiz seviyeleri ve sonrasında negatif faiz seviyelerinin daha da negatif olacağı ve ekonomileri deflasyona sürükleyeceği spekülasyonları yapılıyor.
 
Bahsettiğimiz hisse senedi ve borsalar bağlamında, başta ABD sermayesi olmak üzere kıyaslamalı diğer varlık sınıfı ürünlerinin fiyatlama örnekleri daha da çoğaltılabilir; ancak yeni bir 10 yıla girdiğimiz 2020 yılı başlarında sonuç ABD sermayesinin, sermaye sınıfının, şirketlerinin değerlemesi ve getirileri açılarından fazlaca değişmeyecektir. Tam da bu noktada ilginç olan bir diğer husus; 1 numaralı rezerv para olan ABD Doları’nın çökeceği gibi bir argümanın 2008 yılından bu yana sürekli gündeme gelmesidir. 2020 yılı itibarıyla eldeki verilere yani sonuçlara baktığımızda ABD rezerv para birimi çöküyor ya da ciddi değer kayıpları yaşıyor gibi anlam çıkarabilmek için ABD sermayesinin ve şirketlerinin parasal anlamda dünya genelinde aldığı gayrisafi milli hasıla, piyasa değeri, şirketlerin pazar payı, ticaretten aldığı pay gibi makro verilerde gerileme görüyor olmamız lazımdı; bilakis son durumda Çin hariç olarak bu makro verilerde sıralama anlamında sınıf atlayan herhangi bir ülke olmadığını görüyoruz.
 
Unutmayalım ki bahsettiğimiz hisse senetleri ve borsalar hem sermaye sınıfının hem de özel şirketlerin varlık değerlerini gösteren finansal unsurlardır ve zenginleşme diye tanımladığımız globalleşmenin en temel sonuç göstergelerindendir. Dolayısıyla varlık sınıflarındaki tarihsel akış ve fiyatlama, güncel durumda tek kutuplu dünyanın pekiştirilmesi gibi sonuçlar üretiyor; getiriler nezdinde, konsolide olan yapı ise hane halklarının dengeli ve adil gelir dağılımından kaynaklı taleplerinden çok finansal sistemin sermaye ve özel sektör ilişkisinin pekiştirilmesi doğrultusunda ilerliyor; teknolojik gelişim, 5G ve nesnelerin birbiriyle bağlantılı olduğu (IoT) dışsal ortam içerisinde.
 

Dr. Öğr. Üyesi K. Dağhan Gökçe

Uzman Hakkında

Dr. Öğr. Üyesi K. Dağhan Gökçe
Yatırım Danışmanlığı

Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden lisans derecesi, ABD California Eyalet Üniversitesi ve UC Berkeley ortak programından işletme-iş idaresi alanında yüksek lisans, yine Boğaziçi Üniversitesi’nden ekonomi ve finans alanında yüksek lisans derecesine sahiptir. Gökçe, İstanbul Üniversitesi'nde finans doktora çalışmalarını 2016 yılında tamamlamıştır. Bilgi Üniversitesi’nde matematik finans dersleri veren K. Dağhan Gökçe, Nisan 2021’den bu yana Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Bununla birlikte makro-ekonomi alanında global piyasaları günlük olarak İngilizce, Fransızca, İtalyanca ve İspanyolca takip etmekte, global emtia piyasaları, hisse senetleri, vadeli ve türev piyasalar ile ilgili günlük yorumlarda bulunmaktadır. Boğaziçi Üniversitesi’nde risk yönetimi ve KOBİ danışmanlığı üzerine de çalışmalarda bulunmaktadır. Uzmanlık alanı politik-ekonomi, finansal yatırım ürünleri ve KOBİ risk danışmanlığıdır.

 

2002 yılında California İş Geliştirme Merkezi’nde Pazarlama Müdür Yardımcılığıyla başladığı kariyerine Fiat Auto’da Yedek Parça Ürünleri Pazarlama ve Satış Yöneticisi, makro ekonomi ve bölgesel gelişim alanlarında 23. Dönem TBMM Milletvekili Danışmanlığı, Hisar Şirketler Grubu’nda Finansal Yönetim, Forextraview dergisinde köşe yazarlığı, Turkey Tribune web sitesinde köşe yazarlığı ve yazarlık, Halkbank SMES Yatırım Danışmanlığı, Risk Turk’te Eğitim Danışmanlığı, Saxo Bank’ta Makro Ekonomist, Boğaziçi Üniversitesi’nde misafir öğretim üyeliği yaparak devam etmiştir. K. Dağhan Gökçe; Hisar Ev Aletleri ve Polathan Dayanıklı Tüketim şirketlerinde finans ve planlama sorumlusu, Turkey Tribune web sitesinde makro global ekonomi ve Merkez Bankası faaliyetleri ile ilgili köşe yazarıdır.

Tüm Uzmanlar
Uzmanın Diğer Makaleleri