Vadeli İşlem Sözleşmelerine Konu Teşkil Eden Ürünler
Vadeli işlem sözleşmelerinin temel aldığı ürünler (veya varlıklar), genel bir sınıflamayla iki gruba ayrılabilir.
ii- Doğal kaynaklara dayalı vadeli işlem sözleşmeleri
Borsalar bünyesinde işlem gören vadeli enstrümanlar, standartlaştırılmış olmaları dolayısıyla tezgahüstü ürünlere göre çok daha az sayıda ve çeşitliliktedir. Ancak bu özellik nedeniyle borsalarda işlem hacmi ve dolayısıyla likidite, tezgahüstü piyasalara göre çok daha fazladır. Bunun doğal bir sonucu olarak da, piyasada ürünlerin gerçek fiyatını yansıtmakta en önemli gösterge olarak borsalar bünyesindeki piyasalarda oluşan fiyatlar dikkate alınmaktadır. Faize dayalı türev ürünlerin toplam işlem hacmindeki payı tezgahüstü piyasada % 67, borsalar bünyesinde çalışan organize piyasalardaki payı % 88 civarındadır. Diğer taraftan, tüm türev piyasalarda son yıllarda daha fazla kurumsal ve bireysel müşteri ağırlığı hissedilmekte, aracı kuruluşlar arasındaki portföy işlemlerinin payında azalma gözlemlenmektedir.
İMKB Vadeli İşlemler Piyasası
İMKB Vadeli İşlemler Piyasası’nda ilk ürün olarak fiziki teslimatı olmayan nakit TL uzlaşmaya dayalı döviz üzerine vadeli işlem sözleşmeleri (futures) işlem görmeye başlamıştır. Bunun en önemli nedeni, ülkemizde 2001 yılı Şubat ayından itibaren dalgalı kur politikasına geçilmiş olması ve bunun sonucunda piyasada ortaya çıkan gelişmelerin kontrol altına alınmaya ve
dövizin piyasalardaki seyrine istikrar kazandırılmaya çalışılmasıdır.
İlk aşamada döviz üzerine düzenlenen vadeli işlem sözleşmelerinin işlem görmesi nedeniyle, spot döviz piyasasında işlem gerçekleştirebilen bankalar üyeliğe kabul edilmiştir.
İşleyiş Esasları
Örnek olarak, İMKB Vadeli İşlemler Piyasası’nda işlem gören döviz üzerine vadeli işlem sözleşmesinin standart unsurları Borsa tarafından aşağıdaki şekilde belirlenmiştir:
Sözleşme Büyüklüğü: 10,000 $
Sözleşme Vadesi: Şubat, Nisan, Haziran, Ağustos, Ekim ve Aralık
Fiyat Adımı: 0.05 kuruş
Fiyat Marjı: % 25
Başlangıç Teminatı: 130 TL (düz pozisyon için)
Sürdürme Teminatı: Başlangıç teminatının % 75’i.
Vade Sonu: İlgili ayın son iş günü.
İlk İşlem Günü: Herhangi bir sözleşmenin son işlem gününden sonra gelen ilk iş günü
Son Gün Uzlaşma Fiyatı: Vade sonunda uzlaşma fiyatı, TCMB tarafından bir önceki işgününde saat 15:30 itibariyle açıklanan gösterge niteliğindeki döviz kuru üzerinden tespit edilir ve takas işlemleri tamamlanır.
Takasbank nezdinde açılan teminat hesapları gün sonunda oluşan uzlaşma fiyatı dikkate alınarak her gün sonunda piyasaya göre ayarlanmak suretiyle güncelleştirilmektedir. Hesaptaki teminat, başlangıçta yatırılan teminat seviyesinin % 75’ine veya daha altına düştüğü takdirde yatırımcıya “teminat tamamlama çağrısı” yapılmakta, teminatını yeniden başlangıç teminatı seviyesine çıkarması istenmektedir. Bu teminat çağrısı gün sonunda yapılabileceği gibi gerekli görüldüğü takdirde gün içinde de yapılabilmektedir.
Sistemin etkin olarak çalışmasını teminen kullanılan teminatlandırma sistemine ek olarak, piyasada sahip olunan pozisyonların kontrolü amacıyla üye ve hesap bazında mutlak ve oransal pozisyon limiti uygulaması da bulunmaktadır. Fiyat ve zaman önceliğinin geçerli olduğu alım-satım sisteminde, pasif olarak piyasaya bir kalemde girilebilecek emir büyüklüğü 100 kontrattır.
Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden lisans derecesi, ABD California Eyalet Üniversitesi ve UC Berkeley ortak programından işletme-iş idaresi alanında yüksek lisans, yine Boğaziçi Üniversitesi’nden ekonomi ve finans alanında yüksek lisans derecesine sahiptir. Gökçe, İstanbul Üniversitesi'nde finans doktora çalışmalarını 2016 yılında tamamlamıştır. Bilgi Üniversitesi’nde matematik finans dersleri veren K. Dağhan Gökçe, Nisan 2021’den bu yana Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Bununla birlikte makro-ekonomi alanında global piyasaları günlük olarak İngilizce, Fransızca, İtalyanca ve İspanyolca takip etmekte, global emtia piyasaları, hisse senetleri, vadeli ve türev piyasalar ile ilgili günlük yorumlarda bulunmaktadır. Boğaziçi Üniversitesi’nde risk yönetimi ve KOBİ danışmanlığı üzerine de çalışmalarda bulunmaktadır. Uzmanlık alanı politik-ekonomi, finansal yatırım ürünleri ve KOBİ risk danışmanlığıdır.
2002 yılında California İş Geliştirme Merkezi’nde Pazarlama Müdür Yardımcılığıyla başladığı kariyerine Fiat Auto’da Yedek Parça Ürünleri Pazarlama ve Satış Yöneticisi, makro ekonomi ve bölgesel gelişim alanlarında 23. Dönem TBMM Milletvekili Danışmanlığı, Hisar Şirketler Grubu’nda Finansal Yönetim, Forextraview dergisinde köşe yazarlığı, Turkey Tribune web sitesinde köşe yazarlığı ve yazarlık, Halkbank SMES Yatırım Danışmanlığı, Risk Turk’te Eğitim Danışmanlığı, Saxo Bank’ta Makro Ekonomist, Boğaziçi Üniversitesi’nde misafir öğretim üyeliği yaparak devam etmiştir. K. Dağhan Gökçe; Hisar Ev Aletleri ve Polathan Dayanıklı Tüketim şirketlerinde finans ve planlama sorumlusu, Turkey Tribune web sitesinde makro global ekonomi ve Merkez Bankası faaliyetleri ile ilgili köşe yazarıdır.
Sorunuz başarılı bir şekilde uzmanımıza gönderilmiştir. Uzmanımız en kısa zamanda sorunuza yanıt verecektir.