Türk Dış Politikası Hamleleri ve Ekonomik Bedel

Türk dış politikasında çok kritik yerlerden, seviyelerden geçiyoruz. Dolayısıyla ekonomideki, enflasyondaki ve özellikle kurdaki gelişmelerde son aşamalara geliyoruz. Başta Orta Doğu'daki gelişmelerle başlayan ve sonrasında Türkiye'nin etrafını gittikçe saran belirsizlik ortamı Türk dış politikasına da hamle yapma, açılım fırsatı verdi. Türk dış politikası hamleler yaptıkça, geçmişten kalan prangalar atılmaya başladıkça ekonomide de bedeller ödenmeye başlandı, hâlâ da sürüyor.

Özellikle 2011-2013 dönemindeki kırılmalar ve akabinde 2015-2016 döneminde netleşmeye başlayan dış politika yol haritası bedel anlamında ekonomide karşılıklarını yaşatmaya başladı. 2013 Mayıs ayında 1,75 seviyelerinden başlayan kur hareketi dönem dönem faiz hamleleriyle geçici olarak yavaşlasa da ödenen bedelin ağırlığı faiz silahını bile geride bıraktı. Sonuçta faizin ağırlığı makro ekonomide yavaşlamaya ve potansiyel altı büyümeye sirayet ederken kur artışları enflasyonda karşılık buldu.

2023 yılına girerken faiz ile ilgili gelişmeleri hemen hemen tamamen bertaraf etmiş olmakla birlikte kurda da artık bedel ödemenin sonlarına geliyoruz. 2023 seçim döneminin atlatılması ile birlikte kurda ve dolayısıyla enflasyonda normalleşmeleri gerçek anlamda görmeye başlayacağız. 2023 yaz aylarına kadar da geçilmesi gereken son eşikler 2023'ün ilk çeyreği, doğalgaz jeoekonomisi ve transiti, Ukrayna-Kafkaslar-Suriye hattının önleyici hamlelerle netleşmesi, Türkiye'nin gıda ve enerji konusunda Avrupa Birliği'ne uzattığı elin havada kalmaması, Doğu Akdeniz ve Mavi vatan konularında sıkı duruşun sürdürülmesi gibi... Bu eşikleri dengeli şekilde geçtiğimizde 2023 yaz ayları ve sonrasında hem kurda hem de enflasyonda artık tamamen normalleşen bir ülke olmaya doğru gideceğiz.

Dr. K. Dağhan Gökçe

Uzman Hakkında

Dr. Öğr. Üyesi K. Dağhan Gökçe
Yatırım Danışmanlığı

Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden lisans derecesi, ABD California Eyalet Üniversitesi ve UC Berkeley ortak programından işletme-iş idaresi alanında yüksek lisans, yine Boğaziçi Üniversitesi’nden ekonomi ve finans alanında yüksek lisans derecesine sahiptir. Gökçe, İstanbul Üniversitesi'nde finans doktora çalışmalarını 2016 yılında tamamlamıştır. Bilgi Üniversitesi’nde matematik finans dersleri veren K. Dağhan Gökçe, Nisan 2021’den bu yana Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Bununla birlikte makro-ekonomi alanında global piyasaları günlük olarak İngilizce, Fransızca, İtalyanca ve İspanyolca takip etmekte, global emtia piyasaları, hisse senetleri, vadeli ve türev piyasalar ile ilgili günlük yorumlarda bulunmaktadır. Boğaziçi Üniversitesi’nde risk yönetimi ve KOBİ danışmanlığı üzerine de çalışmalarda bulunmaktadır. Uzmanlık alanı politik-ekonomi, finansal yatırım ürünleri ve KOBİ risk danışmanlığıdır.

 

2002 yılında California İş Geliştirme Merkezi’nde Pazarlama Müdür Yardımcılığıyla başladığı kariyerine Fiat Auto’da Yedek Parça Ürünleri Pazarlama ve Satış Yöneticisi, makro ekonomi ve bölgesel gelişim alanlarında 23. Dönem TBMM Milletvekili Danışmanlığı, Hisar Şirketler Grubu’nda Finansal Yönetim, Forextraview dergisinde köşe yazarlığı, Turkey Tribune web sitesinde köşe yazarlığı ve yazarlık, Halkbank SMES Yatırım Danışmanlığı, Risk Turk’te Eğitim Danışmanlığı, Saxo Bank’ta Makro Ekonomist, Boğaziçi Üniversitesi’nde misafir öğretim üyeliği yaparak devam etmiştir. K. Dağhan Gökçe; Hisar Ev Aletleri ve Polathan Dayanıklı Tüketim şirketlerinde finans ve planlama sorumlusu, Turkey Tribune web sitesinde makro global ekonomi ve Merkez Bankası faaliyetleri ile ilgili köşe yazarıdır.

Tüm Uzmanlar
Uzmanın Diğer Makaleleri