TL Güncel Durum Değerlendirmesi

Ağustos ayının başında kurda başlayan sert yukarı yönlü hareket, devamındaki eylül-ekim aylarında yerini sert, hızlı ve hemen hemen sürekli düşüş trendine bıraktı. Fiyatlamalara baktığımızda ağustos ayında aşırı şekilde 10 gün içerisinde oluşan köpüğün 2-3 aylık süreç içerisinde geri verildiğini görüyoruz. Her ne kadar dış politika gelişmeleri üzerinden gitse de TL fiyatlaması, ekonomi yönetiminin yeni tasarruf programı ve Merkez Bankası’nın aldığı sert faiz hamlesi ve sıkı duruş TL pozitif ayrışma ve duruşta önemli pay sahibi konumunda. Eylül ayı başında açıklanan ağustos enflasyonu sonrası TCMB’nin verdiği sıkılaştırma sinyali ve aksiyon arkasından gelen yeni ekonomik programdaki gerçekçi yaklaşımlar ve ekim ayında yaşanan ABD-İran eksenindeki dış politika gelişmeleri ağustos ayında görülen 7’li seviyelerden kasım başında 5,30’lu seviyelere kadar taşıdı kuru. Kasım ayı başındaki havayı tüm bu gelişmeler altında değerlendirdiğimizde ABD ara seçimleri sonrası Trump ve Trump-FED ilişkisinin olası güvercin yansımalarını da eklediğimizde kur tarafında 5,0 seviyelerine doğru hareketin devam etmesi olası görünmekte. Özellikle Trump’ın faizler konusundaki hassasiyeti ve ABD dışı ticaret bölgelerinde görülen makro yavaşlama sinyali FED’in faiz artırımı konusunda çok daha dikkatli olmasını gerektiriyor. AB ve Çin ağırlıklı görülen momentum yavaşlaması çevre ülkelere de sirayet etmiş durumda. Ayrıca petrol fiyatlarında yeniden 60’lı seviyelere doğru geldiğimizi de düşündüğümüzde hem ABD enflasyon-faiz dinamikleri hem de gelişmekte olan ve enerji ithal eden ülkeler bağlamında ek olumlu yansımaları olacağı da hesaplarda bulunmalı.
 
Konjonktürel global gelişmeler ışığında TL tarafında aşağı yönlü risklerin ağır bastığını görüyoruz ancak yukarı yönlü risk tarafında en temel problemlerden biri fiyat geçişkenliği, iç piyasa fiyatlamaları ve fiyatlama davranışları. Bu bağlamda üretici fiyatları oldukça önemli. İthal ağırlıklı ürünlerin tüketiciye nasıl, ne şekilde ve nasıl bir hızda yansıtıldığının iyi tahlil edilmesi gerekiyor. TL faizleri tarafında yaklaşık 1.5 senedir dikkat çekmeye çalıştığımız fiyatlama ve ters verim eğrisi orta vadede TL üzerindeki en kritik risklerden. Bir yandan enflasyon trendinde yavaşlama ve hatta geri çekilme görebilecekken önümüzdeki aylarda ki bu durum 10 yıllık faizlerde olumlu şekilde yansıyor, kısa vadeli faizlerde henüz hala %20’nin üzerindeyiz. Kısa vadeli faizler de uzun vadeli faizler seviyesine gerilediğinde artık tam anlamıyla kurda normalleşmeden bahsediyor olabileceğiz. Kasım ve aralık ayları kurdaki oynaklık ve yön açısından belki de eylül-ekim aylarından daha da önemli diyebiliriz.

 

Dr. K. Dağhan Gökçe

Uzman Hakkında

Dr. Öğr. Üyesi K. Dağhan Gökçe
Yatırım Danışmanlığı

Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden lisans derecesi, ABD California Eyalet Üniversitesi ve UC Berkeley ortak programından işletme-iş idaresi alanında yüksek lisans, yine Boğaziçi Üniversitesi’nden ekonomi ve finans alanında yüksek lisans derecesine sahiptir. Gökçe, İstanbul Üniversitesi'nde finans doktora çalışmalarını 2016 yılında tamamlamıştır. Bilgi Üniversitesi’nde matematik finans dersleri veren K. Dağhan Gökçe, Nisan 2021’den bu yana Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Bununla birlikte makro-ekonomi alanında global piyasaları günlük olarak İngilizce, Fransızca, İtalyanca ve İspanyolca takip etmekte, global emtia piyasaları, hisse senetleri, vadeli ve türev piyasalar ile ilgili günlük yorumlarda bulunmaktadır. Boğaziçi Üniversitesi’nde risk yönetimi ve KOBİ danışmanlığı üzerine de çalışmalarda bulunmaktadır. Uzmanlık alanı politik-ekonomi, finansal yatırım ürünleri ve KOBİ risk danışmanlığıdır.

 

2002 yılında California İş Geliştirme Merkezi’nde Pazarlama Müdür Yardımcılığıyla başladığı kariyerine Fiat Auto’da Yedek Parça Ürünleri Pazarlama ve Satış Yöneticisi, makro ekonomi ve bölgesel gelişim alanlarında 23. Dönem TBMM Milletvekili Danışmanlığı, Hisar Şirketler Grubu’nda Finansal Yönetim, Forextraview dergisinde köşe yazarlığı, Turkey Tribune web sitesinde köşe yazarlığı ve yazarlık, Halkbank SMES Yatırım Danışmanlığı, Risk Turk’te Eğitim Danışmanlığı, Saxo Bank’ta Makro Ekonomist, Boğaziçi Üniversitesi’nde misafir öğretim üyeliği yaparak devam etmiştir. K. Dağhan Gökçe; Hisar Ev Aletleri ve Polathan Dayanıklı Tüketim şirketlerinde finans ve planlama sorumlusu, Turkey Tribune web sitesinde makro global ekonomi ve Merkez Bankası faaliyetleri ile ilgili köşe yazarıdır.

Tüm Uzmanlar
Uzmanın Diğer Makaleleri