TCMB ve Sadeleşme Politikası

FED, para politikasını normalleştirme yolunda devam ediyor. Piyasalar istikametten memnun. Peki ya TCMB? Görebildiğimiz kadarıyla piyasaların "görünmez eli", TCMB için sadeleşme sürecini başlattı. Bankalar başta gelmek üzere TL varlıklar şimdilik sadeleşmeden memnunlar.

Uzun süre boyunca FED'in para politikasını normalleştirmesinin Gelişmekte Olan Ülkeler (EM) için tahrip edici bir süreç olabileceğinden endişe ettik. Geldiğimiz noktada FED normalleşmeye yaklaştıkça EM'lerde taşlar yerine oturuyor.
 
Bankaların günlük borçlanma ihtiyacı azalmakta. Çünkü EM kurları toparlanıyor, forward kurlar aşağı geliyor ve swap kanalı üzerinden maliyetler azalıyor, likidite bollaşıyor.
 
TCMB'nin para politikasını daha fazla sıkılaştırması gerektiğini ya da öyle bir amaç içerisinde olduklarını düşünmüyoruz. TCMB'nin Açık Piyasa İşlemleri'ndeki fonlamanın tamamını 1 haftalık vadeli repo kanalıyla gerçekleştirme arzusu içerisinde olduğu görüşündeyiz.
 
EM algısı olumluya dönüştükçe yukarıda saydığımız dinamikle bankalar da kendiliğinden bir hafta vadeli borçlanmaya kaymakta. Likidite bollaştıkça bankaların daha pahalı günlük borçlanma maliyetine katlanmalarına ihtiyaç kalmıyor. Toplam fonlama miktarı azaldıkça ve maliyetler aşağı geldikçe TCMB de politika faizini artırabilir. Böylece koşullar sıkılaşmadan politika faizi (%7.50) güncel efektif fonlama maliyetine (%8.77) yaklaşmış olur ve iki faizli para politikası da tek faizli para politikası hâline gelir.
 
Önümüzdeki dönemde grafikte yalnızca gri renkli alanın kalması mümkündür. Gri renkli alan haftalık repo fonlamasını temsil etmekte. Kırmızı çizgi de %9 oranında sabitlenebilir. Kırmızı çizgi efektif fonlama maliyetini yansıtıyor. %9 oranındaki efektif fonlamanın bozulmakta olan enflasyon görünümü ile uyumlu olacağını düşünüyoruz. Aynı zamanda kırmızı çizginin kalp elektrosu görünümünden çıkıp düz bir çizgi hâline gelmesi gerekiyor. Malum, politika faizleri günden güne değişmez. Efektif fonlama maliyetinin politika faizinin kendisi hâline geldiği gün TCMB "sadeleşme"sini başarmış olacak.
 
 
K.Dağhan Gökçe

Uzman Hakkında

Dr. Öğr. Üyesi K. Dağhan Gökçe
Yatırım Danışmanlığı

Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden lisans derecesi, ABD California Eyalet Üniversitesi ve UC Berkeley ortak programından işletme-iş idaresi alanında yüksek lisans, yine Boğaziçi Üniversitesi’nden ekonomi ve finans alanında yüksek lisans derecesine sahiptir. Gökçe, İstanbul Üniversitesi'nde finans doktora çalışmalarını 2016 yılında tamamlamıştır. Bilgi Üniversitesi’nde matematik finans dersleri veren K. Dağhan Gökçe, Nisan 2021’den bu yana Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Bununla birlikte makro-ekonomi alanında global piyasaları günlük olarak İngilizce, Fransızca, İtalyanca ve İspanyolca takip etmekte, global emtia piyasaları, hisse senetleri, vadeli ve türev piyasalar ile ilgili günlük yorumlarda bulunmaktadır. Boğaziçi Üniversitesi’nde risk yönetimi ve KOBİ danışmanlığı üzerine de çalışmalarda bulunmaktadır. Uzmanlık alanı politik-ekonomi, finansal yatırım ürünleri ve KOBİ risk danışmanlığıdır.

 

2002 yılında California İş Geliştirme Merkezi’nde Pazarlama Müdür Yardımcılığıyla başladığı kariyerine Fiat Auto’da Yedek Parça Ürünleri Pazarlama ve Satış Yöneticisi, makro ekonomi ve bölgesel gelişim alanlarında 23. Dönem TBMM Milletvekili Danışmanlığı, Hisar Şirketler Grubu’nda Finansal Yönetim, Forextraview dergisinde köşe yazarlığı, Turkey Tribune web sitesinde köşe yazarlığı ve yazarlık, Halkbank SMES Yatırım Danışmanlığı, Risk Turk’te Eğitim Danışmanlığı, Saxo Bank’ta Makro Ekonomist, Boğaziçi Üniversitesi’nde misafir öğretim üyeliği yaparak devam etmiştir. K. Dağhan Gökçe; Hisar Ev Aletleri ve Polathan Dayanıklı Tüketim şirketlerinde finans ve planlama sorumlusu, Turkey Tribune web sitesinde makro global ekonomi ve Merkez Bankası faaliyetleri ile ilgili köşe yazarıdır.

Tüm Uzmanlar
Uzmanın Diğer Makaleleri