TCMB ve Faiz Baskısı Üzerine

TCMB’nin sert şekilde yaptığı faiz artışı sonrası kredibilite tartışmaları ekim başı itibari ile atlatılmış, ötelenmiş durumda. Eylül ayı enflasyonunun açıklanmasıyla birlikte ekim toplantısına yönelik beklentiler ise yeniden şekillenmeye başladı. Kısa vadeli faiz tarafı, ağustos ayındaki swap hamleleriyle %28’in üzerine çıkmıştı, TCMB faiz hamleleri sonrası ise %24’lere çekilip %26’lar seviyesinde fiyatlanmaya devam etmekte. Kısa ve uzun vadeli faizler arasındaki belirgin ters ilişki ise tüm bu gelişmeler altında hâlâ fiyatların içerisinde ve ciddi bir risk oluşturuyor kur adına. TCMB kredibilitesini faiz ve sıkı duruş ile daha da sağlamlaştırabilir, ancak bu duruş uzun vadeli faizlerde etkisini gösteriyor. Dolayısıyla kısa vadeli faizler düşmedikçe uzun vadeli faizlerin bastırılması TL fiyatlamalarda geçici rahatlama sağlıyor. TCMB’nin kısa vadeli faizler adına atacağı likidite adımları ise büyüme dengesi ve faiz kompozisyonuyla limitli etkiye sahip görünüyor.

Kurun geldiği yerler makro gerçekleri ve TCMB duruşunu yansıtmıyor, ancak kısa vadeli faiz fiyatlamaları 2017 yılından bu yana ters şok riskine sahip şekilde ve sürekli dikkat edilmesi gerekli. Kurun yeniden 5,50 altında dengelenmesi için kısa vadeli faize girişler olması ve bu durumun enflasyon beklentileriyle TCMB tarafından sürekli çıpalanmasını gerektiriyor. Faizler arasındaki bu dengesizlik düzelmedikçe maalesef ki kur ve dolayısıyla enflasyon ve faiz tarafında rahatlama görmemiz zor görünüyor.

2018 yılının son çeyreğine girerken bahsettiğim hassas dengeler üzerinden giden makro ekonomik gelişmeler politika söylemlerini ve gelişmelerini de yakından ilgilendiriyor. 2017 yılından bu yana fiyatlanmaya devam eden kısa vadeli risklerin sebebi iyice araştırılmalı ve para politikası buna göre yönlendirilmeli diye düşünüyorum. Aksi durumda TCMB üzerindeki faiz baskıları ekim ve aralık aylarında yine gündemde olacaktır.

Dr. K. Dağhan Gökçe

Uzman Hakkında

Dr. Öğr. Üyesi K. Dağhan Gökçe
Yatırım Danışmanlığı

Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden lisans derecesi, ABD California Eyalet Üniversitesi ve UC Berkeley ortak programından işletme-iş idaresi alanında yüksek lisans, yine Boğaziçi Üniversitesi’nden ekonomi ve finans alanında yüksek lisans derecesine sahiptir. Gökçe, İstanbul Üniversitesi'nde finans doktora çalışmalarını 2016 yılında tamamlamıştır. Bilgi Üniversitesi’nde matematik finans dersleri veren K. Dağhan Gökçe, Nisan 2021’den bu yana Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Bununla birlikte makro-ekonomi alanında global piyasaları günlük olarak İngilizce, Fransızca, İtalyanca ve İspanyolca takip etmekte, global emtia piyasaları, hisse senetleri, vadeli ve türev piyasalar ile ilgili günlük yorumlarda bulunmaktadır. Boğaziçi Üniversitesi’nde risk yönetimi ve KOBİ danışmanlığı üzerine de çalışmalarda bulunmaktadır. Uzmanlık alanı politik-ekonomi, finansal yatırım ürünleri ve KOBİ risk danışmanlığıdır.

 

2002 yılında California İş Geliştirme Merkezi’nde Pazarlama Müdür Yardımcılığıyla başladığı kariyerine Fiat Auto’da Yedek Parça Ürünleri Pazarlama ve Satış Yöneticisi, makro ekonomi ve bölgesel gelişim alanlarında 23. Dönem TBMM Milletvekili Danışmanlığı, Hisar Şirketler Grubu’nda Finansal Yönetim, Forextraview dergisinde köşe yazarlığı, Turkey Tribune web sitesinde köşe yazarlığı ve yazarlık, Halkbank SMES Yatırım Danışmanlığı, Risk Turk’te Eğitim Danışmanlığı, Saxo Bank’ta Makro Ekonomist, Boğaziçi Üniversitesi’nde misafir öğretim üyeliği yaparak devam etmiştir. K. Dağhan Gökçe; Hisar Ev Aletleri ve Polathan Dayanıklı Tüketim şirketlerinde finans ve planlama sorumlusu, Turkey Tribune web sitesinde makro global ekonomi ve Merkez Bankası faaliyetleri ile ilgili köşe yazarıdır.

Tüm Uzmanlar
Uzmanın Diğer Makaleleri