PPK Kararı ve Global Konjonktür

Mart başından itibaren yaşanan gelişmelere baktığımızda ECB ve FED tarafında parasal genişlemeye destek, faizler konusunda aksiyonların devamı yönünde piyasalara net mesaj ve emtiaların pozitif momentumunu görmüş olduk.

Geçen ayki G-20 zirvesinde alındığını düşündüğüm bu kararlarla ABD, Avrupa ve Japonya merkez bankalarının aralarında oluşan faiz makasının sürdürülemez şekilde genişlemesinin de önü alınmış oldu.

FED basın açıklamasında faiz artırımı konusunda frene basmaya hazır mesajı verirken, ECB ve BoJ da negatif faiz bölgesinde alınacak yol olduğunu ve piyasa dostu politikaları global toparlanma adına sürdüreceklerini tekrar vurguladılar.
 
Çin merkez bankası ve hükümeti ise kısa vadede oluşan bu konjonktüre faiz tarafında gevşetici politikalarla destek verdi.
 
Orta-uzun vadede işlerin hâlâ düzelmediği mesajı taşıyan bu açıklamalar, kısa vadede yumuşak algıyı ve dolayısıyla hisse senedi endekslerindeki risk iştahını olumlu etkileyerek S&P500’ü Ocak 2016’da en son görülen seviyelere doğru taşıdı, Petrol fiyatlarında ise $26 seviyelerinden $40’lara doğru toparlanma yaşanarak global büyüme adına resesyon tehlikesinin savuşturulması konusunda tetikleyici oldu.
 
Böylece tamamen majör merkez bankalarındaki aksiyonlarla geçen ilk çeyrek, global denklemde gelişmekte olan piyasalara da carry-trade yoluyla fon akışını da desteklemiş oldu.
 
USDTRY 200-günlük hareketli ortalamasının (2.89-2.8950) altına gelerek, yukarı yönlü fiyatlamalar baskılanır hale geldi.
İ
şte bu senaryo kapsamında düşünürsek ve Mart ayında ardı ardına alınan kararlara odaklanırsak TCMB’nin de TL stratejisi adına zaten hâlihazırda olumlu olan rüzgârın daha da netleşmesini beklediğini düşünüyorum. PPK’nin dikkat ettiği noktalar, bu seneki büyüme projeksiyonu, kendi modellemelerindeki çıktı açığı ve güncel reel efektif kur (99.5). Fon akışlarının carry mantığı gereği devamında TL daha da değerlenebilir. Bu noktada PPK’nin TL’nin denge seviyesini gözetmesi elindeki modellemelere bağlı, zira G.Afrika merkez bankasının yaptığı faiz artırım hamlesi, TL’nin faiz indirim beklentilerini frenlemekte. Ayrıca bu hafta özellikle DXY Dolar endeksi odaklı trade’lerde 95 seviyesinden tepki hareketleri mevcut.
 
Basitçe Taylor Rule’a bakarsak 5 ve 10 yıllık faizler %10-10.50 bandında. Enflasyonun overshoot ettiği mesafe 5'e 8.50 gibi yani 1.5 katsayıyla (-3.5)*1.5 = -5.25, GDP beklentisi ise %4.5 ortalamanın %1 altında yani 1 katsayısıyla (-1)*1 = -1
 
Toparlamak gerekirse fonlama faizi = %10-%10.50 + %5 hedef enflasyon + (-5.25) + (-1) = %8.75/ %9.25. (ortalama fonlama faizi 8.90 seviyelerinde güncel)
 
TL’nin verim eğrisine ve dolar swap hareketlerine baktığımızda ise teknik durumu teyit eden aşağı yönlü shift hareketi mevcut, Şubat ayından bu yana. TRY/USD swap curve’e ve risk fiyatlamalarına günlük ve haftalık olarak baktığımızda yine USDTRY için aşağı yönü işaret ediyor. Üst bandın 25 baz puan daralması PPK'nin bahsettiğimiz gelişmeleri kısa vadede pozitif gördüğünü teyit etmekte ancak orta-uzun vadede hala kırılgan bir zemindeyiz.

K. Dağhan Gökçe

Uzman Hakkında

Dr. Öğr. Üyesi K. Dağhan Gökçe
Yatırım Danışmanlığı

Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden lisans derecesi, ABD California Eyalet Üniversitesi ve UC Berkeley ortak programından işletme-iş idaresi alanında yüksek lisans, yine Boğaziçi Üniversitesi’nden ekonomi ve finans alanında yüksek lisans derecesine sahiptir. Gökçe, İstanbul Üniversitesi'nde finans doktora çalışmalarını 2016 yılında tamamlamıştır. Bilgi Üniversitesi’nde matematik finans dersleri veren K. Dağhan Gökçe, Nisan 2021’den bu yana Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Bununla birlikte makro-ekonomi alanında global piyasaları günlük olarak İngilizce, Fransızca, İtalyanca ve İspanyolca takip etmekte, global emtia piyasaları, hisse senetleri, vadeli ve türev piyasalar ile ilgili günlük yorumlarda bulunmaktadır. Boğaziçi Üniversitesi’nde risk yönetimi ve KOBİ danışmanlığı üzerine de çalışmalarda bulunmaktadır. Uzmanlık alanı politik-ekonomi, finansal yatırım ürünleri ve KOBİ risk danışmanlığıdır.

 

2002 yılında California İş Geliştirme Merkezi’nde Pazarlama Müdür Yardımcılığıyla başladığı kariyerine Fiat Auto’da Yedek Parça Ürünleri Pazarlama ve Satış Yöneticisi, makro ekonomi ve bölgesel gelişim alanlarında 23. Dönem TBMM Milletvekili Danışmanlığı, Hisar Şirketler Grubu’nda Finansal Yönetim, Forextraview dergisinde köşe yazarlığı, Turkey Tribune web sitesinde köşe yazarlığı ve yazarlık, Halkbank SMES Yatırım Danışmanlığı, Risk Turk’te Eğitim Danışmanlığı, Saxo Bank’ta Makro Ekonomist, Boğaziçi Üniversitesi’nde misafir öğretim üyeliği yaparak devam etmiştir. K. Dağhan Gökçe; Hisar Ev Aletleri ve Polathan Dayanıklı Tüketim şirketlerinde finans ve planlama sorumlusu, Turkey Tribune web sitesinde makro global ekonomi ve Merkez Bankası faaliyetleri ile ilgili köşe yazarıdır.

Tüm Uzmanlar
Uzmanın Diğer Makaleleri