Küresel Faizlerde Görünüm Üzerine...

Başta ABD hazine faizleri olmak üzere tüm majör piyasalarda kısa vadeli faizler yükselmeyi sürdürüyor. ABD üç aylık faizleri %5 sınırında, iki yıllık hazine faizi ise %5'i geçmiş durumda. Avro bölgesinde Almanya kısa vadeli hazine faizleri de %3'e yaklaştı. Dolayısıyla piyasa merkez bankalarının enflasyona karşı duruşlarında daha sert, şahin adımlar atması gerektiğinin sinyalini veriyor. Bu bağlamda enflasyona karşı hassas olan uzun vadeli hazine faizlerine baktığımızda kısa vadeli faizleri arkadan takip ettiğini görüyoruz yani hazine faizlerinin verim eğrisi bir resesyon fiyatlaması içinde ve merkez bankalarının aldığı önlemler ve çıpalama konularında tatmin olmuş değil diyebiliriz.

Mart ayları başlarında bahsettiğimiz bu faiz görüntüsü tüm diğer piyasaları ve finansal varlıkları önceler konumda, hâl böyle olunca hem resesyon riski hem de stagflasyon dediğimiz enflasyon ile reel büyüyememe olasılığı gündeme geliyor. Oldukça riskli bir görüntü ve olasılık olan bu duruma karşı majör merkez bankalarının yapabilecekleri sınırlı, zira mali politikalar ile koordineli yürütülmesi gereken bir durum bu ancak mali durum da Rusya-Ukrayna savaşı, pandemi, enflasyon vb. durumlardan dolayı oldukça gevşek gidiyor.

Para politikası sıkılaşırken mali politika eşlik edemediğinde ya resesyon ya da stagflasyon ile karşı karşıya kalma durumu oluşuyor. Enflasyona karşı önlemlerde faizler konusunda daha şahin olmak da yeterli olmayabiliyor çünkü temel gıda ve küresel tedarik zinciri hususlarında jeopolitik gelişmeler sebebiyle engellenemeyen, düzeltilemeyen gizli bir enflasyon dinamiği mevcut ve bu dinamiğin yanına mülteciler-göç problemleri, insan kaynağı arzında dengesizlik, iş gücü arz-talebinde düzensizlik gibi toplam faktör verimliliğini yakından ilgilendiren etkenler ekleniyor.

Dr. K. Dağhan Gökçe

08.03.2023

Uzman Hakkında

Dr. Öğr. Üyesi K. Dağhan Gökçe
Yatırım Danışmanlığı

Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden lisans derecesi, ABD California Eyalet Üniversitesi ve UC Berkeley ortak programından işletme-iş idaresi alanında yüksek lisans, yine Boğaziçi Üniversitesi’nden ekonomi ve finans alanında yüksek lisans derecesine sahiptir. Gökçe, İstanbul Üniversitesi'nde finans doktora çalışmalarını 2016 yılında tamamlamıştır. Bilgi Üniversitesi’nde matematik finans dersleri veren K. Dağhan Gökçe, Nisan 2021’den bu yana Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Bununla birlikte makro-ekonomi alanında global piyasaları günlük olarak İngilizce, Fransızca, İtalyanca ve İspanyolca takip etmekte, global emtia piyasaları, hisse senetleri, vadeli ve türev piyasalar ile ilgili günlük yorumlarda bulunmaktadır. Boğaziçi Üniversitesi’nde risk yönetimi ve KOBİ danışmanlığı üzerine de çalışmalarda bulunmaktadır. Uzmanlık alanı politik-ekonomi, finansal yatırım ürünleri ve KOBİ risk danışmanlığıdır.

 

2002 yılında California İş Geliştirme Merkezi’nde Pazarlama Müdür Yardımcılığıyla başladığı kariyerine Fiat Auto’da Yedek Parça Ürünleri Pazarlama ve Satış Yöneticisi, makro ekonomi ve bölgesel gelişim alanlarında 23. Dönem TBMM Milletvekili Danışmanlığı, Hisar Şirketler Grubu’nda Finansal Yönetim, Forextraview dergisinde köşe yazarlığı, Turkey Tribune web sitesinde köşe yazarlığı ve yazarlık, Halkbank SMES Yatırım Danışmanlığı, Risk Turk’te Eğitim Danışmanlığı, Saxo Bank’ta Makro Ekonomist, Boğaziçi Üniversitesi’nde misafir öğretim üyeliği yaparak devam etmiştir. K. Dağhan Gökçe; Hisar Ev Aletleri ve Polathan Dayanıklı Tüketim şirketlerinde finans ve planlama sorumlusu, Turkey Tribune web sitesinde makro global ekonomi ve Merkez Bankası faaliyetleri ile ilgili köşe yazarıdır.

Tüm Uzmanlar
Uzmanın Diğer Makaleleri