Küresel Enflasyon Fenomeni

2019 Kasım ayında Çin’de başlayan ve hemen ardında başta Avrupa olmak üzere tüm dünyaya yayılan pandeminin ekonomik sarsıntıları ve sancıları 2021 yılının son ayına girdiğimiz bugünlerde hâlâ sürüyor.

İlk etapta Asya’daki fabrikaların ve işletmelerin kapanmasıyla arz yönlü başlayan şoklar, devamında karantina önlemleri ile talep şoklarına dönüştü ve muazzam, depresif küresel bir ekonomik görünüm ortaya çıktı. Bahsettiğimiz görüntüde; ilk adımları tüm majör merkez bankaları faiz silahını kullanarak attı ve hızlıca faizleri ya sıfıra çekerek ya da indirerek pandeminin depresif şokunu hafifletmeye çalıştı. Hükümetler tarafında ise mali yardım ve teşvik paketleriyle pandeminin talep yönlü şokları azaltılmaya gayret edildi. Ayrıca küresel koordinasyon içerisinde pandemiye karşı aşı çalışmaları yürütüldü. Hem pandemiden hem de ekonomik depresif makro ortamdan çıkılmaya çalışıldı. Ancak son geldiğimiz noktada hem virüsün sürekli evrilen mutasyonları hem de makro ekonomiye enjekte edilen parasal ve mali desteklerin yarattığı enflasyon tartışmaları ve belirsizlikle karşı karşıya kaldık.

Son üç sene içerisinde yaşanan bu gelişmeler, 2019 öncesinde sıfır veya düşük faiz ortamı olmasaydı veya majör merkez bankalarının enflasyon hedefleri tutturulsaydı belki de farklı bir patikada ilerleyecekti. Fakat küresel çapta 2008’den bu yana gelişmiş ülkelerde uygulanan tüm politikalar bir türlü istenilen sonucu üretemiyor. Dolayısıyla faiz-enflasyon tartışmaları da bilindik kısır döngü içinde sürüyor. Bahsettiğimiz bu kısır döngü içerisinde bir yanda gevşek faiz ortamında emtialar sert yükseliş kaydederken diğer yanda arz yönlü şoklar devam ediyor; bir türlü ne enflasyon konusunda ne de denge faiz hadleri hususunda ortak bir görüş, politika oluşmuyor.

Sonuçta pandemi belirsizliğinin üstüne makro belirsizlik de ekleniyor ve özünde ekonomi dediğimiz teoriye dayanan yapı hemen hemen hipotetik bir deney ortamına dönüşüyor. En nihayetinde bunun ceremesini tüm halklar çekiyor. Zira enflasyon yok denilerek maaşlılara ya da emeklilere yansıtılan ücret artışları reel piyasada sermayenin getirisinin yanına bile yaklaşamıyor; özellikle orta sınıfın refah kaybı giderek artıyor.

Dr. K. Dağhan Gökçe

Uzman Hakkında

Dr. Öğr. Üyesi K. Dağhan Gökçe
Yatırım Danışmanlığı

Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden lisans derecesi, ABD California Eyalet Üniversitesi ve UC Berkeley ortak programından işletme-iş idaresi alanında yüksek lisans, yine Boğaziçi Üniversitesi’nden ekonomi ve finans alanında yüksek lisans derecesine sahiptir. Gökçe, İstanbul Üniversitesi'nde finans doktora çalışmalarını 2016 yılında tamamlamıştır. Bilgi Üniversitesi’nde matematik finans dersleri veren K. Dağhan Gökçe, Nisan 2021’den bu yana Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Bununla birlikte makro-ekonomi alanında global piyasaları günlük olarak İngilizce, Fransızca, İtalyanca ve İspanyolca takip etmekte, global emtia piyasaları, hisse senetleri, vadeli ve türev piyasalar ile ilgili günlük yorumlarda bulunmaktadır. Boğaziçi Üniversitesi’nde risk yönetimi ve KOBİ danışmanlığı üzerine de çalışmalarda bulunmaktadır. Uzmanlık alanı politik-ekonomi, finansal yatırım ürünleri ve KOBİ risk danışmanlığıdır.

 

2002 yılında California İş Geliştirme Merkezi’nde Pazarlama Müdür Yardımcılığıyla başladığı kariyerine Fiat Auto’da Yedek Parça Ürünleri Pazarlama ve Satış Yöneticisi, makro ekonomi ve bölgesel gelişim alanlarında 23. Dönem TBMM Milletvekili Danışmanlığı, Hisar Şirketler Grubu’nda Finansal Yönetim, Forextraview dergisinde köşe yazarlığı, Turkey Tribune web sitesinde köşe yazarlığı ve yazarlık, Halkbank SMES Yatırım Danışmanlığı, Risk Turk’te Eğitim Danışmanlığı, Saxo Bank’ta Makro Ekonomist, Boğaziçi Üniversitesi’nde misafir öğretim üyeliği yaparak devam etmiştir. K. Dağhan Gökçe; Hisar Ev Aletleri ve Polathan Dayanıklı Tüketim şirketlerinde finans ve planlama sorumlusu, Turkey Tribune web sitesinde makro global ekonomi ve Merkez Bankası faaliyetleri ile ilgili köşe yazarıdır.

Tüm Uzmanlar
Uzmanın Diğer Makaleleri