Küresel Belirsizlik

Kasım ayının başlarındayız ve küresel piyasalar başta ABD olmak üzere her geçen gün yeni zirveler deniyor. Bono ve tahvil piyasaları büyüme sarmalı, pandemi ve enflasyon tartışmaları altında yönsüz ve belirsiz durumda. ABD Doları ve EUR/USD paritesinde de tahvil piyasasına paralel belirsizlik hâkim. Öte yandan başta enerji olmak üzere tarım ürünleri ve genel emtia sınıfı aşırı bir beklenti, yükseliş dalgası içerisinde. Genel varlık sınıflarındaki görüntü bu şekildeyken Fed tarafında artık pandemi öncesine dönüş adına varlık alımlarının azaltılması tartışılıyor ve yeniden faiz artışının 2022 ya da 2023’e denk gelecek şekilde planlaması açık açık yapılıyor. Fed tarafındaki bu durum beraberinde enflasyon tartışmalarını, küresel tedarik zincirindeki belirsizliği, küresel büyümeye dair tartışmaları ve gelişmiş ekonomiler tarafında büyümeye yönelik yeni mali teşvik çalışmalarını getiriyor. 

Kasım ayındaki bu duruma ne taraftan bakarsak bakalım tam bir belirsizlik hâli...

Ne hisse fiyatlarındaki sürekli iyimser durum ne enerji ve tarım fiyatlarındaki şişkinlik ne de ABD Doları’ndan ABD dış politikasına dair gelişmeler henüz rayına oturmuş ve sürdürülebilir değil. Sistem II. Dünya Savaşı sonrası bu şekilde tasarlandığından para ve maliye politikaları yönünü bulamıyor, dolayısıyla piyasa da tam olarak neyi fiyatladığının farkında değil diyebilirim.

Yani temelden yoksun genel bir fiyatlama hâkim hemen hemen tüm varlık sınıflarında.

Tüm bu bahsettiğim belirsiz durum ise aslında tarihsel boyutta bakıldığında önemli değişimlerin arifesinde olduğumuzu gösteriyor. Bu değişimin gerekliliği 2008 krizinden bu yana giderek belirginleşmekteydi ve pandemi sonrası dünyada da artık genel bir kabul görmeye başladı. Sonuçta zaman ve teknoloji hızlı akıyor fakat sosyal boyutun küresel ölçekte değişimi zaman alıyor. 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                           Dr. K. Dağhan Gökçe

Uzman Hakkında

Dr. Öğr. Üyesi K. Dağhan Gökçe
Yatırım Danışmanlığı

Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden lisans derecesi, ABD California Eyalet Üniversitesi ve UC Berkeley ortak programından işletme-iş idaresi alanında yüksek lisans, yine Boğaziçi Üniversitesi’nden ekonomi ve finans alanında yüksek lisans derecesine sahiptir. Gökçe, İstanbul Üniversitesi'nde finans doktora çalışmalarını 2016 yılında tamamlamıştır. Bilgi Üniversitesi’nde matematik finans dersleri veren K. Dağhan Gökçe, Nisan 2021’den bu yana Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Bununla birlikte makro-ekonomi alanında global piyasaları günlük olarak İngilizce, Fransızca, İtalyanca ve İspanyolca takip etmekte, global emtia piyasaları, hisse senetleri, vadeli ve türev piyasalar ile ilgili günlük yorumlarda bulunmaktadır. Boğaziçi Üniversitesi’nde risk yönetimi ve KOBİ danışmanlığı üzerine de çalışmalarda bulunmaktadır. Uzmanlık alanı politik-ekonomi, finansal yatırım ürünleri ve KOBİ risk danışmanlığıdır.

 

2002 yılında California İş Geliştirme Merkezi’nde Pazarlama Müdür Yardımcılığıyla başladığı kariyerine Fiat Auto’da Yedek Parça Ürünleri Pazarlama ve Satış Yöneticisi, makro ekonomi ve bölgesel gelişim alanlarında 23. Dönem TBMM Milletvekili Danışmanlığı, Hisar Şirketler Grubu’nda Finansal Yönetim, Forextraview dergisinde köşe yazarlığı, Turkey Tribune web sitesinde köşe yazarlığı ve yazarlık, Halkbank SMES Yatırım Danışmanlığı, Risk Turk’te Eğitim Danışmanlığı, Saxo Bank’ta Makro Ekonomist, Boğaziçi Üniversitesi’nde misafir öğretim üyeliği yaparak devam etmiştir. K. Dağhan Gökçe; Hisar Ev Aletleri ve Polathan Dayanıklı Tüketim şirketlerinde finans ve planlama sorumlusu, Turkey Tribune web sitesinde makro global ekonomi ve Merkez Bankası faaliyetleri ile ilgili köşe yazarıdır.

Tüm Uzmanlar
Uzmanın Diğer Makaleleri