FED Belirsizliği Üzerine...

FED üyelerinin projeksiyonlarına baktığımızda büyüme trendini 2016 yılı için %2-%2.5 bandında bekledikleri görülüyor. 1. ve 2. çeyrek büyümesindeki son rakamları incelediğimizde ise yıllık ortalamanın %2-%2.5 bölgesine gelmesi için 3. ve 4. çeyreklerde büyüme ortalamasının %3.5-%4 bandında oluşması lazım.

3. çeyrek verilerine; özellikle hane halkı harcamalarına, perakende satışlara, dayanıklı tüketim ürünlerine, üretim ve istihdam gelişmelerine baktığımızda 3. çeyrek büyümesi 05 Eylül itibarıyla %3-%3.5 bandında görünüyor. Buraya kadar bir problem yok.

Enflasyon tarafındaki gelişmelerde ise USD’nin genel durumu ve petrol fiyatları enflasyona geçişkenlik bağlamında önemli. En son faiz artışı yapılan Aralık 2015’te DXY dolar endeksi 97.20-100 bandındaydı, güncel durumda 95.70-96 seviyelerinde; demek ki enflasyon hedefine pozitif katkı sağlamış. Yine problem yok.

Petrol fiyatları Aralık 2015’te 35-40 bandında iken, güncel durumda 45 seviyelerinde. Fiyat hedefi anlamında burada da sıkıntı yok görünüyor.

Sadece bu şekilde ABD verilerini piyasa gözüyle incelersek evet, USD pozitif pozisyon almak ve altın satmak anlaşılabilir. Her ne kadar 1 yıllık swap’lar üzerinden reel faiz hesabı yukarıdaki resmi onaylamasa da, ağırlık USD’ye verilebilir. (Grafik 1)

Resmin diğer yüzlerine bir bakalım… Euro bölgesine, Çin’e ve Japonya'ya…

Euro bölgesinde yıllık büyüme %1.6-%1.7 bandında ve değişiklik olmadı. Çin tarafı dengelenme çabası içerisinde, %6.5-%6.7 bandında devam ediyor. Japonya ise Aralık 2015 seviyelerinden geriye doğru gelmekte…

Bu bölgelerdeki makro data detaylarına girmeden, bu ülkelerle ilgili piyasa fiyatlamasını inceleyelim. Çin tarafı zaten Aralık 2015’te kur hareketlerini DXY endeksine bağlamıştı, dolayısıyla USD genel değişimiyle CNY/CNH hemen hemen aynı şekilde. Ancak Euro ve Japonya tarafı ise ters durumda ve USD değişimlerine karşı kurlarında değer kazanımı devam ediyor.

Neden kurları baz alıyorum?

1- Piyasa olanı fiyatlara tamamen yansıtır ve arbitraj imkânı yoktur teorik prensibi.
2- Lokal kurlarda değerlenme; aynen ABD’nin 2013’ten bu yana yaşadığı kur-fiyat geçişkenliği, dış denge ve dolayısıyla ana hedef büyüme denkleminde önemli bir yer tutuyor.
3- Nominal ve reel faiz farkları, temel değer tarafında lokal kurlarda dengeleniyor.
 
Peki, resmin bu tarafından bakıldığında FED ve faiz artışı nasıl bir olasılık olarak geliyor sizlere?

Piyasadaki ABD nominal faiz fiyatlamalarının neden Aralık 2015 seviyelerine göre %20 civarında aşağıda olduğunu anlayabiliyor musunuz? Veya neden Euro bölgesi düzelmeden, Çin dengeye oturmadan faiz artırımının hatalı olabileceğini?

Bu gerçekler altında genel USD fiyatlamasındaki aşırı bir sertleşme çok da olası, mantıklı görünmüyor. Aşırı gevşeme durumu ise EUR, JPY gibi pariteleri makro anlamda olumsuz etkileyecektir, geçişkenlik tarafında ve negatif faiz uygulamalarının planlanan getirisine negatif katkı yapacaktır.

20-21 Eylül’deki FED toplantısını, devamındaki BoJ hamlelerini bu bahsettiğim bakış açısı ve çerçevesi altında takip etmeye devam edeceğim…
 
Grafik 1: USD 1y1y swap fiyatlamaları ve USD-JPY-Altın ilişkisi
 
 
K. Dağhan Gökçe

Uzman Hakkında

Dr. Öğr. Üyesi K. Dağhan Gökçe
Yatırım Danışmanlığı

Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden lisans derecesi, ABD California Eyalet Üniversitesi ve UC Berkeley ortak programından işletme-iş idaresi alanında yüksek lisans, yine Boğaziçi Üniversitesi’nden ekonomi ve finans alanında yüksek lisans derecesine sahiptir. Gökçe, İstanbul Üniversitesi'nde finans doktora çalışmalarını 2016 yılında tamamlamıştır. Bilgi Üniversitesi’nde matematik finans dersleri veren K. Dağhan Gökçe, Nisan 2021’den bu yana Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Bununla birlikte makro-ekonomi alanında global piyasaları günlük olarak İngilizce, Fransızca, İtalyanca ve İspanyolca takip etmekte, global emtia piyasaları, hisse senetleri, vadeli ve türev piyasalar ile ilgili günlük yorumlarda bulunmaktadır. Boğaziçi Üniversitesi’nde risk yönetimi ve KOBİ danışmanlığı üzerine de çalışmalarda bulunmaktadır. Uzmanlık alanı politik-ekonomi, finansal yatırım ürünleri ve KOBİ risk danışmanlığıdır.

 

2002 yılında California İş Geliştirme Merkezi’nde Pazarlama Müdür Yardımcılığıyla başladığı kariyerine Fiat Auto’da Yedek Parça Ürünleri Pazarlama ve Satış Yöneticisi, makro ekonomi ve bölgesel gelişim alanlarında 23. Dönem TBMM Milletvekili Danışmanlığı, Hisar Şirketler Grubu’nda Finansal Yönetim, Forextraview dergisinde köşe yazarlığı, Turkey Tribune web sitesinde köşe yazarlığı ve yazarlık, Halkbank SMES Yatırım Danışmanlığı, Risk Turk’te Eğitim Danışmanlığı, Saxo Bank’ta Makro Ekonomist, Boğaziçi Üniversitesi’nde misafir öğretim üyeliği yaparak devam etmiştir. K. Dağhan Gökçe; Hisar Ev Aletleri ve Polathan Dayanıklı Tüketim şirketlerinde finans ve planlama sorumlusu, Turkey Tribune web sitesinde makro global ekonomi ve Merkez Bankası faaliyetleri ile ilgili köşe yazarıdır.

Tüm Uzmanlar
Uzmanın Diğer Makaleleri