Enflasyonla mücadele konusu hayati önemde bir husustur zira gelir dağılımının dengesizleşmesinden hayat pahalılığına, geçim derdinden millî varlıkların aşırı ucuzlamasına kadar birçok dengeyi bozabilen bir yapıya sahiptir.
Enflasyonla ilgili tarihten alınan bir diğer ders de bir kere kontrolden çıktığı zaman geriye, eskiye döndürülmesinin oldukça zaman aldığı ve acı reçeteler gerektirdiğidir. Dolayısıyla enflasyon konusunda başta Merkez Bankası’nın beklentileri çıpalaması, Hazine’nin de mali disiplin ve bütçe kontrolleri ile enflasyonla mücadeleye destek vermesi elzem konulardır. Merkez Bankası ve Hazine duruşlarıyla enflasyonla mücadele mesajlarını verdiklerinde reel piyasa da halk da millî paraya ve varlıklara sahip çıkar, TL ile gündelik hayatını geçirmeye odaklanır ve mikro-makro ekonomik dengenin büyüme yönlü sağlanması daha kolaylaşır.
Enflasyon konusunda genel akış yönü ve şekli böyleyken gelelim enflasyon konusunda alınabilecek önlemlere ve Merkez Bankası’nın elindeki aksiyon setine… Enflasyonla mücadelede Merkez Bankası’nın elinde birçok araç bulunmasına karşın en etkili araçların başında faiz gelmektedir. Bu noktada faiz tek başına yeterli olmayabilir zira Merkez Bankası’nın şeffaflığı, güvenilirliği, piyasaya verdiği mesajların arkasında durması reel hayatta faiz-enflasyon-kur üçlemesinin makro hedefler doğrultusunda oluşmasına katkıda bulunur. Bundan sonra sıra Hazine tarafına gelir; Hazine, kendisine verilen gelir ve harcama limitleri çerçevesinde Merkez Bankası’na destek olur, harcama limitlerine uyar, kamuda tasarruf planlarının etkinliğini denetler ve enflasyonla mücadeleye etkili şekilde yardımcı olur.
Özetle enflasyonla başta mücadele etmek çok daha belirgin ve kolay şartlara sahipken enflasyonu toparlamaya, önlemeye çalışmak tüm halk adına çok daha zorlu reçeteleri zorunlu kılar.
Dr. K. Dağhan Gökçe
08.09.2023
Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden lisans derecesi, ABD California Eyalet Üniversitesi ve UC Berkeley ortak programından işletme-iş idaresi alanında yüksek lisans, yine Boğaziçi Üniversitesi’nden ekonomi ve finans alanında yüksek lisans derecesine sahiptir. Gökçe, İstanbul Üniversitesi'nde finans doktora çalışmalarını 2016 yılında tamamlamıştır. Bilgi Üniversitesi’nde matematik finans dersleri veren K. Dağhan Gökçe, Nisan 2021’den bu yana Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Bununla birlikte makro-ekonomi alanında global piyasaları günlük olarak İngilizce, Fransızca, İtalyanca ve İspanyolca takip etmekte, global emtia piyasaları, hisse senetleri, vadeli ve türev piyasalar ile ilgili günlük yorumlarda bulunmaktadır. Boğaziçi Üniversitesi’nde risk yönetimi ve KOBİ danışmanlığı üzerine de çalışmalarda bulunmaktadır. Uzmanlık alanı politik-ekonomi, finansal yatırım ürünleri ve KOBİ risk danışmanlığıdır.
2002 yılında California İş Geliştirme Merkezi’nde Pazarlama Müdür Yardımcılığıyla başladığı kariyerine Fiat Auto’da Yedek Parça Ürünleri Pazarlama ve Satış Yöneticisi, makro ekonomi ve bölgesel gelişim alanlarında 23. Dönem TBMM Milletvekili Danışmanlığı, Hisar Şirketler Grubu’nda Finansal Yönetim, Forextraview dergisinde köşe yazarlığı, Turkey Tribune web sitesinde köşe yazarlığı ve yazarlık, Halkbank SMES Yatırım Danışmanlığı, Risk Turk’te Eğitim Danışmanlığı, Saxo Bank’ta Makro Ekonomist, Boğaziçi Üniversitesi’nde misafir öğretim üyeliği yaparak devam etmiştir. K. Dağhan Gökçe; Hisar Ev Aletleri ve Polathan Dayanıklı Tüketim şirketlerinde finans ve planlama sorumlusu, Turkey Tribune web sitesinde makro global ekonomi ve Merkez Bankası faaliyetleri ile ilgili köşe yazarıdır.
Sorunuz başarılı bir şekilde uzmanımıza gönderilmiştir. Uzmanımız en kısa zamanda sorunuza yanıt verecektir.