Borsa İstanbul ve Enflasyon

Borsa İstanbul Mart 2020'de başlayan pandemi tehlikesi ile 819 seviyelerinde dip yaptıktan sonra Mart 2021'de 1589 seviyesine kadar yükseldi. Ardından Ekim 2021'e kadar 1372'li seviyelere düzeltmesini yaptı ve artık pandemi tehlikesinin geçmeye başlamasıyla birlikte ara ara küçük çaplı geri çekilmelere karşın kuvvetli yükselişini sürdürerek Ocak 2023'te 5700'lere ulaştı. 2023 yılının Mayıs sonuna kadar seçim riskiyle ve Şubat 2023 depremiyle birlikte 4200-4300 bandına kadar geri çekilmeler yaşayan Borsa İstanbul 2023 Haziran ayında yeni ekonomi yönetimine ve anlayışına geçilmesiyle birlikte Eylül 2023'te 8403 ile tarihi zirvesini yenilemiş oldu.

Bundan sonrasına baktığımızda en kritik husus olarak enflasyonla mücadele konusu karşımıza çıkıyor. Dolayısıyla kur-faiz dengesinin oluşturulması 2023'ün son çeyreğine girilirken Borsa İstanbul adına önemli bir sınav teşkil ediyor. Yanı sıra EUR/USD paritesindeki gelişmelerle birlikte akaryakıt ve gıda fiyatlarında yeniden gözlemlenen sert artışlar da yine enflasyonla mücadele ve fiyat istikrarı açısından Borsa İstanbul'un temel fiyatlamasında riskler oluşturuyor.

Orta vadeli olarak önümüze baktığımızda; enflasyonla mücadelede başarı kazanılmaya başlanması ve kurda kısmen dengelenme oluşması ile BİST-100'de 6700-7000 bölgesine geri çekilmeler görülebilecekken, aksi durumda enflasyon olgusu ile birlikte Borsa İstanbul'da artık 10 binli seviyeler telaffuz edilmeye başlanacaktır. Amerikan Doları bazında en son 2011-2013 döneminde yakalanan 5 dolar seviyelerinden sonra BİST-100 endeksi kurdaki aşırı yükselişlerle birlikte 1 dolar seviyelerine kadar fiyatlamalar yaşamıştı, güncel durumda ise enflasyona ve kur artışlarına paralel 3 dolar dolaylarında seyrini sürdürüyor. Amerikan Doları olarak Borsa İstanbul fiyatlamasına baktığımızda hemen hemen orta noktalarda yani 3 dolar seviyelerinde olduğumuz göze çarpıyor. Dolayısıyla 2023'ün son çeyreği adına Borsa İstanbul'da bu seviyelerin üstü ya da altı olacağını başta yeni ekonomi yönetiminin enflasyonla mücadelesinin arkasında ne kadar somut adımlarla duracağı belirleyecektir.

Dr. K. Dağhan Gökçe

10.10.2023

Uzman Hakkında

Dr. Öğr. Üyesi K. Dağhan Gökçe
Yatırım Danışmanlığı

Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden lisans derecesi, ABD California Eyalet Üniversitesi ve UC Berkeley ortak programından işletme-iş idaresi alanında yüksek lisans, yine Boğaziçi Üniversitesi’nden ekonomi ve finans alanında yüksek lisans derecesine sahiptir. Gökçe, İstanbul Üniversitesi'nde finans doktora çalışmalarını 2016 yılında tamamlamıştır. Bilgi Üniversitesi’nde matematik finans dersleri veren K. Dağhan Gökçe, Nisan 2021’den bu yana Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Bununla birlikte makro-ekonomi alanında global piyasaları günlük olarak İngilizce, Fransızca, İtalyanca ve İspanyolca takip etmekte, global emtia piyasaları, hisse senetleri, vadeli ve türev piyasalar ile ilgili günlük yorumlarda bulunmaktadır. Boğaziçi Üniversitesi’nde risk yönetimi ve KOBİ danışmanlığı üzerine de çalışmalarda bulunmaktadır. Uzmanlık alanı politik-ekonomi, finansal yatırım ürünleri ve KOBİ risk danışmanlığıdır.

 

2002 yılında California İş Geliştirme Merkezi’nde Pazarlama Müdür Yardımcılığıyla başladığı kariyerine Fiat Auto’da Yedek Parça Ürünleri Pazarlama ve Satış Yöneticisi, makro ekonomi ve bölgesel gelişim alanlarında 23. Dönem TBMM Milletvekili Danışmanlığı, Hisar Şirketler Grubu’nda Finansal Yönetim, Forextraview dergisinde köşe yazarlığı, Turkey Tribune web sitesinde köşe yazarlığı ve yazarlık, Halkbank SMES Yatırım Danışmanlığı, Risk Turk’te Eğitim Danışmanlığı, Saxo Bank’ta Makro Ekonomist, Boğaziçi Üniversitesi’nde misafir öğretim üyeliği yaparak devam etmiştir. K. Dağhan Gökçe; Hisar Ev Aletleri ve Polathan Dayanıklı Tüketim şirketlerinde finans ve planlama sorumlusu, Turkey Tribune web sitesinde makro global ekonomi ve Merkez Bankası faaliyetleri ile ilgili köşe yazarıdır.

Tüm Uzmanlar
Uzmanın Diğer Makaleleri