Altın Fiyatlarındaki Gelişmeler

Dünyada aynı anda yaşanan gelişmeler yavaş yavaş Altın’ın ateşini yükseltiyor. Toparlanmaya çalışan ABD ekonomisi, Euro bölgesinde giderek etkisizleşen parasal genişleme, diğer para birimlerini baskılamaya çalışarak makus talihini değiştirme çabasında olan Japonya Merkez Bankası derken Altın yavaş yavaş gündemimizin başköşesine yerleşiyor. Altın fiyatlarındaki bu hareket piyasadaki şok dalgalarını absorbe etmede yatırımcıların ilk tercihi oluyor. (Ve tek tercihi de olacak gibi)

Altın fiyatlarındaki gelişmeler analistlerin tahminlerini alt üst ederek para birimleri arasındaki daimi tahtını giderek sağlamlaştırıyor. Bu trendin ne zaman sertleşeceğini kestiremeyen analistler $1000 sınırında geri sayım yapıyorlardı, 2015 senesinin Ağustos ayında. 3 haneli rakam telaffuzları dolaşıyordu ABD piyasalarında… Ancak evdeki hesap çarşıya uymadı. 2016’nın ilk çeyreğinde görülen ilk Altın fiyat tepkimesi, bir anda analistlere U dönüşü yaptırmaya yetti ama içinde bulunduğumuz Mayıs ayı kafaları karıştırmaya ve at gözlüklerini analistlere taktırmaya devam ediyor… Ekonomistlerden bahsetmeye bile gerek duymuyorum…

2015 senesinden gelen $1250 hedefimiz aşıldıktan sonra Nisan başında 2016 sene sonu hedefimizi $1400 olarak vermiştik. Sonrasında ABD ve Japonya Merkez Bankalarını izlemeye devam ederek Altın fiyatlarındaki hedefimizde çıtayı nereden çizmek gerektiğini kestirmeye çalıştık ve G-3 Merkez Bankacılarını dinlemeye, yeniden anlamaya odaklandık. Bulundukları pozisyon gereği ellerinde sadece para politikası olduğundan neleri değiştirebilirler irdeledik. Görüyoruz ki, para politikasının sınırlarını negatif bölgede çizmeye ve hiç girilmemiş sularda tek kolla yüzmeye çalışıyorlar…

Para politikasına destek ne olabilir peki?

Mali politika ve / veya ara çözüm helikopter para.

Mali politika olabilir diyorsak da G-3’lerin kamu borçluluk oranlarına hemen bakmamız gerekir. Brüt borcun gayrisafi milli hasılaya oranı Japonya için %250, ABD için %100, Almanya için %75 ve Euro bölgesi adına ise %85’ler mertebesinde.

Nasıl kaynak yaratılacak o zaman bu borçluluk seviyeleriyle?

Eskiden IMF’nin gelişmekte olan piyasalara "Aman para basmayın, borçlarınızı böyle kapatmayın, enflasyonu azdırırsınız." dediği aksiyonların tamamı şimdi bu bahsettiğimiz G-3’ler için neredeyse tek çıkış yolu. %2 fiyat seviyesini Tevrat’ın emirleri gibi ezberleyen ABD ekonomistleri ve merkez bankacıları, şimdi nominal %5 büyüme ve %2 enflasyonun yaratmasını bekledikleri %3 reel büyüme denklemlerinin temelini kafalarını karıştırarak kurcalarken, sosyal yansımaların ve marjinalleşmenin gerçekliğini de yavaş yavaş idrak etme aşamasındalar.

Bu arada FED faizlerine kafayı takmışken, bu yaratılması gereken borçların da faizini o yükselecek dediğiniz faizlerden hesaplayınız lütfen.
 
 
Tekrardan ve yeniden tüm bu anlattıklarımızı derleyip toparladıktan sonra Altın hedefimizi güncellemek kaçınılmazdı.

Temel analizde çıkış noktasını bulamadığımızdan ve bu ucu bucağı görünmeyen politikaların ne zaman sıfırlanacağını da kestiremediğimizden, dönem dönem Altın hedeflerimizi revize ediyoruz ve etmeye devam edeceğiz anlaşılan.

Minimum $1500 olarak 2017 Ocak beklentimizi ise tüm bu temel ve teknik analiz sonucunda oluşturuyoruz ve siz yatırımcılarımızla paylaşıyoruz.

Özellikle fiziksel Altın tarafındaki bireysel yatırımcılarımız içinse gram Altın beklentisini 124 TL’den 135 TL’ye çıkartıyoruz. (Altın ONS 4.250 TL)
 

K. Dağhan Gökçe

Uzman Hakkında

Dr. Öğr. Üyesi K. Dağhan Gökçe
Yatırım Danışmanlığı

Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden lisans derecesi, ABD California Eyalet Üniversitesi ve UC Berkeley ortak programından işletme-iş idaresi alanında yüksek lisans, yine Boğaziçi Üniversitesi’nden ekonomi ve finans alanında yüksek lisans derecesine sahiptir. Gökçe, İstanbul Üniversitesi'nde finans doktora çalışmalarını 2016 yılında tamamlamıştır. Bilgi Üniversitesi’nde matematik finans dersleri veren K. Dağhan Gökçe, Nisan 2021’den bu yana Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Bununla birlikte makro-ekonomi alanında global piyasaları günlük olarak İngilizce, Fransızca, İtalyanca ve İspanyolca takip etmekte, global emtia piyasaları, hisse senetleri, vadeli ve türev piyasalar ile ilgili günlük yorumlarda bulunmaktadır. Boğaziçi Üniversitesi’nde risk yönetimi ve KOBİ danışmanlığı üzerine de çalışmalarda bulunmaktadır. Uzmanlık alanı politik-ekonomi, finansal yatırım ürünleri ve KOBİ risk danışmanlığıdır.

 

2002 yılında California İş Geliştirme Merkezi’nde Pazarlama Müdür Yardımcılığıyla başladığı kariyerine Fiat Auto’da Yedek Parça Ürünleri Pazarlama ve Satış Yöneticisi, makro ekonomi ve bölgesel gelişim alanlarında 23. Dönem TBMM Milletvekili Danışmanlığı, Hisar Şirketler Grubu’nda Finansal Yönetim, Forextraview dergisinde köşe yazarlığı, Turkey Tribune web sitesinde köşe yazarlığı ve yazarlık, Halkbank SMES Yatırım Danışmanlığı, Risk Turk’te Eğitim Danışmanlığı, Saxo Bank’ta Makro Ekonomist, Boğaziçi Üniversitesi’nde misafir öğretim üyeliği yaparak devam etmiştir. K. Dağhan Gökçe; Hisar Ev Aletleri ve Polathan Dayanıklı Tüketim şirketlerinde finans ve planlama sorumlusu, Turkey Tribune web sitesinde makro global ekonomi ve Merkez Bankası faaliyetleri ile ilgili köşe yazarıdır.

Tüm Uzmanlar
Uzmanın Diğer Makaleleri