2023 yılına geçtiğimiz yıldan kalan Rusya-Ukrayna savaşı çıkmazı, jeopolitik belirsizlikler, enerji ve gıda enflasyonu dinamikleri ile başladık. Rusya-Ukrayna savaşı dikkat edilecek olursa dünya gündeminde alt sıralara geriledi, bunun sebebi ise ABD-Rusya arka kapı görüşmelerinin ve pazarlıklarının başlamış olması. Hâl böyle olunca konu medyadan da uzak kalıyor. Rusya-Ukrayna savaşında çıkabilecek en iyi sonuç kırmızı çizgi olan Kırım meselesinin ileri bir tarihe ötelenmesi. Rusya’nın referandum ile kendine bağladığı diğer bölgeler ise masada çözümlenebilecek nitelikte diyebiliriz.
Jeopolitik tarafta Rusya ve Çin merkezli olacak şekilde yeniden dönüşüm ve yeni oyunda basitçe yeniden yer kapmaca şeklinde özetleyebileceğimiz değişim sancıları sürüyor. ABD ve Birleşik Krallık merkezli Anglosfer dünya yeniden kurgulanan oyunda safları ve masadaki taşları yeniden belirlemeye çalışıyor.
Bahsettiğimiz jeopolitik belirsizlikte en kritik konu doğalgaz ve doğalgaz geçiş, transit, dağıtım hatlarının stabil şekilde tesis edilmesi. Tıpkı 1970’lerde olduğu gibi dışarıdan yönetilebilir şekilde OPEC tarzı bir oluşumdan bahsediyoruz. İşte bu oluşumun can damarı da Türkiye. Enerji ve gıda bazlı enflasyon dinamiklerinde kısmen G-7 ülkelerinin aldığı tavan fiyat karar, kısmen de iyi giden hava şartları ve sıcak bir kış ayı ile 2022’ye oranla daha dengeli bir görünüm hâkim. Tabii bu dengenin oluşmasında başta belirttiğimiz ABD-Rusya arka kapı görüşmeleri ile kalıcı ateşkesin tesis edilebilir olacağı umudu önemli bir yer tutuyor.
Özetle 2023 yılına zor şartlarda başladık diyebiliriz, gerçi belirsizlik iki yönlü bir husustur, hem negatif hem de pozitif gelişmelere gebe olabilir. Bu bağlamda net olan ise doğalgaz konusu ve bu işin can damarı olan Türkiye’dir.
Dr. K. Dağhan Gökçe
Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden lisans derecesi, ABD California Eyalet Üniversitesi ve UC Berkeley ortak programından işletme-iş idaresi alanında yüksek lisans, yine Boğaziçi Üniversitesi’nden ekonomi ve finans alanında yüksek lisans derecesine sahiptir. Gökçe, İstanbul Üniversitesi'nde finans doktora çalışmalarını 2016 yılında tamamlamıştır. Bilgi Üniversitesi’nde matematik finans dersleri veren K. Dağhan Gökçe, Nisan 2021’den bu yana Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Bununla birlikte makro-ekonomi alanında global piyasaları günlük olarak İngilizce, Fransızca, İtalyanca ve İspanyolca takip etmekte, global emtia piyasaları, hisse senetleri, vadeli ve türev piyasalar ile ilgili günlük yorumlarda bulunmaktadır. Boğaziçi Üniversitesi’nde risk yönetimi ve KOBİ danışmanlığı üzerine de çalışmalarda bulunmaktadır. Uzmanlık alanı politik-ekonomi, finansal yatırım ürünleri ve KOBİ risk danışmanlığıdır.
2002 yılında California İş Geliştirme Merkezi’nde Pazarlama Müdür Yardımcılığıyla başladığı kariyerine Fiat Auto’da Yedek Parça Ürünleri Pazarlama ve Satış Yöneticisi, makro ekonomi ve bölgesel gelişim alanlarında 23. Dönem TBMM Milletvekili Danışmanlığı, Hisar Şirketler Grubu’nda Finansal Yönetim, Forextraview dergisinde köşe yazarlığı, Turkey Tribune web sitesinde köşe yazarlığı ve yazarlık, Halkbank SMES Yatırım Danışmanlığı, Risk Turk’te Eğitim Danışmanlığı, Saxo Bank’ta Makro Ekonomist, Boğaziçi Üniversitesi’nde misafir öğretim üyeliği yaparak devam etmiştir. K. Dağhan Gökçe; Hisar Ev Aletleri ve Polathan Dayanıklı Tüketim şirketlerinde finans ve planlama sorumlusu, Turkey Tribune web sitesinde makro global ekonomi ve Merkez Bankası faaliyetleri ile ilgili köşe yazarıdır.
Sorunuz başarılı bir şekilde uzmanımıza gönderilmiştir. Uzmanımız en kısa zamanda sorunuza yanıt verecektir.