2019 Yılı Altın Ons Fiyatları

ABD Doları cinsi altın fiyatları ile ilgili 2019 senesine dair kararsızlık hâkim piyasada ve bu durum tahminlere de yansıyor. Yurt dışı piyasalarda yıllık tahmin aralıklarına baktığımızda 1250$ seviyelerinden 1500$’lara kadar fiyatlama beklentisi hâkim durumda. Türkiye’deki altın potansiyelini sık sık vurguladığımızdan dolayı altın ons fiyatları ile ilgili de beklentilerimizi hem temel hem teknik hem de vadeli piyasa pozisyonlarından yola çıkarak sizlere aktarmaya çalışacağım.
 
Temel açıdan bakıldığında başta Fed faizleri ve patikası olmak üzere ABD Dolar endeksi, ABD reel faizleri ile ABD Başkanı’nın ve ABD hazinesinin ABD Doları’na dair yaklaşımları önemli bir yer tutuyor. Yanı sıra ABD-Çin ticaret gelişmelerinde Çin Yuanı’nın rolü ve değeri, piyasa fiyatlaması olarak Japon Yeni, İsviçre Frankı, İngiliz Sterlini gibi unsurlar da altın ons fiyatlarında rol oynuyor. Özellikle ABD Başkanı’nın Fed ve ABD Doları üzerine kurulu emtia piyasaları üzerindeki etkisi düşünüldüğünde, ABD Başkanı’nın temel noktalarını ABD dış politikasına paralel şekilde anlayabilmek, altın ons fiyatlarına dair kritik noktalardan. Bu bağlamda ABD Başkanı’nın petrol fiyatlarına hassasiyeti hem ABD enflasyon-faiz dinamikleri hem de İran ve Orta Doğu politikası açılarından oldukça önemli. Petrol fiyatlarındaki bu hassasiyet ise emtia özelliği de taşıyan altın açısından yukarı yönlü baskılayıcı bir unsur.
 
Çin Yuanı tarafında ise ek gümrük vergilerinin %10’dan %25’e yükseltilip yükseltilemeyeceği bir diğer kritik konu. Zira gümrük vergilerinin etkileri vergi oranınca kurda değer kaybı bulduğunda etkilerinin nötrlenmesi gibi bir olasılık var. Bu olasılık Çin Yuanı’nın ABD Doları’na karşı 7,0 seviyesini geçmesine ve altın ons fiyatlarının aşağı yönlü baskılanmasına sebep olabilir. Altın ons fiyat etki sıralamasında kısmen de olsa belirleyici olan Japonya ve İsviçre ekonomilerinin makro durumu sebebi ise bu ülke kurlarının piyasada altına alternatif olarak değerlendirilmesi ve pozitif korelasyona sahip olması. Temel taraftaki yön durumunu toparlamak gerekirse ABD Başkanı’nın ABD Dolar endeksine ve petrol fiyatlarına dair hassasiyeti altın, petrol ve ABD Dolar endeksi fiyatlarında belirli bir bant aralığına işaret ederken, Çin ile anlaşamama durumu altın fiyatlarında aşağı yönlü hareket olasılığının artmasına sebep olabilir. Brexit’in anlaşmasız oluşması ve/veya Japon Yeni, İsviçre Frankı’ndaki makro bozukluklar ise altın fiyatlarında yukarı yönlü olasılığın ağırlığını işaret ediyor.
 
2019 yılında küresel piyasalardaki ana konuların belirsizliği altın ons fiyatlarının da temel yaklaşımda geniş bant aralığında dalgalanmasının en önemli sebebi ancak piyasa fiyatlamalarına baktığımızda ABD Başkanı’nın ve ABD hazinesinin yaklaşımları altın fiyatlarının yönü konusunda ağırlığa sahip. Bu bakış açısı altında WTI petrol fiyatlarının ABD tarafından ortalama 50$ civarında oluşturulmaya çalışıldığını, ABD stratejik rezervlerinin ortalama maliyetinin ise 30$ altında olduğunu düşündüğümüzde 1970 sonrası tarihsel perspektifte altın/petrol rasyosunun oturduğu patikada altın ons fiyatlarının 1365$-1375$ bandını 2016 yılından bu yana 3. kez deneyip geçmesi, en azından 2019’un ilk yarısında oldukça zor görünüyor. Yanı sıra ABD Başkanı’nın Çin ile ticaret müzakerelerinin yanında AB ve özellikle Almanya üzerinden yeni bir cephe açma olasılığını da göz önüne aldığımızda ABD Dolar endeksinin belirli bir bantta dalgalanmasını beklememiz lazım. (Geniş bant DXY 94-98) Bu bant varsayımı altında da altın fiyatlarının 2019 yılı teknik görüntüsünde ortalama (1300$) ve medyan noktalarına (1280$-1287$) kadar çekilme olasılığı mevcut. Vadeli piyasa pozisyonlarında ise durum verdiğimiz teknik görüntüyü teyit ediyor.
 
2019 yılının ikinci yarısında yeniden değerlendirme yapma imkânı bulacağız, ilk yarısı içinse siyasi ve jeo-politik belirsizlikler altında ağırlıklı görünen durum 1290$-1300$ ortalama seviyelerinde dalgalanma olacağı yönünde. Mart-nisan ayları içerisinde 1365$-1375$ bandının test edilmesi oldukça olası görünürken, aşağı yönlü düzeltmelerde ve satışlarda 1270$-1280$ bölgesi kuvvetli destek seviyeleri durumunda.

 

Uzman Hakkında

Dr. Öğr. Üyesi K. Dağhan Gökçe
Yatırım Danışmanlığı

Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden lisans derecesi, ABD California Eyalet Üniversitesi ve UC Berkeley ortak programından işletme-iş idaresi alanında yüksek lisans, yine Boğaziçi Üniversitesi’nden ekonomi ve finans alanında yüksek lisans derecesine sahiptir. Gökçe, İstanbul Üniversitesi'nde finans doktora çalışmalarını 2016 yılında tamamlamıştır. Bilgi Üniversitesi’nde matematik finans dersleri veren K. Dağhan Gökçe, Nisan 2021’den bu yana Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapmaktadır. Bununla birlikte makro-ekonomi alanında global piyasaları günlük olarak İngilizce, Fransızca, İtalyanca ve İspanyolca takip etmekte, global emtia piyasaları, hisse senetleri, vadeli ve türev piyasalar ile ilgili günlük yorumlarda bulunmaktadır. Boğaziçi Üniversitesi’nde risk yönetimi ve KOBİ danışmanlığı üzerine de çalışmalarda bulunmaktadır. Uzmanlık alanı politik-ekonomi, finansal yatırım ürünleri ve KOBİ risk danışmanlığıdır.

 

2002 yılında California İş Geliştirme Merkezi’nde Pazarlama Müdür Yardımcılığıyla başladığı kariyerine Fiat Auto’da Yedek Parça Ürünleri Pazarlama ve Satış Yöneticisi, makro ekonomi ve bölgesel gelişim alanlarında 23. Dönem TBMM Milletvekili Danışmanlığı, Hisar Şirketler Grubu’nda Finansal Yönetim, Forextraview dergisinde köşe yazarlığı, Turkey Tribune web sitesinde köşe yazarlığı ve yazarlık, Halkbank SMES Yatırım Danışmanlığı, Risk Turk’te Eğitim Danışmanlığı, Saxo Bank’ta Makro Ekonomist, Boğaziçi Üniversitesi’nde misafir öğretim üyeliği yaparak devam etmiştir. K. Dağhan Gökçe; Hisar Ev Aletleri ve Polathan Dayanıklı Tüketim şirketlerinde finans ve planlama sorumlusu, Turkey Tribune web sitesinde makro global ekonomi ve Merkez Bankası faaliyetleri ile ilgili köşe yazarıdır.

Tüm Uzmanlar
Uzmanın Diğer Makaleleri