2025 yılı, küresel ekonomi ve jeopolitik dengeler açısından önemli kırılma noktalarını barındıran bir yıl olacak. Donald Trump’ın ABD Başkanlığına dönüşü, mevcut uluslararası düzen üzerinde yeni dalgalanmalar yaratırken, yapay zeka, sürdürülebilirlik ve korumacılık gibi faktörler ekonomik ve siyasi dinamikleri yeniden şekillendirecek. Bu makalede, belirtilen beklentiler ışığında 2025’in olası ekonomik ve jeopolitik görünümleri ele alınmaktadır.
Jeopolitik Görünüm: Denge Arayışı
ABD ve Büyük Güçlerin Politikaları
Asya’da Çin’in Rolü
Ekonomik Görünüm: Dönüşümün Eşiğinde
Sürdürülebilirlik ve Yeşil Dönüşüm
Teknolojik Gelişmeler
Ekonomik ve Jeopolitik Riskler
Korumacılık ve Ticaret Gerilimleri
ABD ve Avrupa’da artan korumacılık politikaları, küresel tedarik zincirlerini zorlayabilir. Serbest ticaretin gerilemesi, özellikle gelişmekte olan ülkelerin ekonomik büyümesini olumsuz etkileyebilir.
Göç ve İnsan Hareketliliği
Küresel göç, savaşlar, iklim felaketleri ve ekonomik eşitsizlikler nedeniyle hızlanacak. Özellikle Avrupa ve ABD, artan göç dalgaları karşısında politik ve sosyal uyum sorunlarıyla karşı karşıya kalabilir.
Türkiye’nin Rolü ve Stratejik Öneriler
Türkiye,2025 yılında hem jeopolitik hem de ekonomik anlamda önemli bir konumda olacaktır. Avrupa, Orta Doğu ve Asya arasında bir köprü görevi gören Türkiye için stratejik öneriler şunlardır:
Sonuç
2025 yılı, küresel ekonomide ve jeopolitik dengelerde köklü değişimlerin yaşanacağı bir yıl olacaktır. Türkiye’nin bu dönemde proaktif, esnek ve yenilikçi stratejiler geliştirmesi hem bölgesel hem de küresel ölçekte fırsatlardan faydalanmasını sağlayabilir. Doğru adımlar atıldığında Türkiye’nin hem ekonomik büyümesini sürdürmesi hem de bölgesel bir güç olarak etkisini artırması mümkündür.
Dr. Selim Süleyman
30.12.2024
Sakarya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü’nden 2005 yılında mezun oldu. 2006 yılında İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde Uluslararası Ticaret Bölümü’nde yüksek lisansa başlayan Süleyman, 2007 yılında mezun oldu. 2008 yılında İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Anabilim dalında başladığı doktora eğitimini, “Merkez Bankası Para Politikalarının Kredi Kanalıyla İmalat Sanayi Sektöründe Faaliyet Gösteren KOBİ’lerin Bilançosuna Etkisi” konulu tez çalışması ile 2013 yılında tamamladı. Hâlihazırda çeşitli üniversitelerde iktisat, işletme ve yöneticilik konularında Yüksek Lisans dersleri veriyor.
2006 yılında İstanbul Ticaret Odası KOBİ Araştırma ve Geliştirme Şubesinde iş hayatına başlayan Süleyman, 2009 Aralık ayından 2013 Temmuz ayına kadar çalıştığı kurumda KOBİ Araştırma Servisi şefi olarak çalışmalarını sürdürdü. Bu süre zarfında 340 bin üyesi olan ve bu üyelerin % 99’unun KOBİ niteliğinde olan firmalarla ilgili eğitimlerde, projelerde bilgilendirme seminerleri ve araştırmalarda bulundu.
Sorunuz başarılı bir şekilde uzmanımıza gönderilmiştir. Uzmanımız en kısa zamanda sorunuza yanıt verecektir.