Stage-Co’nun şimdiye kadar yaptığı etkinlikler neler?
Stage-Co henüz çok genç bir oluşum, 6 haftada bir yaptığımız etkinliklerle o etkinlik için seçtiğimiz konuda uzman 3 konuşmacımızın vizyon kazandırıcı sunumları ve takip eden bir networking zamanımız oluyor. Son olarak 22 Ekim’de, Maslak Urban Station’da ‘Türkiye’de Oyun Yapmak’ konulu etkinliğimizi gerçekleştirdik, dijital oyun konusunda dünya çapında bir isim olan Mevlüt Dinç’in açılış konuşması ve 3 startup dijital oyun firmasının sunumları ile devam ettik. Bu etkinliklerimiz düzenli olarak sürerken, zaman zaman farklı formatlarda eğitim ve belli konularda uzmanlaşmaya dönük etkinliklerimiz de olacak.
Şu anda İzmir ve Ankara temsilcilikleri ile etkinliklerimizi yaygınlaştırmaya başlıyoruz, 2014 senesinde farklı şehirlerdeki girişimcilerle de temasımız yoğunlaşacak. Böylece, ilgili kişi ve kurumlar hem tecrübelerini paylaşıp, hem de aslında neye ihtiyaçları olduğunu daha rahat belirleyebilecekler.
Doğru yatırımcının doğru girişimci ile buluşması önemli... Bu buluşmayı nasıl sağlıyorsunuz?
Doğru kişi veya doğru firma ile buluşmak her zaman kolay olmaz, bunun için de her zaman işleyen mucizevi bir yöntem de maalesef yok. Ancak saman yığınında iğne aramaya benzeyen bu işte, en azından o saman yığınını küçülterek sürecin kısalmasını ve doğru kişilerin bir araya gelmesini sağlıyoruz. Stage-Co’nun amacı tam olarak, girişimcilik ekosistemindeki benzer şekilde düşünen oyuncuların (startup firmalar, yatırımcılar ve mentorlar) bir araya gelmesini ve birbirlerini tanıyıp eşleşmesini sağlamak. Stage-Co, eşleştirme yapmak için doğrudan bir rol üstlenmeyi tercih etmez, ancak etkinlikler, eğitimler ve networking seansları ile bu eşleşmenin olmasını sağlayacak ortamı yaratır. Bunu da Coworking-Cocreation-Collaboration (birlikte çalışma, birlikte yaratma, işbirliği yapma) prensiplerine dayanarak başarıyoruz.
Türkiye'deki girişimciliği nasıl değerlendiriyorsunuz?Türkiye’de girişimcilik, dünyadaki gelişim hızına bakarsak yeni yeni hızlanmakta, filiz vermekte. En önemli eksiklik ise innovasyon, özellikle mobil uygulamalar alanında daha özgün fikirlere ihtiyaç var. Girişimcilere pek çok tavsiye vermek mümkündür, ancak en önemli ve önceliklisi, gerçekleştirilebilir bir proje planı ile, gerçek sorunlara ve bunların gerçek çözümlerine odaklanmalarıdır.
Başlangıç aşaması çok zorlu geçeceğinden, çok sağlam bir ekip kurmak son derece önemlidir ve çok güçlü olmayı gerektirir. Artık girişimcilik dünyasında projelerin hazırlanmasına destek olacak pek çok farklı yapı bulunuyor, girişimcilere düşen bunları mümkün olduğunca takip etmek, fırsatların farkında olmak. Motivasyonu korumanın ve odağını kaybetmemenin önemini ayrıca anlatmaya gerek yok, bu yolculuk her zaman yüksek moralle ilerlemeyi gerektirir. Ve tabii son olarak, başarısızlık da bu sürecin bir parçası ve aslında tecrübe kazanmanın da en büyük temelidir. Bundan korkmamak gerekir.
Yatırımcı ve girişimcileri bir araya getirmek için talep ettiğiniz bir ücret var mı?
Stage-Co’nun 6 haftada bir yaptığı düzenli etkinlikler için katılımcılardan herhangi bir ücret alınmaz. Tamamen sponsorluklar ile yürüyen bu sistemde mekan sponsorumuz Urban Station bize çok yardımcı oldu. Bundan sonra da katılımcılarımıza farklı imkanlar tanıyabilmek, onlara farklı tecrübeler yaşatmak için sponsorluklarla ilerlemeye devam edeceğiz. Stage-Co Mentorluk Okulu, 2014’te planladığımız UX okulu ve mobil ve dijtal dünyayı hareketlendirecek farklı kurs ve kamplarımız için gene sponsorluklardan faydalanarak minimum ücretlerle girişimcilere destek olmayı hedefliyoruz. Mentorluk hizmetinin ise, doğası gereği ücret karşılığı yapılması gerekiyor, Stage-co bünyesindeki mentorlarla çalışmak da girişimci firmaların aksi takdirde erişimlerinde olmayacak bilgi, bağlantı ve tecrübe açısından çok değerli bir katkı.