Tiyatroculuktan turizme geçti, 30 yaşında uluslararası bir okulun Türkiye başkanı oldu
Tiyatroculuktan turizme geçip bu alanda da uluslararası bir okulu Türkiye’ye getiren Ali Doğan Çamak, “Süreç zorluydu, birçok bürokratik engel aştık” diyor. Çamak bu zorlu süreçte Samuel Beckett’ın “Hep denedin, hep yenildin? Olsun. Yine dene yine yenil. Daha güzel yenil…” sözünü vizyon edinmiş,
Türkiye’de hızla büyüyen turizm sektörünün en büyük sorunlarından biri nitelikli personel. 2023’te 50 milyon turisti ağırlamayı hedefleyen Türkiye’de bu hedeflere ulaşmak ve sürdürülebilir kılmak için atılması gereken öncelikli adım ise nitelikli personel sorununu ortadan kaldırmak. Bu hedefle dünyadaki en büyük turizm okullarından biri olan Vatel’i Türkiye’ye getiren Ali Doğan Çamak da aynı okulun mezunlarından. Çamak’la Fransa’da tiyatro eğitimiyle başlayıp turizme yönelen girişimcilik hikayesini konuştuk.
Ali Doğan Çamak kimdir?
Mersinli bir ailenin çocuğu olarak orada doğdum. Sonra İzmir Saint Joseph Lisesi’ne gittim ve mezun olduktan sonra, altı yılımı Fransa’nın Lyon şehrinde geçirdim. Lyon'da tiyatro eğitimi lisans diplomamı aldıktan sonra, turizmle ilgilenmeye başladım. Bu sırada Lyon'da da okulları olan Vatel’de eğitim alma imkanı buldum. Sonrasında stajlarım için ABD’yi tercih ettim. Stajlarım bittiğinde, Fransa’ya dönünce Paris’te hemen iş buldum, özellikle VIP kişilerin seyahat organizasyonlarıyla ilgileniyordum. Bu yaklaşık 1 yıl kadar sürdü. Sonra Türkiye'ye döndüm ve burada da sektörde üst düzey pozisyonlarda çalışmaya başladım.
Tiyatro oyunculuğu ve turizm… Birbirinden bu kadar uzak iki alan arasında geçişiniz nasıl oldu?
Son derece kolay oldu diyebilirim. Zaten tiyatro okurken bir taraftan restoranlarda cep harçlığı kazanmak için çalışıyordum. Dolayısıyla, işi daha profesyonel bir boyuta taşıdım adeta. Otellerde ve restoranlarda çalışmak tiyatro oynamaktan çok farklı değil. Duruşunuz, tabak ve bardak tutuşunuz veya insanlara gülümsemenizle ön plandasınız. Ayrıca otelde de otelin üniformasını giyerek adeta bir kostümle seyirci (yani müşteri) önüne çıkıyorsunuz. Tiyatro eğitimi, benim profesyonel hayatımda çok işe yaradı, hala da yaramaya devam ediyor. Topluluk önünde konuşmak, sunumlar yapmak, proje tanıtmak gibi konularda son derece rahat hareket edebiliyorum.
Vatel okullarını Türkiye'de açma fikri nasıl doğdu?
2009’da İstanbul’a yerleştim. Burada birçok uluslararası marka otelde farklı yöneticilik pozisyonlarında görev aldım. Hatta, son olarak küçük bir lüks segment otelde genel müdür olarak çalışıyordum. Çalıştığım kurumlarda yaptığım işlerden dolayı hep takdir edildim ve hatta uluslararası ödüller de kazandım. Bu yıllar boyunca, Türkiye’de kalifiye turizm elemanı ve yöneticisi yetiştirmek amacıyla eğitim veren uluslararası standartta bir okulun bulunmadığını tespit ettim ve böylelikle bana otelciliği öğreten Fransız Vatel’i İstanbul’a açmaya karar verdim. Vatel 2000’li yıllardan beri Türkiye’ye ilgi gösteren bir okulmuş. Daha önce 2006’da açılış yapmak için çok sefer uğraşmışlar, ancak o dönemin bürokratik engellerini aşamadıkları için, bundan vazgeçmişler. Biz 2010 yılından beri Lyon’da bulunan genel merkezle yazışmalara başladık ve sonunda İstanbul’a gelmeye onları ikna edebildik. Çok yakında gelişerek, Türkiye’nin farklı şehirlerinde de okul açarak yer alabileceğimizi umuyorum.